Hyppää sisältöön

Kilpaurheilu

Siirron saaneilla on mahdollisuus harrastaa kilpaurheilua joko oman alueensa eri lajien erikoisseuran riveissä tai suoraan SYKE:n nimissä. Oman alueen erikoisseurat löydät yleensä parhaiten oman kuntasi nettisivuilta tai  kyseisen lajiliiton sivuilta.

Suomen Paralympiakomitea järjestää vuosittain eri lajien tapahtumia sekä kotimaisia kansallisia että SM-kilpailuja, joihin voit osallistua – LINKKI TAPAHTUMAKALENTERIIN.

KANSAINVÄLINEN TOIMINTA

Elinsiirron saaneille järjestetään myös kansainvälisiä kilpailuita, joista kohokohtina ovat sydän- ja keuhkosiirrokkaiden omat EM-kilpailut sekä kaikkien elinsiirron saaneiden yhteiset MM-kilpailut. Molempiin osallistuminen on vapaaehtoista, joten joukkueeseen pääsevät kaikki halukkaat.

EM- ja MM-kisamatkat ovat pääsääntöisesti omakustanteisia tai yhdistykseltä voidaan kisakohtaisesti saada avustuksia kisamatkakustannuksiin. Kisoihin valmistautumisen, ilmoittautumiset ja kisajoukkueen kokoamisen koordinoi ja hoitaa Paralympiakomitea yhteistyössä SYKE ry:n kanssa. Ennen jokaista kilpailua pyritään järjestämään joko yhteisiä tai lajikohtaisia valmennusleirejä eri paikoissa ympäri Suomea – niistä tiedotetaan erikseen pääsääntöisesti Paralympiakomitean sivuilla TAPAHTUMAKALENTERISSA.

 Paralympiakomitean järjestämiin kotimaisiin sekä kansainvälisiin kilpailuihin osallistuminen edellyttää vakuutuksen hankkimista – vakuutusehdot löydät täältä.

EM-kilpailut

European Heart and Lung Transplant Federation (EHLTF) järjestää joka toinen vuosi EM-kilpailut. Osallistumisoikeus EM-kilpailuihin on jokaisella sydän-, keuhko- tai sydän-keuhkosiirron saaneella henkilöllä. .  Vuoden 2022 EM kilpailut on tarkoitus järjestää Belgiassa, Ostendissa 6.-13.6.2022 – linkki kisojen viralliselle sivulle. Paralympian sivuilla ja meidän omassa tapahtumakalenterissa tulee olemaan jatkossa lisää infoa kuinka kisoihin valmistaudutaan ja kuinka ilmoittaudut mukaan.

Yleiset elinsiirrokkaiden ja dialyysissa olevien EM-kilpailut pidetään erikseen. Ne järjestää European Transplant and Dialysis Sport Federation – ETDSF.  Osallistumisoikeus on kaikilla elinsiirron saaneilla sekä dialyysissa olevilla. Vuoden 2022 yleisten elinsiirron saaneiden EM-kilpailut olisi tarkoitus pitää Englannissa, päivitämme tänne tietoa heti kuin sitä on saatavilla.

MM-kilpailut

Elinsiirron saaneiden yleiset MM-kilpailut järjestetään joka toinen vuosi, parittomina vuosina. Osallistumisoikeus elinsiirron saaneiden MM-kisojen kilpailulajeihin on jokaisella elinsiirron saaneella henkilöllä (munuainen, maksa, sydän, keuhko, luuydin, haima ja/tai haiman saarekesolut, suolisto tai näiden yhdistelmä) ja elävällä elinluovuttajalla (munuainen, maksa, luuydin).

Lisätietoja MM-kilpailuista löytyy

  • Paralympiakomitean sivuilta [LINKKI]
  • MM-kilpailuiden virallisilta sivuilta [LINKKI]
  • World Transplant Games Federation sivuilta [LINKKI]
  • Elinsiirtourheilijoiden Facebook-ryhmä [LINKKI]