Blogi: Sydänyhteisö–korona–tulevaisuus
Sydänyhteisö
Viime vuoden puolella teimme sydänyhteisössä joka tasolla toimintasuunnitelmia tälle vuodelle. Suunnitelmassa oli erilaisia tapahtumia päivämäärineen. Samoin me Jyväskylän Sydänyhdistyksessä olimme laatineet budjetin, johon toimintasuunnitelman olimme sitoneet. Varmaan meillä monella nuo suunnitelmat olivat pitkälti perinteitä noudattavia, mutta jotain uuttakin oli toivottavasti mukana. Suunnitelmia tehdessämme mielessä taustalla meillä oli sydänyhteisön arvot:
• luotettavuus
• rohkeus
• ihmisen kunnioittaminen
• tavoitteellisuus
• asiantuntemus
Alkuvuoden toimimmekin suunnitelmien ja arvojen mukaisesti. Omassa sydänyhdistyksessä teimme mielenhyvinvoinnin kannalta retkiä ja matkoja, vertaisina kävimme sairaalassa, kerhotoiminta pyöri, vierailimme erilaisissa tapahtumissa tapaamassa ihmisiä, teimme tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen ja päätimme kevätkokouksen ajankohdan. Sivukorvalla kuuntelimme Kiinassa olevasta viruksesta, koronasta. Jotenkin sitä kuvitteli, että se virus on siellä kaukana eikä se kosketa meitä. Mutta pikkuhiljaa se levisi Etelä–Eurooppaan ja sitten meille Suomeenkin. Korona muutti ja pysäytti koko maailman.
Korona
Joka puolella maailmaa maiden hallitukset kokoontuivat ja tekivät päätöksiä siitä, miten tätä näkymätöntä, mutta todella vaarallista virusta vastaan kussakin maassa ryhdyttiin vastatoimiin viruksen aiheuttamien tartuntojen ja kuolemien ehkäisemiksi. Suomessa otettiin ensi kertaa käyttöön valmiuslaki ja sen nojalla tehtiin päätöksiä, jotka ulottuvat
ihmisten perusoikeuksiin. Uusimaa suljettiin. Poliisit valjastettiin maakunnan rajalle valvomaan. Tämä päätös varmasti kosketti monia sydänyhteisön jäseniä. Samalla korona pysäytti sydänyhteisönkin. Meillä kokoontumiset kiellettiin, kerhojen toiminta loppui, yhdistyksen pitämä kahvio suljettiin ja työntekijät lomautettiin, sairaalavierailut loppuivat, matkat ja retket peruttiin. Lähes kaikki toiminta loppui. Oman yhdistyksen toiminnoista vain toimisto pidettiin auki. Toimiston kautta on parin kuukauden ajan palautettu jo maksettujen matkojen ja retkien suorituksia takaisin. Arvoistamme kovimmalle koetukselle on varmasti joutunut tavoitteellisuus, kun emme voi fyysisesti kohdata toisiamme.
Suurinta osaa jäsenistöämme kosketti riskiryhmään kuuluvien yli 70–vuotiaiden karanteeni. Onhan jäsenistömme keski–ikä 75 vuotta. Tämähän tarkoitti sitä, että pitää olla kotona ja välttää kontakteja. Esitettiin, ettei mentäisi kauppoihin edes ruokaostoksille. Kaikille se ei ollut mahdollista ja ruokakaupat rupesivat pitämään ovia aamulla avoinna riskiryhmäläisille.
Miten korona sitten muutti toimintaamme? Jo useana vuonna sydänyhteisössä on yksi painopiste ollut digiloikka. Jotta jollain tavalla saimme edes hallinnon pyörimään, oltiin
pakotettuja ottamaan käyttöön, haluttiin tai ei, sähköiset yhteydet kokousten pitoon. Olimme rohkeita ja parin harjoittelun kautta olemme pitäneet kaksi hallituksen kokousta
Teamsin välityksellä. Ja ihme kyllä, melko hyvin yhteydet ja kokoukset on saatu toimimaan. Vuosikokousta emme ehtineet pitää ennen pysähdystä.
Tulevaisuus
Kirjoittelen tätä toukokuun lopulla ja tiedossa on, että rajoitteita ollaan purkamassa. Mm. ravintolat ja kahvilat saavat avata ovensa tietyin reunaehdoin; aukioloajat eivät ole entiset, yhtä aikaa paikalla olevaa väkimäärää rajoitetaan. Yhdistyksemme kahvilakin Palokan terveysasemalla saadaan avata. Ennen avaamista on laadittava suunnitelma, josta käy selville mm. asiakaspaikkojen määrä ja miten hygieniasta huolehditaan niin asiakkaiden kuin henkilökunnan osalta. Henkilökunnalle on hankittu suojavisiirit.
Toinen muutos koskee meitä yli 70–vuotiata. Rajoituksiin tulee helpotuksia, voidaan tavata läheisiä muistamalla kuitenkin etäisyydet, jotka rajoittavat todella paljon
toimintaa. Suuremmat kokoontumiset eivät ole mahdollisia. Seuraava hallituksemme kokous tullaan pitämään ulkotiloissa, jotta voimme säilyttää turvavälit. Näemme kuitenkin toisemme ennen kuin hiljennymme yhdistystoiminnan osalta aivan erilaiseen kesään, kun oli suunniteltu. Peruutettuja reissuja kesälle, kun oli puolenkymmentä. Arvojemme mukainen tavoitteellisuus ei nyt täyty, mutta toisaalta ihmisen kunnioittaminen korostuu menemällä terveyden ehdoilla.
Tällä hetkellä emme tiedä, kauanko korona vaikuttaa elämäämme. Muuttaako se ja jos kuinka paljon yhteiskuntaa ja mitkä sen vaikutukset ovat sydänyhteisöömme. Kaikilla tasoilla on tehtäviä vaihtoehtoisia suunnitelmia, miten jatkossa toimimme. Jos muutoksia tulee, on meidänkin muututtava, se on elinehto toiminnan jatkumiselle. Kaikki se, mitä teemme on tehtävä asiantuntevasti, luotettavasti, ihmisiä kunnioittaen ja siten, että jäsenistömme voi tuntea kuuluvansa huolta pitävään yhteisöön ja jonka kautta saa asiantuntevia neuvoja jatkossakin.
Syksyä varten on suunniteltu puolenkymmentä tapahtumaa tai reissua ja päivämäärät on lyöty lukkoon. Muukin toiminta saadaan todella nopeasti pystyyn, jos tautitilanne sen sallii. Huonompi vaihtoehto on se, ettei tautitilanne mahdollista normaalia toimintaamme. Miten se vaikuttaa arvoihimme ja miten säilytämme luotettavuutemme ja tavoit-
teellisuuden? Tosi tärkeäksi tällaisessa tilanteessa muodostuu omien nettisivujen pitäminen ajan tasalla. Oman yhdistyksen osalta nettisivuillamme oli 1.1– 25.5.2020 välisenä aikana käyty 3408 kertaa. Uusia kävijöitä oli samaisena ajankohtana 1369 eli enemmän kuin meillä yhdistyksessä on jäseniä.
Joka tapauksessa säilyttäkäämme positiivisuus. Pitäkää huoli itsestänne ja toisistanne ja muistakaa, että meillä kaikilla on vain yksi sydän.
Raimo Peltovuori
puheenjohtaja
Jyväskylän Sydänyhdistys ry