Hyppää sisältöön

¨

Luontokuntosali ohjeet

Olemme koonneet tälle sivulle ohjeet ja valmiit rastikortit luontokuntosalin toteuttamiseen.

Luontokuntosalin ideana on hyödyntää luonnosta löytyviä elementtejä erilaisten lihaskuntoa, kestävyyttä, liikkuvuutta, tasapainoa ja hapenottokykyä kehittävien liikkeiden toteuttamiseen. Yksinkertaiset ja hyvin ohjeistetut liikkeet sopivat kaikille ja niistä voi tehdä kevyemmän tai haastavamman version.

Kivet, kannot, kaatuneet puunrungot ja kapeat, mäkiset metsäpolut tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia liikkeitä. Voit myös keksiä omia liikkeitä – luonnossa vain mielikuvitus on rajana.

Keski-Suomen Sydänpiiri Ry

Valmistelut

Rastikortit ja ohjeet tulee tulostaa. Kortit tulee ennen tulostusta ladata ja tallentaa omalle koneelle. Omasta Sydänpiiristä voi tarvittaessa kysyä apua tulostamiseen.

Tarvitaan sopiva paikka luonnosta, jonne on helppo tulla. Maanomistajan lupa luontokuntosalin pystyttämiseen on varmistettava. Omasta kunnasta voi kysyä neuvoa ja apua.

Luontokuntosalin voi pystyttää yhden päivän tapahtuman ajaksi tai pidemmäksi aikaa.

Luontokuntosalille on turvallisuusohjeet, jotka löytyvät Rastikortit ja ohjeet -tiedoston lopusta.

 

Keski-Suomen Sydänpiiri Ry

Toteutus

Luontokuntosalissa on 9 rastia + alkulämmittely ja loppuvenyttelyt. Rasteja voi valita sopivan määrän. Hyvän kokonaisuuden saa kun valitsee vähintään viisi rastia alkulämmittelyn ja venyttelyn lisäksi. Tarkoituksena on vahvistaa lihaskuntoa, sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa, tasapainoa ja mielen hyvinvointia. Bonuksena saa raitista ilmaa ja voi nauttia luonnon kauneudesta.

Liikkeet ovat helppoja. Osassa liikkeistä on valittavana myös haastavampi vaihtoehto. Liikkeet tehdään aina oman kunnon mukaan.

Rastikortit voi laittaa esille esimerkiksi sitomalla narulla puun ympärille tai laittamalla maahan tai kiven päälle pieni kivi painona.

Luontokuntosalin liikkeisiin voi tutustua myös ohjevideoiden avulla. Video avautuu myös luonnossa, kun lukee rastikortissa olevan QR-koodin älypuhelimella. Ohjevideot helpottavat liikkeiden tekemistä.

 

Luontokuntosalimateriaalin on koonnut ja toteuttanut Keski-Suomen Sydänpiirin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulutun yhteinen Digisti kylässä -hanke.

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot