Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveyden lukutaito -tutkimuksen raportti
Tuija Kontinen, Sydämen asialla -hankkeen projektipäällikkö
Julkaistu 15.9.2022

Sydämen asialla -hankkeen aikana kerättiin aineistoa Terveyden lukutaito -tutkimusta varten. Aineistoa kerättiin  aikavälillä 06/2021-05/2022 ympäri Keski-Suomea hankkeen tapahtumissa. Tutkimukseen osallistui yhteensä 594 henkilöä. Tutkimusraportti sisältää myös kattavan katsauksen Keski-Suomen maaseudun asukkaiden terveysmittausten tuloksiin.

Johtopäätöksenä tutkimuksen tuloksista voidaan todeta seuraavaa:

  • Tutkimukseen osallistuneilla oli aiempiin tutkimuksiin verrattuna keskimääräistä korkeampi terveyden lukutaito. Todennäköisesti henkilöt, joilla on hyvä terveyden lukutaito, hakeutuvat terveystiedon äärelle ja ovat kiinnostuneita oman terveytensä edistämisestä ja ylläpitämisestä.
  • Valtimotautiriski oli pienempi niillä alle 65-vuotiailla henkilöillä, joilla oli hyvä terveyden lukutaito. Hyvä terveyden lukutaito saattaa lisätä ymmärrystä elintapojen merkityksestä oman terveyden ylläpitämisessä ja tuo paremmat edellytykset soveltaa esimerkiksi median tarjoamaa informaatiota oman terveyden edistämiseksi.
  • Hyvinvointitapahtumat ovat edelleen hyvä keino tavoittaa ihmisiä. Tutkimukseen vastanneista osallistujista 17 % ei käyttänyt internetiä ollenkaan. Hankkeen järjestämissä tapahtumissa on tavoitettu myös henkilöitä, jotka ovat tulleet paikalle sattumalta eivätkä olisi hakeutuneet terveysmittauksiin omaan terveyskeskukseen.

Ohessa on tutkimuksen raportti kokonaisuudessaan luettavaksi. Tutkimusraportti 

 

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot