Hyppää sisältöön
Etusivu / Vapaaehtoiset auttajaryhmäläiset nopeuttavat hätäavun saamista Keski-Suomen maaseutukylillä

Vapaaehtoiset auttajaryhmäläiset nopeuttavat hätäavun saamista Keski-Suomen maaseutukylillä

Keski-Suomen sydänpiiri ry:n ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteishankkeessa on kehitetty vapaaehtoisten ja viranomaisten yhteistyömalli.

Joka päivä vähintään kahdeksan suomalaisen sydän pysähtyy yllättäen sairaalan ulkopuolella. Heistä vain alle puolet saa elvytystä ennen ensihoidon saapumista paikalle. Sydänpysähdystilanteen tekee vaikeaksi se, että apua on saatava minuuttien sisällä. Maaseutukylille ensihoidon vasteaika kaikkein kiireellisimmissä tehtävissäkin voi olla kymmeniä minuutteja, jolloin tilanne potilaan kannalta on musertava. Ensimmäisenä paikalle osuvan henkilön elvytysosaaminen elottoman ihmisen selviämisessä on erittäin tärkeä.

Keski-Suomen ySdänpiiri ry ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ovat yhdessä kehittäneet Keski-Suomen maaseutukylille toimintamallin elottoman ihmisen elvyttämiseksi ja hätäavun nopeuttamiseksi yhteistyössä pelastusviranomaisten ja kyläyhdistysten kanssa. Nopean Avun Apurit -hankkeessa on tuettu kyläyhdistyksiä perustamaan vapaaehtoisten auttajaryhmiä, jotka saavat Hätäkeskuksesta tehtäväkutsun elottoman ihmisen elvytyksen aloittamiseksi. Tulipalotilanteissa pelastustoiminnanjohtaja voi myös kutsua ryhmäläisiä tukemaan omaa toimintaansa palon sammuttamiseksi.

– Auttajaryhmäläiset ovat valmennettu hätäensiavun antajiksi, elvytystaitoisiksi, jotka osaavat käyttää sydäniskuria sekä alkusammuttajiksi. Auttajaryhmät ovat saaneet käyttöönsä kylätaloille sijoitetut alkusammuttimet ja sydäniskurin, ellei laitetta ole siellä ennestään ollut, NaApurit-hankkeen projektipäällikkö Irma Ahokas-Kukkonen kertoo.

Hankkeen toimintamallin kehittämistyöhön mukaan valikoituneet kylät ovat K-S sairaanhoitopiirin Sairaala Novan ensihoidon määrittämiä riskikyliä Kinnulasta, Pihtiputaalta, Viitasaarelta, Saarijärveltä, Joutsasta ja Keuruulta. Hankkeen päättyessä auttajaryhmätoiminta jää pelastusviranomaisten ja kylien yhteiseksi toiminnaksi ja kyläläisten osaamista pidetään yllä kaksi kertaa vuodessa järjestettävillä kertauskoulutuksilla.

NaApurit-hanketta on rahoittanut Ely-keskuksen maaseuturahoitus. Hankkeen hallinnoijana on toiminut Keski-Suomen Sydänpiiri ry ja osatoteuttajana Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot