Hyppää sisältöön

Blogi: Apetta Aivoille

Apetta Aivoille -hanke: aivopulmailua luentojen sijaan

Keski-Suomen Sydänpiirin ja Keski-Suomen Muistiyhdistyksen yhteinen Apetta Aivoille -hanke toimi STEA –rahoitteisesti vuosina 2017 – 2019. Hankkeen tavoitteena oli Keski-Suomen maakunnan kylien aikuisväestön (50+) tiedollisten ja taidollisten valmiuksien vahvistaminen sydän- ja aivoterveyden edistämisessä sekä muistisairauksien  ennaltaehkäisyssä. Painopiste hankkeen toiminnassa oli ravitsemuksessa ja kognitiivisissa harjoitteissa. Hanke tuotti toiminta-aikanaan paljon erilaista ryhmätoiminnan materiaalia, perehdytti vapaaehtoisia sekä ammattilaisia, järjesti ruokaryhmiä ja osallistui monenlaisiin tiedottaviin tilaisuuksiin.

 

Aivomatkalaukku

on suurin hankkeen tuottamista materiaalikokonaisuuksista. Ryhmätoiminnan materiaalia sisältävä paketti on tarkoitettu vapaaehtoisille ja ammattilaisille ryhmänohjaajille,  mutta on vapaasti kaikkien käytettävissä. Kognitiivisten harjoitteiden tarkoituksena on synnyttää sydän- ja aivoterveellistä toimintaa ja keskustelua positiivisen kautta sekä hoksauttaa ja kannustaa osallistujia arjen terveellisiin valintoihin. Aivomatkalaukku sisältää mm. erilaisia kortteja, pelejä ja kotitehtäviä, joiden aiheina ovat ravitsemus, uni ja lepo, liikunta, arjen aktiivisuus ja sosiaaliset kontaktit. Aivomatkalaukun materiaalit ovat lainattavissa Keski-Suomen Sydänpiirin toimistolta, lisäksi materiaalit löytyvät sähköisinä versioina Keski-Suomen Sydänpiirin nettisivuilta.

 

Kokemuksia Aivomatkalaukusta

”Laukaan Seudun Sydänyhdistyksen puolesta Suuret Kiitokset menneestä yhteistyöstä. Aivomatkalaukun materiaalin avulla on pelastettu monta yhdistyksemme kerhoiltaa. Yhdessä on laitettu kynät savuamaan ja ratkaistu erilaisia, juuri meille sopivia tehtäviä. Tehtävät ovat olleet hyvää ajankulua. ”Valehtelijoiden klubiin” lainattiin rompetorin materiaali. Vieläkin naurattaa kuinka hyviä valehtelijoita olemmekaan.” 

Terveisin Matti ja Kari

 

Kierros kaupassa

on Apetta Aivoille -hankkeen kehittämä vapaaehtoisen, ammattilaisen tai kauppiaan ohjaama kierros, jossa tutustutaan kaupan tarjontaan ikääntyneiden ravitsemussuositusten näkökulmasta. Kierroksen aikana osallistujat tutustuvat ja saavat tietoa tuoteselosteista, ikääntyneiden ravitsemussuosituksista sekä ravintoaineiden tarpeesta. Tarkoituksena on kannustaa osallistujia tekemään terveellisiä arjen valintoja kaupassa. Kierroksella kierretään konkreettisesti kaupan hyllyjen välissä ja yhdessä tutkien ja vertaillen tuotteita sekä keskustellen ja pohtien. Hanke on tuottanut oppaan sekä pulmailuradan kierroksen järjestämistä helpottamaan.

 

Apetta Aivoille – aivopähkinöistä ruokaohjeisiin

Hankkeen aikana jaettiin toiminnallisten tuokioiden päätteeksi osallistujille kotitehtäviä, jotka koostuivat erilaisista aivopulmailuista sekä aivo- ja sydänterveellisestä reseptistä. Näistä kotitehtävistä koottiin hankkeen lopputuotoksena Apetta Aivoille – aivopähkinöistä ruokaohjeisiin kirja. Kirja sisältää lähes 40 erilaista aivopulmailu -tehtävää, jotka johtavat aivo- ja sydänterveellisiin Sydänmerkki -resepteihin. Kirjaa voi ostaa Keski-Suomen Sydänpiirin sekä Keski-Suomen Muistiyhdistyksen toimistoilta. Lisäksi se on vapaasti sähköisesti luettavissa ja tulostettavissa pdf -versiona.

 

Kirsi Kauko
(TtM, sh)
Keski-Suomen Sydänpiiri

16.3.2020

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot