Hyppää sisältöön

Blogi: Tiedätkö missä on lähin sydäniskuri?

Tiedätkö mistä löytyy sinua lähinnä oleva sydäniskuri eli defibrillaattori? Sen voit tarkistaa www.defi.fi palvelusta. Palveluun on rekisteröity tällä hetkellä noin 3500 laitetta ja niistä 200 sijaitsee KeskiSuomessa. Suomessa arvioidaan kuitenkin olevan noin 5 0006 000 sydäniskuria, joten kaikki ei ole vielä rekisteröity defi.fi palveluun. Sydäniskurit sijaitsevat tavallisimmin julkisissa tiloissa, kuten kauppakeskuksissa, kylätaloilla tai liikuntatiloissa. Sydäniskurin löytämisen helpottamiseksi se tulee aina merkitä selkeästi siihen tarkoitetulla sydäniskurimerkillä.

 

Sydäniskuri sijoitettava paikkaan, mistä se on aina saatavilla

Vaikka sydäniskurit ovat yleistyneet Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana, olemme kuitenkin jäljessä mm. naapurimaitamme Ruotsia ja Tanskaa, joiden kummankin defirekisterissä on noin 20 000 laitetta. Sydäniskureita tulisi hankkia paikkoihin, joissa on isompia tapahtumia tai yleensäkin ihmisiä liikkuu paljon, mutta myös sinne, missä ensihoidon saapuminen kestää kauan. Sydänliiton suositus on, että laite sijoitetaan niin, että se on aina saatavilla. Sydäniskuria voi säilyttää myös ulkotiloissa, silloin kun laitteella on lämmitetty kaappi. Kaappiin voi hankkia myös hälyttimen ilkivallan varalle.

 

Harjoittelu madaltaa auttamiskynnystä

Elvytystilanteessa on olennaista tunnistaa ihmisen elottomuus, soittaa hätänumeroon 112, aloittaa paineluelvytys ja käyttää sydäniskuria. Hätänumeroon soittaminen onnistuu helposti puhelimeen ladattavan 112 Suomisovelluksen avulla. Lähimmän sydäniskurin voi huhtikuusta alkaen paikantaa myös 112 Suomi sovelluksen kautta.
Vaikka sydäniskuri on helppokäyttöinen, automaattinen ja käyttäjää ohjaava, sen käyttöä kannattaa harjoitella. Harjoittelu madaltaa auttamiskynnystä ja lisää rohkeutta ottaa sydäniskuri hätätilanteessa nopeasti käyttöön. KeskiSuomen Sydänpiirin NaApurit hanke valmentaa vapaaehtoisia auttajia elvyttämään ja käyttämään sydäniskuria kylillä, työpaikoilla ja erilaisissa tori ja messutapahtumissa.

 

Irma AhokasKukkonen
projektipäällikkö
NaApurit -hanke – Nopean avun Apurit

13.5.2020

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot