TATU – Taajamien turvallisuus Keski-Suomessa
TATU-hankkeessa kehitetään keskisuomalaisten arjen turvallisuuden tietoja, taitoja ja rakenteita. Hankkeessa painotetaan yhteistyötä, yhteisöllisyyttä ja yhteisön yhteistä varautumista arjen turvallisuuden parantamiseksi.
Hankkeessa myös kerätään ja tuotetaan tietoa asukkaiden koetusta arjen turvallisuudesta ja tuotetaan materiaalia asukkaiden, taloyhtiöiden, asukastoimikuntien, asukasyhdistysten, kyläyhdistysten ym. toimijoiden käyttöön.
TATU asukkaille
Arjen turvallisuus koskettaa meitä kaikkia. Koenko oloni turvalliseksi omassa asuinympäristössäni? Kokevatko lapset ja ikäihmiset olonsa turvalliseksi? Tiedänkö miten toimin hätätilanteessa? Pärjäänkö 72 tuntia kotona ilman sähköä ja ilman viranomaisapua? Mistä saan apua, jos sitä tarvitsen? Osaanko ja osaavatko perheenjäseneni toimia oikein?
Turvallisuuden tunne syntyy osaamisesta, varautumisesta, yhteisöllisyydestä, osallisuudesta ja luottamuksesta muihin ihmisiin ja viranomaisiin. Omaa osaamistaan, varautumistaan ja turvallisuussilmäänsä voi kehittää. TATU-hankkeessa järjestetään maksuttomia, käytännönläheisiä tietoiskuja ja valmennuksia sekä paikan päällä että webinaareina erilaisista arjen turvallisuuteen liittyvistä asioista.
Samalla pyritään vahvistamaan asukkaiden yhteistä tekemistä ja toisten auttamista, vaikuttamaan asuinalueen yleiseen turvallisuuteen ja luomaan hyvän arkiturvallisuuden rakenteita. Autamme esimerkiksi perustamaan alueelle oman vapaaehtoisen auttajaryhmä.
TATU asukasyhdistyksille ja taloyhtiöille
Tervetuloa TATU-hankkeen yhteistyökumppaniksi! Asuinyhteisöille, esimerkiksi kaupunginosien asukasyhdistyksille ja talonyhtiöille, toteutamme kyselyn asukkaiden koetusta turvallisuudesta. Sen pohjalta päätämme yhdessä etenemisestä.
TATU auttaa kehittämään sekä asukkaiden kotivaraa että koko alueen yhteistä kylävaraa. Tarjolla on infoja, työpajoja, webinaareja ja yleisötapahtumia erilaisista arjen psyykkisen ja fyysisen turvallisuuden teemoista. Voimme järjestää asuinalueen turvallisuuskävelyitä, taloyhtiön asukaslähtöisen turvallisuuskatselmuksen, 72h-varautumisillan, elvytys- ja sydäniskurivalmennuksen ja vaikkapa naapuriapuvalmennuksen. Autamme myös mm. sydäniskurin hankinnassa ja opastamme sen huollossa.
Meitä voi kutsua mukaan asuinyhteisön tapahtumaan tai hallituksen vieraaksi kertomaan hankkeen tarjoamista mahdollisuuksista!
TATU naapuriapu- ja sydäniskuriryhmille
Keski-Suomen maaseutukyliin on perustettu vapaaehtoisia auttajaryhmiä: naapuriapu- ja sydäniskuriryhmiä. Naapuriapuryhmästä saa arjen apua, sydäniskuriryhmä saa elottomuushälytyksen suoraan hälytyskeskuksesta ja voi aloittaa elvyttämisen ennen ambulanssin tuloa. Jos ryhmien tarkempi toiminta kiinnostaa, lue lisää Keski-Suomen Sydänpiirin Auttavat kylät ja Turvallisuusmateriaalit -sivuilta.
TATU-hankkeen alussa selvitetään, miten pilottiryhmät ovat toimineet, ja tarjoamme tukea toiminnan kehittämiseen.
TATU-hankkeessa halutaan alueellisen tasa-arvon nimessä edistää sydäniskuriryhmien syntymistä Jämsässä. Aiemmissa Auttavat kylät ja NaApurit -hankkeessa ryhmiä ei voitu alueelle perustaa, sillä Jämsä kuului eri sairaanhoitopiiriin kuin muu Keski-Suomi.
Taajamien turvallisuus Keski-Suomessa -hankefaktat
- Hakija ja hallinnoija Keski-Suomen Sydänpiiri ry.
- Osatoteuttaja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
- Rahoittaja Keski-Suomen ELY-keskus EU:n maaseuturahastosta.
- Kokonaisbudjetti 314 564,47 € euroa. Hankkeella on 100 % rahoitus.
- Toiminta-aika 1.10.2024-30.9.2026.
Hankkeen toiminta-alue
Hankkeen toiminta-alue on koko Keski-Suomi lukuun ottamatta Jyväskylän kaupunkimaisia alueita (pdf-kartta). Hanke on rahoitettu EU:n maaseuturahastosta, joten hanke kohdistuu maaseutualueisiin.
Keski-Suomen muiden kaupunkien keskustat ovat maaseuturahoituksen piirissä. Niiden toimijat ovat tervetulleita hankkeeseen!
Hanke kohdentuu taajamiin eli tiiviimpiin asuinalueisiin erityisesti kuntaliitosalueilla.
TATU-hankkeen yhteystiedot
Kotisivun osoite https://sydan.fi/keskisuomi/tatu
Projektipäällikkö Outi Raatikainen
044 491 4457
outi.raatikainen@sydan.fi
Keski-Suomen Sydänpiiri ry
Matarankatu 6, 40100 Jyväskylä
toimisto.keski-suomi@sydan.fi
Toimiston puh. 045 108 9331
www.sydan.fi/keskisuomi
Projektikoordinaattori Tiina Kivioja
050 448 8169
tiina.kivioja@jamk.fi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Hyvinvointiyksikkö
Piippukatu 2, 40100 Jyväskylä
www.jamk.fi