Hyppää sisältöön

Auttavat kylät

Auttavat kylät -hankkeessa edistetään kylien turvallisuussuunnittelua ja autetaan kyliä perustamaan kylän turvallisuutta ja hyvinvointia lisääviä auttajaryhmiä.

Onko sinun kylälläsi mietitty turvallisuusasioita ja kenties turvallisuussuunnitelman tekemistä? Ota yhteyttä!

Lähiapua ja kyläturvallisuussuunnitelmia

Auttavat kylät -anke auttaa keskisuomalaisia kyliä organisoimaan vapaaehtoista lähiapua, naapuriapua. Jokaisen kylän kanssa mietitään kylän tarpeet ja resurssit. Kylällä tehdään tarvittaessa turvallisuuskartoitus ja/tai turvallisuussuunnitelma ja perustetaan ryhmä.

Vapaaehtoisille auttajille järjestetään hankkeessa infotilaisuuksia, valmennuksia ja käytännön harjoittelua. Lisäksi kehitetään viestintää avun tarvitsijoiden, avun tarjoajien, viranomaisten ja mm. Vapepan välillä.

Auttajaryhmien toiminnan perusteella laaditaan maakunnallinen toimintamalli, joka mahdollistaa ryhmille tukea ja valmennusta myös hankkeen jälkeen.

Miksi Auttavat kylät?

Auttavat kylät -hankkeella halutaan vahvistaa Keski-Suomen maaseutuväestön turvallisuutta, turvallisuuden tunnetta ja hyvinvointia. Kylien ennakkosuunnittelu ja varautuminen ovat tärkeitä paitsi kylän, myös koko Suomen kriisivalmiuden vuoksi.  Jokaisella meistä pitäisi olla kotonaan kotivara. Miten kylä voisi yhteisönä ylläpitää kylävaraa?

Kylävaste tarkoittaa kyläläisten omaehtoista ennalta ehkäisevää, kriisiajan ja kriisin jälkeistä toimintaa, joka on erityisen tärkeää syrjäseuduilla, kun ulkopuolisen avun tulo voi kestää kauan eikä sitä aina ole edes saatavilla. Aina ei kyse ole edes kriisistä, vaan arjen tilanteista, joissa tarvitaan apua.

Yhtenä vastauksena kylävasteeseen ovat eri puolilla Suomea kehitetyt auttajaryhmät. Niiden nimi ja toiminta vaihtelee – naapuriapurinki, turvaryhmä, pelastusryhmä tai kyläapurinki. Samanlaista yhteistyötä kuin Keski-Suomessa NaApurit-hankkeen avustuksella perustetussa yhteistyössä sydäniskuriryhmien perustamiseksi Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin, Pelastuslaitoksen ja kylien välillä ei muualla vielä toistaiseksi ole. Tämä yhteistyö mahdollistaa valmennettujen maallikkoelvyttäjien hälyttämisen suoraan hätäkeskuksen hälytysjärjestelmän kautta lähialueelle elottomuustilanteissa. Auttavat kylät -hankkeen tukee myös sydäniskuriryhmien syntymistä ja toimintaa.

Auttajaryhmä

Auttajaryhmä tarjoaa apua vapaaehtoistyönä. Apua tarvitaan yleensä lyhytaikaisissa tilanteissa. Kylän oman auttajaryhmän apua tarvitaan erityisesti silloin, kun muuta apua ei ole tarjolla tai virallinen apu ei ehdi ajoissa. ​

Auttajaryhmän toiminta on organisoitua, luottamuksellista ja avun tarvitsijalle ilmaista. Naapuriapurin voi pyytää avuksi vaikka vain kattolampun vaihtoon, kun itse ei pysty, tai isommassa hädässä, ennen kuin muuta apua saadaan paikalle. Sydäniskuriryhmä hälytetään 112-hätäsoiton jälkeen ja vain elottomuustapauksissa kylän hälytysryhmän toiminta-alueella. Auttajaryhmäläiset ovat jo valmiiksi kylällä ja usein hälytyksen tullessa ensimmäisenä paikalla. Se voi pelastaa ihmishenkiä!

Auttajaryhmä voi halutessaan toimia yhteistyössä eri viranomaisten, SPR:n ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan kanssa.

Ajankohtaista

Hanke kyläilee kylillä eri puolilla Keski-Suomea. Seuraa hanketta Facebookissa ja Instagramissa, niin tiedät missä kulloinkin olemme.

Olemme tehneet kyläsuunnitteluun liittyviä kyläkyselyjä useilla kylillä. Jos oma kyläsi kaipaa turvallisuuskartoitusta, -suunnitelmaa tai turvallisuussuunnitelman päivitystä, ota yhteyttä! Mielellämme autamme myös auttajatoiminnan kehittämisessä kylällä.

Käytössäsi on ilmainen kyläsuunnittelun ja kylän turvallisuussuunnittelun apuväline ja julkaisukanava Kylämme.fi. Kannattaa tutustua!

Auttavat kylät somessa

Haluatko pysyä ajan tasalla hankkeen tapahtumista? Hanke toimii Facebookissa @auttavatkylat. Käy tykkäämässä!

Seuraa hanketta Facebookissa

Hanke on Instagramissa. Käytä Instassa tunnistetta #auttavatkylät.

Seuraa hanketta Instagramissa

Auttavat kylät -materiaalit

Hankkeen esityksiä ym. julkaistaan Materiaalit-sivulla.

Hankefaktat

 • Hakija ja hallinnoija Keski-Suomen Sydänpiiri ry
 • Osatoteuttaja Jyväskylän ammattikorkeakoulu
 • Rahoittaja Keski-Suomen ELY-keskus
 • Rahoitus EU:n maaseuturahasto, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma toimenpide 7.4 Maaseudun palvelut
 • Kokonaisbudjetti 281 989,73 euroa, joka on jaettu Sydänpiirin ja Jamkin kesken. Rahoitus koostuu EU:n ja Suomen valtion rahoituksesta. Hankkeella on 100 % rahoitus.
 • Toiminta-aika 1.1.2021-31.12.2022

Yhteystiedot

 

Keski-Suomen Sydänpiiri

Outi Raatikainen, projektipäällikkö

 • Matarankatu 6, 40100 Jyväskylä
 • puh. 044 4914457
 • outi.raatikainen@sydan.fi

 

Jyväskylän Ammattikorkeakoulu

Saija Ylönen, projektikoordinaattori

 • Piippukatu 2, 40100 Jyväskylä
 • puh. 050 3504081
 • saija.ylonen@jamk.fi