Hyppää sisältöön

Auttavat kylät

Auttavat kylät -hankkeessa edistetään kylien turvallisuussuunnittelua ja autetaan kyliä perustamaan kylän turvallisuutta ja hyvinvointia lisääviä vapaaehtoisia auttajaryhmiä. Seuraa hanketta Facebookissa ja Instagramissa, niin tiedät missä kulloinkin toimimme.

Lähiapua ja kyläturvallisuussuunnitelmia

Auttavat kylät -hanke auttaa keskisuomalaisia kyliä organisoimaan vapaaehtoista lähiapua, naapuriapua. Kylän kanssa yhdessä mietitään kylän tarpeet ja resurssit. Kylällä tehdään tarvittaessa turvallisuuskartoitus ja/tai turvallisuussuunnitelma ja perustetaan ryhmä.

Vapaaehtoisille auttajille järjestetään hankkeessa infotilaisuuksia, valmennuksia ja käytännön harjoittelua. Lisäksi kehitetään viestintää avun tarvitsijoiden, avun tarjoajien, viranomaisten ym. välillä. Hankkeen toiminta on kylille maksutonta.

Auttajaryhmien toiminnan perusteella laaditaan maakunnallinen toimintamalli, joka mahdollistaa ryhmille tukea ja valmennusta myös hankkeen jälkeen.

Miksi Auttavat kylät?

Auttavat kylät -hankkeella halutaan vahvistaa Keski-Suomen maaseutuväestön turvallisuutta, turvallisuuden tunnetta ja hyvinvointia. Ennakkosuunnittelu ja varautuminen poikkeustilanteisiin ovat tärkeitä paitsi kylän, myös koko Suomen kriisivalmiuden vuoksi. Jokaisella meistä pitäisi olla kotonaan kotivara. Pitäisikö myös kylällä olla kylävara?

Hankkeella halutaan kehittää kylävastetta. Kylävaste tarkoittaa kyläläisten omaehtoista ennalta ehkäisevää, kriisiajan ja kriisin jälkeistä toimintaa, joka on erityisen tärkeää syrjäseuduilla, kun ulkopuolisen avun tulo voi kestää kauan eikä sitä aina ole saatavillakaan. Usein ei kyse ole edes kriisistä, vaan tavallisista arjen tilanteista, joissa tarvitaan apua.

Yhtenä vastauksena tähän tarpeeseen ovat eri puolilla Suomea kehitetyt auttajaryhmät. Niiden nimi ja toiminta vaihtelee – naapuriapuryhmä, naapuriapurinki, turvaryhmä, pelastusryhmä tai kyläapurinki. Näissä autamme keskisuomalaisia kyliä ja testaamme samalla, miten ryhmät voisivat parhaiten toimia Keski-Suomessa.

Lisäksi autamme perustamaan sydäniskuriryhmiä. Sydäniskuriryhmä voidaan perustaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin, pelastuslaitoksen ja kylän yhteisellä sopimuksella. Tällaista mallia ei vielä toistaiseksi ole kuin Keski-Suomessa. Yhteistyö mahdollistaa valmennettujen kyläläisten hälyttämisen elvyttämään suoraan hätäkeskuksen hälytysjärjestelmästä. Ryhmäläiset ovat jo valmiiksi kylällä ja hälytyksen tullessa ensimmäisten joukossa paikalla. Se voi pelastaa ihmishenkiä! Auttavat kylät -hanke tukee myös sydäniskuriryhmien syntymistä ja toimintaa. Lue lisää sydäniskuriryhmistä: miten ne toimivat ja miten sellaisen voisi perustaa.

Ryhmät voivat halutessaan toimia yhteistyössä esimerkiksi eri viranomaisten, SPR:n ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan kanssa.

Naapuriapuryhmä

Naapuriapuryhmä on organisoitua naapuriapua. Ryhmä tarjoaa arjen apua vapaaehtoistyönä. Apua tarvitaan yleensä lyhytaikaisissa tilanteissa erityisesti silloin, kun muuta apua ei ole tarjolla tai virallinen apu ei ehdi ajoissa. Tarkoitus ei ole syödä yrittäjien leipää tai tehdä viranomaisten työtä.  ​

Naapuriapuryhmän toiminta on järjestettyä, luottamuksellista ja avun tarvitsijalle ilmaista. Ryhmä noudattaa vapaaehtoistyön periaatteita. Naapuriapurin voi pyytää avuksi vaikka vain kattolampun vaihtoon, kun itse ei pysty, tai isommassa hädässä, ennen kuin muuta apua saadaan paikalle.

Naapuriapuryhmällä on yksi puhelinnumero, josta saa soittamalla tai tekstaamalla apua. Jos avuntarve on laadultaan sellainen, ettei se kuulu naapuriapuryhmälle tai ryhmästä ei löydy siihen apua, avun pyytäjä ohjataan muihin palveluihin. Lue naapuriapuryhmästä lisää osoitteessa www.sydan.fi/keskisuomi/naapuriapuryhma

Auttavat kylät -palautekysely

Kerro, miten hanke mielestäsi onnistui! Vastaa palautekyselyyn mielellään 12.1. mennessä, niin saat palautteesi ja ideasi myös ohjausryhmän kokoukseen. Otamme kuitenkin vastauksia vastaan 20.1. asti. Vastauksista tehdään yhteenveto mm. hankkeen loppuraporttiin. 

 

Tietoa ja tarinaa kyläturvallisuudesta. Auttavat kylät -päätöswebinaari 1.12.2022

Kiitos kaikille osallistujille, niin puhujille kuin kuuntelijoillekin. Webinaarissa oli monta osuvaa, kokemuksesta kumpuavaa huomiota. Ohjelman löydät webinaarin kotisivulta www.sydan.fi/keskisuomi/kylaturvallisuuswebinaari.

Webinaarin esityksiä:

Auttavat kylät somessa

Haluatko pysyä ajan tasalla hankkeen tapahtumista? Hanke toimii Facebookissa @auttavatkylat. Käy tykkäämässä!

Seuraa hanketta Facebookissa

Hanke on Instagramissa. Käytä Instassa tunnistetta #auttavatkylät.

Seuraa hanketta Instagramissa

Auttavat kylät -materiaalit

Materiaalit-sivulla mm. hankkeen logo. Laajemmin materiaalit julkaistaan sivulla sydan.fi/keskisuomi/turvallisuusmateriaalit.

Hankefaktat

 • Hakija ja hallinnoija Keski-Suomen Sydänpiiri ry
 • Osatoteuttaja Jyväskylän ammattikorkeakoulu
 • Rahoittaja Keski-Suomen ELY-keskus
 • Rahoitus EU:n maaseuturahasto, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma toimenpide 7.4 Maaseudun palvelut
 • Kokonaisbudjetti 281 989,73 euroa, joka on jaettu Sydänpiirin ja Jamkin kesken. Rahoitus koostuu EU:n ja Suomen valtion rahoituksesta. Hankkeella on 100 % rahoitus.
 • Virallinen toiminta-aika 1.1.2021-31.3.2023

Yhteystiedot

 

Keski-Suomen Sydänpiiri

Outi Raatikainen, projektipäällikkö

 • Matarankatu 6, 40100 Jyväskylä
 • puh. 044 4914457
 • outi.raatikainen@sydan.fi

 

Jyväskylän Ammattikorkeakoulu

Liisi Pohjola, projektikoordinaattori

 • Piippukatu 2, 40100 Jyväskylä
 • puh. 050 5695833
 • liisi.pohjola@jamk.fi
Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot