Hyppää sisältöön
Etusivu / Puhutaan unesta
Kati Palviainen
Julkaistu 4.1.2023
Päivitetty 19.1.2023

Uneen liittyvät asiat kiinnostavat monia. Uniaiheisella tapaamiskerralla voidaan jakaa uneen ja nukkumiseen liittyviä kokemuksia. Keskusteluissa voidaan käsitellä nukkumistottumuksia sekä jakaa omia hyväksi havaittuja vinkkejä parempaan uneen ja rentoutumiseen.

 

Toteutus

Tietoisku

Tapaamisen voi aloittaa tietoiskulla esimerkiksi asiantuntijavideon tai muun materiaalin avulla. Tietoiskun tavoitteena on johdattaa uneen ja nukkumiseen liittyvään keskusteluun. Tapaamiskerran voi aloittaa myös suoraan toiminnallisuusosuudessa olevien vinkkien avulla.

Tehdään yhdessä

Keskustelukortit Voit tulostaa ryhmärenki.fi -sivulta valmiiksi kysymyskortteja, joiden pohjalta on helppo käydä keskustelua. Avoimien kysymysten kautta muodostuu mukavaa keskustelua ja kokemusten jakamista. Voit jakaa ison ryhmän pienempiin, jolloin keskustelu on luontevampaa. Korttinippuja voi vaihtaa ryhmien välillä, kun yhden nipun kysymykset on läpikäyty. Jos ryhmätilassa on käytössä tietokone ja heijastusmahdollisuus, niin kysymykset voi näyttää myös kaikille yhteisesti. Yhdessä voidaan ideoida hyviä unenhuoltokeinoja.

Testit uniliitto.fi -sivulta löytyy aiheeseen liittyviä testejä ja muutakin hyvää materiaalia.

Kotitehtävä Unipäiväkirjaa pitämällä, esimerkiksi viikon ajan, voi jokainen hahmottaa omaa nukkumistaan ja mahdollisia häiriötekijöitä.

 

Materiaalit

Sydänliiton verkkoluennot Unihäiriöt naisilla ja Uniapnea.

Muuta luotettavaa materiaalia löytyy, kun laittaa sydan.fi-sivun hakukenttään sanan uni.

 

Seuraavilla verkkosivuilla on tietoa unettomuudesta ja sen omahoidosta

Duodecim Terveyskirjasto: Unettomuus

Käypä hoito -suosituksen potilasversio: Unettomuus vaivaa välillä meitä kaikkia

Uniliitto: Unen itsehoito

Mielenterveystalo.fi: Unettomuuden omahoito-ohjelma

UKK-instituutti: Laadukasta unta liikkumalla

THL: Ohjeita hyvään uneen

Työterveyslaitos: Uni ja palautuminen

 

Vinkki

Tapaamiskerralla voi tehdä rentoutumisharjoituksen. Mindfulness-harjoituksia löytyy mm. Sydänliiton Youtube-kanavalta ja Mielenterveystalosta.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut