Hyppää sisältöön
Etusivu / Vertaistuki on osa kaikkea sydänyhdistyksen toimintaa

Vertaistuki on osa kaikkea sydänyhdistyksen toimintaa

Vertaistuki on usein osa sydänyhteisön kaikkea toimintaa. Vertaistukivastaava ja vertaistukihenkilöt voivat vahvistaa vertaistuen toteutumista osallistujien kesken monin tavoin kaikessa sydänyhdistyksen järjestämässä toiminnassa ja tapahtumissa.

Anna Rikala, Vertaistuen asiantuntija
Julkaistu 1.7.2021
Päivitetty 9.3.2022

Vertaistukivastaava ja vertaistukihenkilöt voivat edistää vertaistuen toteutumista yhdistyksen erilaisissa tapaamisissa ja tapahtumissa, retkillä ja matkoilla.  Tämä tarkoittaa ihmisten toisiinsa tutustumisen edistämistä ja yhteisten keskustelujen herättämistä. Tutustumista voi tukea monella tavalla. Uusia ihmisiä voi esitellä toisilleen. Tapaamisissa kaikki voivat itse esitellä ja kertoa itsestään – tarinoista löytyy usein samankaltaisia kokemuksia, joista on antoisaa jutella myöhemmin lisää . Tutustumisen apuna voi käyttää kuvakortteja (esimerkiksi sydänyhdistyksiin jaettuja Ikäinstituutin Mielipakka-kortteja) ja mukana voi olla myös tehtävä: valitse kortti, joka kuvaa sinua jollakin tavalla. Parihaastattelu on myös mukava tapa. Parin kumpikin osapuoli kertoo ensin itsestään toiselle ja sen jälkeen molemmat esittelevät toisensa koko porukalle.

Mielipakka-korteissa kuvien kääntöpuolella on paljon erilaisia ideoita keskustelujen aiheiksi. Lisää tutustumisharjoituksia ja muita ideoita keskustelujen herättelyyn löytyy erilaisista ryhmätoiminnan oppaista. Ikäinstituutilla https://www.ikainstituutti.fi/materiaalit-ja-verkkokauppa/ on korttien lisäksi paljon erinomaista materiaalia hyödynnettäväksi ja suurimman osan pystyy sähköisenä lataamaan itselle ilmaiseksi. Materiaalit sopivat käytettäväksi kaikenikäisten aikuisten kanssa.

Retkillä ja matkoilla on mukava laulaa yhdessä. Tähän voi varautua ottamalla mukaan laulukirjan tai kopioimalla laulujen sanoja. Joskus porukasta voi löytyä laulun tai soittamisen harrastaja ja soitinkin voi olla mahdollista ottaa mukaan retkelle. Aikuisistakin on mukava välillä leikkiä ja leikkimielisesti pelata. Joukkueissa toimiminen yhdistää ihmisiä ja luo usein kivaa tunnelmaa.

Monet yhdistykset järjestävät tapahtumia. Joskus tapahtuman aiheena voi olla myös vertaistuki. Vertaistukihenkilöt voivat olla paikalla kertomassa, mitä vertaistuki on ja tarjoavat mahdollisuuden jutella ihan heti mielen päällä olevista asioista. Myös muissa tapahtumissa voi olla mukana vertaistukihenkilö, joka juttelee ihmisten kanssa ja tekee vertaistukitoimintaa tutummaksi.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut