Sydändigineuvonta – Sairastuneen omahoidon alkutuki
Katso luentovideo vierestä.
Alempaa löydät luennon tekstinä ja voit myös tutustua luennon kalvoihin.
Sydändigineuvonta on keksitty sana, joten avaan vähän mitä sillä tarkoitetaan. Ensisijaisesti sydändigineuvonnan tarkoitus on kertoa uusien ja hyödyllisten internetin terveyspalveluiden olemassaolosta, opastaa niiden käyttöä ja luotettavan terveystiedon löytämistä verkosta ylipäänsä.
Sydänsairaus ilmenee yleensä äkillisesti, ja pistää koko elämän uusiksi. Vaikka ennen sydänsairaus oli kuin kuolemantuomio, nykyään sairastuneella voi olla vuosikymmeniä hyvää elämää edessään.
Sydändigineuvonnan tarkoituksena on auttaa sairastunutta löytämään hänen terveytensä ja sairautensa hoidon kannalta hyödylliset sähköiset terveyspalvelut. Ne palvelut, jotka helpottavat arkea ja auttavat elämään sairauden kanssa. Myös vertaistukea löytyy netistä, joko keskusteluryhmistä tai tehtävään kouluttautuneilta vapaaehtoisilta vertaistukijoilta, joiden löytämisessä digiopastusta tarjoava voi auttaa.
Neuvonnan avulla sydänpotilas ymmärtää oman vastuunsa sairautensa hoidosta ja löytää luotettavaa terveystietoa avukseen internetistä.
Sydänpotilaan vastuulla on koko omahoito, eli suurin osa sairauden hoidon toteuttamisesta. Näitä ovat mm. terveellinen ruoka, oikeanlainen ja riittävä liikunta, sekä terveysmittauksiin osallistuminen, joista saa tietoa esimerkiksi verenpaineesta ja kolesteroliarvoista. Lisäksi muusta terveydestä huolehtiminen kuten tupakoimattomuus sekä painon- ja stressinhallinta ja muu elämän järjestäminen.
Sairastuneella on myös vastuu sovituista seurantakäyntien varaamisesta ja itsensä hoitamisesta ylipäänsä. Vaikka terveydenhuollon vastuulla on tiedonanto, on seurantakäyntejä harvoin ja kestävät vain vähän aikaa. Niinpä terveydenhuolto on ratkaissut asian niin, että tieto on laitettu nettiin, mistä sairastunut voi sen löytää ja käyttää hyväkseen. Usein se on vaikeaa ilman apua.
Digiopastuksen avulla löydetty oikea tieto sairaudesta ja elämästä sen kanssa auttaa jaksamaan.