Etusivu / Toimintaa / Vapaaehtoiseksi

Tule vapaaehtoiseksi

Sydänyhdistykset tarjoavat monipuolisia vapaaehtoistehtäviä. Nyt sinulla on mahdollisuus tulla tekemään hyvää, ilmaista tukesi ja vaikuttaa tärkeäksi kokemiisi asioihin sydänterveyden saralla. Tule mukaan ja löydä itsellesi hyödyllistä ja innostavaa tekemistä sydänterveydestä kiinnostuneiden kanssa. Vapaaehtoistoimijana toimit omien kykyjesi mukaan ammattilaisten tukemana, et heidän korvaajanaan. Vapaaehtoistoimijana olet tärkeä voimavara paikallisen sydänyhdistyksen toiminnassa. Teemme asioita yhdessä. Osaamme yhdessä. Vapaaehtoisena saat hyvää mieltä, tutustut uusiin ihmisiin ja opit uutta. Yhdistyksistä löytyy pieniä, kertaluontoisia, satunnaisia ja myös pidempiaikaisia tehtäviä. Haluamme sinutkin mukaan!

Luontokuntosalille

Luontokuntosali on helppo ja hauska tapa tehdä vapaaehtoistyötä! Luontokuntosalin tavoitteena on kannustaa sydänsairastuneita liikkumaan. Koulutettu fysioterapeutti huolehtii ryhmän- ja harjoitteiden ohjaamisesta. Vertaisohjaajana olet mukana ja omalla osallistumisellasi kannustat muita ryhmän jäseniä liikkumaan sekä pitämään omasta hyvinvoinnistaan huolta. Harjoitteet toteutetaan ympäristön muotoja ja materiaalia hyödyntäen. Joka kerralle on suunniteltu sisältö teemoittain, esimerkiksi verenpaine tai sydämen vajaatoiminnan oireet. Luontokuntosalin vertaisohjaajana voit aloittaa, vaikka et olisikaan käynyt Sydänliiton vertaistukihenkilökoulutusta.

 

Sydänryhmän ohjaajaksi

Sydänryhmät ovat yleensä neljän tapaamiskerran ryhmiä, joissa käsitellään sydänsairastumisen vaikutuksia toiminnan kautta, esimerkiksi kirjoittamalla, askartelemalla tai musiikkia kuuntelemalla. Tekemisen parissa on hyvä keskustella, ja tapaamisten teemat aukaisevat usein lisää jutun aiheita.  Toisaalta tekemisen parissa voi olla hiljaa, antaa oman ajatuksen virrata ja kuunnella muita. Ryhmän ohjaamiseen saat koulutuksen ja valmiit ohjeet tapaamisten toteuttamiseksi. Sinun on suositeltavaa käydä Sydänliiton vertaistukihenkilön koulutus ennen tehtävään ryhtymistä.

Sydänkurssille

Sydänliiton kurssit tarjoavat apua, tietoa ja vinkkejä arkeen sopeutumiseen sydänsairauden kanssa. Vertaistukihenkilönä sydänkurssilla olet vapaaehtoistoimija, joka on valmis kuuntelemaan, kertomaan ja keskustelemaan sairastumisesta, toipumisesta ja elämästä sairauden kanssa koko kolmipäiväisen kurssin ajan. Haluat kuunnella ja tukea toista ihmistä, sekä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Sinulla tulee olla oma tai läheisen kokemus sydänsairauteen sairastumisesta, sairastumisesta on hyvä olla kulunut aikaa vähintään vuosi. Suhtaudut positiivisesti tulevaisuuteen ja koet olevasi tasapainossa oman tai läheisesi sairastumisen suhteen. Haluat kehittyä ja kouluttautua osallistumalla vertaistukihenkilöille järjestettäviin koulutuksiin sekä työnohjaukseen. Kurssivertaiselta edellytetään Sydänliiton vertaistukihenkilökoulutukseen osallistumista ennen toiminnan aloittamista.

Sydänpisteelle

Helsingissä Postitalon HUS sydänpoliklinikalla toimii Sydänpiste, maanantaista torstaihin klo 9-15 ja perjantaisin klo 9-13. Poliklinikkavertaisena tapaat asiakkaita ja pääset jakamaan sekä kuuntelemaan kokemuksia sydänsairauden kanssa elämisestä. Poliklinikkavertaisena annat myös tietoa sydänyhdistystoiminnasta, Sydänliiton kursseista ja vertaistukimahdollisuuksista jatkossa. Sydänpisteen vertaisena voit tehdä vapaaehtoistyötä juuri sinulle sopivina päivinä, niin monena päivänä kuin tuntuu sinusta sopivalta. Sydänliiton vertaistukihenkilökoulutuksen käyminen ei ole välttämätöntä, mutta suositeltavaa.

Sydändigiopastajaksi

Sähköiset terveyspalvelut ovat tulleet osaksi arkea. Erityisen tärkeää niiden käytön opettelu on pitkäaikaissairaille. Monelle sähköiset palvelut ja digilaitteet ovat kuitenkin vieraita ja vaikeita, joten sydändigineuvojia tarvitaan! Sydändigineuvojaksi voit opiskella itseopiskelumateriaalin avulla netissä silloin kun sinulle sopii. Opintoaineistossa esitellään valtakunnallisia sähköisiä terveyspalveluita, luotettavan terveys- ja sairaustiedon sivustoja sekä mitä niiden käytöstä on hyvä tietää. Koulutuksen käytyäsi sinulla on valmiudet ehkäistä digisyrjäytymistä mm. auttamalla laitehankinnoissa ja laitteiden käyttöönotossa, opastamalla internetissä luotettavan terveystiedon äärelle sekä valmentamalla sähköisten terveyspalveluiden käyttöön. Digiopastajalta ei vaadita aikaisempaa teknistä koulutusta tai digiosaamista.

Sairaalavertaiseksi

Sairaalavertaiset vierailevat osastoilla ja tapaamiset on tarkoitettu osastolla oleville potilaille ja heidän läheisilleen. Sairaalavapaaehtoistoiminnan ytimessä on kiireetön kohtaaminen. Vapaaehtoiset tuovat iloa, tukea ja toivoa potilaille ja heidän läheisilleen. Vapaaehtoiset toimivat sovituilla yhteistyöosastoilla, OLKA-pisteillä ja sairaaloiden aulatiloissa. Vapaaehtoisia vertaistukijoita kaivataan erityisesti Meilahden kardiologisille M8 ja M9 sekä sydänkirurgian osastolle M10. Vertaistukijalla on omakohtainen kokemus sairaudesta tai vammasta. Sairaalavertaisen on käytävä Sydänliiton vertaistukihenkilökoulutus sekä OLKAn järjestämä Ilona-sairaalavapaaehtoistoiminnan valmennus.

Terveysmittaajaksi

Tämä toimintamuoto sopii sinulle, jos olet koulutettu terveysalan ammattilainen. Terveysmittauksemme ovat luonteeltaan seulovia eli tarkoituksena on löytää sydänterveyden riskitekijät mahdollisimman varhain, jolloin niihin on mahdollisuus vaikuttaa. Terveysmittaukset tehdään vieritestauksena eli asiakas saa mittaustuloksen heti mukaansa. Terveysmittaustapahtumassa mitataan tai ohjataan asiakas itse mittaamaan joku sydän- ja verisuoniterveyteen liittyvä arvo. Tavallisimmin tapahtumissamme mitataan verenpainetta, pulssia, kolesterolia tai verensokeria. Asiakkaita voi ohjata mittaamaan itse verenpainetta, pulssia tai vyötärönympärystä. Terveysmittaustoimintaan koulutetaan, ja lisäkoulutusta on tarjolla säännöllisesti.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoa vertaistukitoiminnasta löydät täältä

vertaistuestakoulutuskalenteri

Kerro meille, mikä asia innostaa sinua, mitä osaat ja missä haluaisit olla mukana, niin etsitään sinulle sopiva tehtävä. Vapaaehtoistoiminnan muotoja on juuri niin monta, kuin on tekijöitäkin! Ota yhteyttä sydänyhdistykseesi tai lähetä viesti etelasuomensydanpiiri@sydanliitto.fi ja tule mukaan!

Mikä luottamustoimi houkuttelee sinua?

Sydänliitto

Sinustako liikunnan vapaaehtoinen?

Lue artikkeli
Sydänliitto

Sinustako puheenjohtaja sydänyhdistykseen?

Lue artikkeli
Sydänliitto

Sinustako ruokatoiminnan vapaaehtoinen?

Lue artikkeli
Sydänliitto

Sinustako sihteeri sydänyhdistykseen?

Lue artikkeli
Sydänliitto

Sinustako uusi jäsen sydänyhdistyksen hallitukseen?

Lue artikkeli
Sydänliitto

Sinustako vertaistukihenkilö?

Lue artikkeli