Etusivu / Sydändigi / Osa 1 / 2 Yleiskatsaus sydänsairauksiin

Yleiskatsaus sydänsairauksiin

Katso luentovideo vierestä.

Alempaa löydät luennon tekstinä.

Seuraavaksi käsitellään yleisimpiä sydänsairauksia, joita ovat:

Kohonnut verenpaine

Kohonnutta verenpainetta sairastetaan usein tietämättä, koska se on oireeton. Kohonnut verenpaine aiheuttaa sydämelle liian paljon kuormitusta joutuessaan pumppaamaan liian suurta vastusta vastaan. Se väsyttää sydäntä aiheuttaen vasemman kammion paksuuntumista sekä rytmihäiriöitä. Lisäksi kohonnut verenpaine kovettaa verisuonia ja valtimotautien vaara kasvaa. Tärkeää on mitata verenpaine säännöllisesti, jotta tietää mitä se on. Kohonneen verenpaineen diagnoosi perustuu vähintään neljänä eri päivänä huolellisesti tehtyjen kaksoismittausten keskiarvoon. Normaali verenpaine on alle 130/85.

Valtimotauti

Valtimotautia voi olla monissa suonissa, ei pelkästään sydämen sepelvaltimoissa. Pitkän ajan kuluessa valtimon sisäseinän alle alkaa kerääntyä plakkia, joka koostuu pääosin pahasta LDL-kolesterolista. Plakki pullistaa suonta sisäänpäin ahtauttaen suonessa veren liikkumatilaa. Tästä yleensä seuraa oireita, kun veri ei pääse kiertämään suonessa normaalisti. Sydämen pinnalla olevien sepelvaltimoiden ahtautuminen aiheuttaa kuolion sydänlihakseen, sydäninfarktin. Valtimotauti ahtauttaa myös suonia muissa elimissä, kuten aivoissa ja raajojen valtimoissa.

Rytmihäiriöt

Sydämen rytmihäiriöt perustuvat aina virheelliseen sähkön kulkuun sydänlihaksen sisällä. Normaalissa sinusrytmissä sydän pumppaa säännöllisesti. Eteisvärinärytmihäiriössä sähkön kulku sydämen sisällä on häiriintynyt ja aiheuttaa epäsäännöllisen pulssin. Hoitamattomana eteisvärinä aiheuttaa veritulppamuodostusta sydämen sisälle, koska rytmi on sekaisin. Verenohennuslääkitys estää veritulpan muodostumista, ja ehkäisee eteisvärinän yleisintä komplikaatiota aivoinfarktia. Kohonneen verenpaineen aiheuttama sydämen vasemman kammion paksuuntuminen aiheuttaa yleisimmin eteisvärinää. Myös sydämen rakennetta muuttavat sydänsairaudet, kuten kardiomyopatia, aiheuttavat eteisvärinää. Muita tyypillisiä rytmihäiriöitä ovat hitaat eteiskammiokatkokset ja vakavat kammioperäiset rytmihäiriöt.

Muita Sydänsairauksia ovat sydämen vajaatoiminta, sydänlihassairaudet, läppäviat ja aortan sairaudet. Sydänsairauksista, niiden tutkimuksista ja hoidosta, saa luotettavaa tietoa terveyskylän sydänsairaudet talosta.

Lue lisää sydänsairauksista ja niiden hoidosta: terveyskyla.fi

Luennon materiaali

Katso tästä esityksen materiaali: