Laitehankinnat
Katso luentovideo vierestä.
Alempaa löydät luennon tekstinä.
Ennen uuden tietoteknisen laitteen hankkimista kannattaa miettiä muutama asia valmiiksi. Näitä ovat esimerkiksi laitteen käyttötarkoitus, hintahaarukka ja toivomasi käyttöjärjestelmä. Lisäksi asiantuntijan apu saattaa olla paikallaan uutta tai käytettyäkin laitetta hankkiessa, mikäli tuntee olonsa epävarmaksi siitä, minkälaista laitetta lähtisi hankkimaan. Varmasti ystäväpiiristä löytyy joku, jolta voi kysellä konsultaatiota.
Käyttötarkoitus
On turha maksaa ominaisuuksista, joita ei tarvitse. Käyttötarkoituksesta kannattaa miettiä, onko laite tarkoitettu hyötykäyttöön vai pelaamiseen. Pelaamiseen tarvitaan tehokkaampi ja kalliimpi kone, mutta tekstin tuottamiseen, netin selaamiseen tai sähköpostin käyttämiseen riittää edullisempi perustietokone tai älylaite.
Hinta
Kuinka paljon on tarkoitus varata rahaa laitteen hankintaan. Minulle on riittänyt ihan normaalikäyttöön tarkoitettu perustietokone, ilman mitään pelikoneen ominaisuuksia, jolloin hintakin pysyy kohtuudessa. Tietokoneiden, älypuhelinten ja tablettien kohdalla joku merkki maksaa enemmän kuin joku toinen. On ns. halpisversioita ja toisaalta hittituotteiden logostakin joutuu maksamaan. Eli kannattaa miettiä, paljonko laitteeseen on varaa panostaa. Tarjouskone on useimmille ihan riittävä.
Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmä on asennettu laitteeseen valmiiksi. Sovelluksia voi ladata tai poistaa. PC tietokoneen ollessa kysymyksessä, Windows on yleisin käytössä oleva järjestelmä. PC- tietokoneella käytettään myös Linux käyttöjärjestelmää mutta se on useammin käytössä opiskelijoilla sekä korkeakoulumaailmassa. PC-tietokoneiden lisäksi olemassa on myös Apple-koneita, joita yleisimmin käytetään erityisesti graafisella alalla.
Tablettien ja puhelimien kohdalla on kaksi käyttöjärjestelmää: Googlen Android ja Applen iOS- käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmissä on eroja. Tietokoneissa yleisin on Windows, jota älylaitteissa ei enää ole, jolloin tableteissa ja älypuhelimissa se on silloin jompikumpi näistä muista. Tietokone on siis asia erikseen, mutta jos omistaa on sekä tabletin että älypuhelimen, on varmaan helpompaa omaksua laitteen ominaisuudet, jos niissä on sama käyttöjärjestelmä. Yhteensopivuuskin toimii tällöin paremmin kuin jos niissä olisi eri käyttöjärjestelmä. Eri käyttöjärjestelmäkin onnistuu, mutta ohjelman asennus ja sykronointi vaatii enemmän töitä.
Jos mietimme käytetyn laitteen hankintaa, monet yritykset leasaavat eli vuokraavat koneita joltakin laitetoimittajalta. Leasing-aika on noin 2–3 vuotta. Sen jälkeen koneet palautuvat uudelleen käyttöön. Tosin sen jälkeen sieltä poistettu kaikki vuokraavan yrityksen omat ohjelmat sekä lisäksi koneet on tyhjennetty, kunnostettu, tarkistettu ja testattu. Yritystietokoneet ovat usein tehokkaimpia “markettikoneisiin” verrattuna. Käytetyn tietokoneen tai mobiililaitteen saattaa saada edullisemmin kuin vastaavan uuden koneen ja ominaisuuksia on enemmän. Käytetyissä koneissa kannattaa huomioida, että niihin ei aina välttämättä asennu uusimmat ohjelmaversiot, koska ohjelmat ovat kehitetty uudemman laitteen käyttötarkoituksia ajatellen.
Jos päädymme uuteen tuotteeseen, laitetta pääsee jossain määrin testaamaan jo kaupassa ja myyjäkin osaa suositella jotakin tuotetta, kun hän on ensin tietoinen meidän käyttötarkoituksistamme. Täytyy huomioida, että myyjällä saattaa olla omat intressit tiettyyn tuotteeseen. Tämä voi johtua siitä, että myyjä saa jostakin tietystä tuotteesta paremman katteen kuin jostakin toisesta tuotteesta, jolloin hän suosittelee sitä tuotetta, joka hänen on kaikkein kannattavinta myydä.
Osta oikealla hetkellä. Tietotekniikka kehittyy jatkuvasti ja koko ajan tulee uusia tuotteita. On turhaa jäädä odottamaan aina tulossa olevaa tuotetta ja viimeisintä uutuutta. Ei kannata ostaa myöskään kuuminta uutuutta, joissa saattaa olla vielä lapsentautia. Varsinkin sovelluksissa varsinainen testaus tapahtuu niin sanottuna livetoimintona. Eli kun tuote on asiakkaitten käytössä, siitä löytyvät vasta ne pienet virheet ja murheet. Jos mahdollista, kannattaa antaa muiden suorittaa tuotteen, laitteen, sovelluksen testaukset ja hankkia se itselle vasta sitten kun tuote on jo testattu käytännössä.
Laitteeseen kuuluu sovellukset, applikaatiot eli ohjelmat, joita siihen pystytään asentamaan. Yleensä eniten mukana on hupi- tai laitesovelluksia, joita ei välttämättä edes normaalikäytössä tarvita. Eikä niille kannata mielestäni kovin suurta painoarvoa antaa. Sovelluksia voi hankkia tai asentaa oman tarpeen mukaan. Niitä on olemassa tietokoneeseen ja mobiililaitteeseen maksullisia sekä ilmaisia vaihtoehtoja. Olen todennut, että siellä on hyvin paljon itselleni tarpeettomia sovelluksia ja applikaatioita. Niiden kohdalla kannattaa toimia niin, että joko piilottaa tai poistaa niitä. Laitteesta löytyy ehkä sovelluksia, joita ei tunne. Näiden kohdalla kannattaa kysellä, voiko niitä turvallisesti poistaa. Kannattaa poistaa vain sovelluksia, joiden tarkoituksen tietää. Varsinkin PC-tietokoneissa on ohjelmia, jotka ovat tarpeellisia koneen toiminnan kannalta. Kaikkein turvallisinta on piilottaa sovellus alkunäytöstä varsinaisen poistamisen sijaan.
Tämä laitehankinnoista,
Kiitos!