Etusivu / Sydändigi / Osa 2 / 1 Oman sydänterveyden edistäminen

Oman sydänterveyden edistäminen

Katso luentovideo vierestä.

Alempaa löydät luennon tekstinä ja voit myös tutustua luennon kalvoihin.

Oman sydänterveyden edistämiseen ei tarvita poppakonsteja vaan vanhat tutut asiat pätevät edelleen. Terveellinen ruoka, jossa on vähän suolaa, sokeria ja kovia rasvoja, kohtuullisesti pehmeitä rasvoja, runsaasti kuituja ja kasviksia. Tarpeeksi liikuntaa, riittävästi lepoa ja kohtuullisuus päihteiden käytössä. Elämäntapojen kokonaisuus ratkaisee. Sydänsairaalla omahoito on erityisen tärkeää ja siihen kuuluu säännöllinen lääkitys sekä omaseuranta kuten verenpaineen mittaus.

Tuotteiden pakkausmerkinnöissä Sydänmerkki on helppo arjen oikotie, sillä se kertoo tuotteen olevan parempi valinta terveyden kannalta. Sydänmerkki helpottaa kaupassa asiointia siten, ettei tarvitse lukea pienellä kirjoitettuja pakkausmerkinnät-tekstejä. Sydänmerkkituotteissa on laadukkaampaa rasvaa, enemmän kuituja, vähemmän sokereita ja suolaa kuin vastaavissa saman tuoteryhmän tuotteissa. Sydanmerkki.fi -sivulta löytyvät kaikki tuotteet, joille on myönnetty Sydänmerkki ja sieltä löytyy myös sydänmerkillisiä reseptejä. Hyvää lisätietoa ravinnosta saa myös Kuluttajaliiton syohyvaa.fi sivustolta.

Liikkumista tulisi meidän kaikkien miettiä positiivisella asenteella. Jokainen askel vie kohti terveempää elämää. Omasta arjesta saa hyvin kerrytettyä lisäaskelia. UKK-instituutin yli 65-vuotiaiden liikuntasuosituksen mukaan suositellaan kevyttä liikuskelua aina kun voi ja taukoja paikalla oloon. Reipasta liikuntaa, jossa vähän hengästyy, tulisi kertyä viikossa noin 2,5 tuntia. Sen voi vaihtoehtoisesti korvata viikoittaisella 1 tunnin ja 15 minuutin raskaalla liikunnalla, jossa tulee hiki ja hengästyy reilusti. Liikunnan voi kerätä 10 minuutin pätkissä. Tärkeää on myös hoitaa kehoa venyttelemällä, myös notkeutta ja tasapainoa tarvitaan. Liikunta tuo elämään erilaisia positiivisia asioita. Se mm. piristää, rentouttaa ja auttaa nukkumaan hyvin.

On tärkeää levätä riittävästi. Jos keho on lenkin jälkeen väsynyt, lenkki on ollut liian rankka. Uni ja lepo ovat välttämätöntä vastapainoa päivän rasituksille. Nukkuessa elimistö rakentaa, korjaa soluja ja täyttää energiavarastoja.

Yhteenvetona: Huomioi terveellinen ravitsemus, esimerkiksi käyttämällä sydänmerkittyjä tuotteita, ahnehdi askelia ja lepää riittävästi. Kaikkien kannattaa tehdä itselleen terveellisiä asioita, koska sitä kautta voi paremmin.

Lisätietoa sydänterveyden edistämisestä sydan.fi

Luennon materiaali

Katso tästä esityksen materiaali: