Etusivu / Sydändigi / Osa 2 / 6 Pankkipalvelut

Pankkipalvelut

Katso luentovideo vierestä.

Alempaa löydät luennon tekstinä ja voit myös tutustua luennon kalvoihin.

Pankkipalvelut kehittyvät meillä tänä päivänä jatkuvasti. Edelleen on käytössä perinteinen kivijalkapankki tosin aika supistetuilla aukioloilla. Pankki on avoinna parina päivänä viikossa ja siellä asioimiseen joutuu varaamaan ajan. Nykyaikaisempia pankkipalveluita ovat verkkopankki sekä mobiilipankki. Verkkopankin yleisin käyttötapa on oma tietokone ja siellä asioidaan internet-selaimen kautta. Saamiemme käyttäjätunnusten ja salasanojen avulla pääsemme kirjautumaan pankkitileillemme. Kolmantena mobiilipankki, jossa käytämme pankkia älylaitteilla: tabletilla tai puhelimella. Tietokonesovelluksen pohjalta on tuolloin kehitetty älylaiteisiin sopivat sovellukset.

Verkkopankin käyttö on kehittynyt tasaisesti. Finanssiala Ry:n tilastossa on kuvattu vuosien 2003–2019 verkkopankin käytön ja miten se on kehittynyt tietokoneella sekä mobiililaitteella. Vuonna 2003 verkkopankkia on käytetty 34 % ja vuonna 2019 88 %. Suunta on melkein koko ajan ollut nousujohteinen, 1–2 % notkahdusta lukuun ottamatta vuosina 2017–2019 sekä 2009–2010. Tästä voimme päätellä, että ihmiset käyttävät yhä enemmän verkkopankkeja jollakin hallitsemallaan päätelaitteella.

Seuraavaksi päätelaitteiden kehityksestä, eli niin sanotut maksuvälineet. Finanssiala Ry:n julkaisemasta kaaviosta nähdään, että pisin pylväs on tietokoneella, mutta mobiililaitteiden käyttö on kasvussa. Tämä johtuu siitä, että ihmisillä alkaa olla yhä enemmän mobiililaitteita ja tabletteja käytössään. Laskuissa on viivakoodi, jonka voi lukea mobiililaitteen kameran avulla. Näin saadaan maksulomakkeelle valmiiksi viivakoodin tiedot, joita täydennetään tarvittaessa mm. vaihdetaan eräpäivää tai kirjoitetaan maksunsaajan nimi. Mutta pitkiä viitenumeroita ei tarvitse naputella vaan ne tulevat suoraan viivakoodista. Ja tietokoneellahan tämä ei ole mahdollista ellei meillä ole viivankoodinlukulaitetta. Laskujen maksaminen mobiililaiteella on huomattavasti paljon helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin tietokoneella. Mobiililaitteiden kamerat ovat kehittyneitä ja viivakoodin luku onnistuu himmeässäkin valaistuksessa.

Kuinka verkkopankin käyttö onnistuu omalla tietokoneella? Pankin sivustolla kirjaudutaan palveluun käyttäjätunnuksella, salasanalla ja mahdollisilla muilla varmenteilla. Saat tarvittaessa tekstiviestin, joka kertoo mikä avainluku tulee valita avainlukulistasta, jonka olet saanut pankiltasi. Pankeilla on myös tarjota erilaisia avainlukulaitteita, joilla varmistetaan, että maksu saadaan osoitettua oikeaan osoitteeseen. Nykyään verkkopankissa mobiiliavaimen käyttö mahdollista. Joku varmistus on aina, mutta sen luonne riippuu aina pankkiryhmittymästä.

Verkkopankin käyttö mobiililaitteella onnistuu niin, että mobiililaiteella täytyy olla pankin kehittämä oma sovellus verkkopankin käyttämiseen, jonka saa ladattua ilmaiseksi esim. Google-play kaupasta. Kirjautuminen palveluun applikaatiolla tapahtuu joko PIN-koodilla, sormenjäljellä tai kasvotunnistuksella. Maksun vahvistaminen tapahtuu mobiiliavaimella tai jossakin tilanteissa avainlukulistan avulla. Mobiiliavaimella vahvistus tehdään nelinumeroisen koodin avulla.

Mobiilipankeissa on eroja. Eri pankkiryhmittymillä on omat applikaationsa eli sovelluksensa pankkiasioittensa hoitamiseksi. Esimerkiksi Osuuspankilla tunnistautuminen tapahtuu mobiiliavaimella, tosin siellä edelleen tänä päivänä käytössä paperinen tunnuslukulista. Tämä tarkoittaa sitä, että tietyissä tilanteissa pankilta tulee puhelimeen tekstiviesti ja tekstiviestissä kerrotaan minkä numeron kohdalta tunnusluku käydään lukemassa. Nordealla käytössä tunnuslukusovellus ja tunnuslukulaite. paperiset tunnuslukulistat poistumassa vähitellen käytöstä kokonaan. Tunnistautumistavat muuttuvat koko ajan eikä ole tietoa millä tavoin se ensi vuonna tapahtuu. Varsinkin tietokoneella verkkopankkia käytettäessä sivu voi näyttää äkkiä erilaiselta mutta hakemalla, etsimällä ja kokeilemalla ne toiminnot sieltä kyllä löytyvät.

Tämä pankkipalveluista, kiitos!

Luennon materiaali

Katso tästä esityksen materiaali: