Älylaitteiden käyttöaputoiminnot eli helppokäyttöisyys
Kuuntele luennon teksti tästä.
Helppokäyttö- tai toiselta nimeltään käyttöaputoimintoja löytyy nykyään yleisimmistä tietokoneiden, älypuhelinten ja tablettien käyttöjärjestelmistä (Windows, Android, iOS). Käyttöjärjestelmällä tarkoitetaan ohjelmistoa, joka mahdollistaa laitteen sovellusten toiminnan. Ilman käyttöjärjestelmää itse laitetta ei pysty käyttämään.
Helppokäyttötoiminnot ovat käyttöjärjestelmään rakennettuja apuohjelmia, jotka auttavat laitteen käytössä tukemalla näköä, kuuloa tai laitteen käyttäjän ja laitteen välistä vuorovaikutusta. Toimintojen pääasiallinen tarkoitus on helpottaa itse laitteen ja sen käyttöjärjestelmän käyttöä.
Mobiililaitteissa on vaihtelua, millä nimellä ja mistä kohtaa asetuksia helppokäyttötoiminnot löytyvät.
Windows 10: Windows-näppäin + U > Aputoiminnot
iOS / iPhone / iPad: Asetukset > Yleiset > Käyttöapu.
Android: Asetukset > Oman puhelimen valikko > Helppokäyttöisyys
Moni käyttää apulaitteita tietokoneiden tai mobiililaitteiden kanssa, vaikka saman avun voisi saada laitteen helppokäyttötoiminnoista. Pääosin toimintojen tehtävänä on tukea kolmea perusaluetta; näköä, kuuloa ja kosketusta. Niiden avulla voi suurentaa kohteita näytöllä, ottaa käyttöön puhe- tai sanelutoiminnon tai näyttönäppäimistön.
Android-laitteista poiketen iOS-laitteissa (iPhone- ja iPad) on tarjolla toimiva ääniohjaus Siri, joka helpottaa puhelimen käyttöä, kun sen on ensin aktivoinut. Aktivointi tapahtuu puhumalla Sirille erilaisin äänenpainoin, jolloin se oppii tunnistamaan käyttäjänsä. Sirin avulla voi soittaa, lähettää viestejä ja etsiä tietoa netistä. Android-laitteissa on osittain toimivia toimintoja puheohjauksen alueella, mutta se ei ole yhtä kattava kuin Siri. Älylaitteissa on yleensä seuraavia aputoimintoja:
Näkö
Näkemistä tukevia toimintoja iOS-laitteissa on erilaisia, niistä Zoomaus (eli suurentaminen) ja Suurennuslasi ovat perustyökalut, jos teksti on puhelimen tai tabletin näytöllä liian pientä. Näiden lisäksi iOS-laitteissa on kaksi erilaista näytönlukijaa: Puhu valinnat -toiminto lukee ääneen näytön sisällön, ja VoiceOver -apuohjelma on puolestaan eleisiin perustuva näytönlukija. Niiden avulla laitetta voi käyttää, vaikka ei näkisikään näyttöä.
Myös Android laitteista löytyy ruudunlukuohjelmia: TalkBack ja TekstiPuhuttuna -toiminnot lukevat ääneen näytön tekstin. Näiden lisäksi Helppo tila -toiminto suurentaa näytöllä olevat kuvakkeet ja tekstit tehden niistä helpompia lukea, minkä lisäksi voi valita puhelimen näytön Fonttikoon, taustavärin, lisätä kontrastia ja vähentää läpinäkyvyyttä. Nämä ominaisuudet parantavat mm. heikkonäköisten, värisokeiden ja kaihipotilaiden käyttökokemusta.
Kuulo
Puhelimissa on useita kuuloa tukevia toimintoja. Android-laitteissa Äänentunnistimet-toiminto hälyttää, kun puhelin kuulee vauvan itkua tai ovikellon, Ilmoitukset-toiminnolla voi laitteen saada vilkuttamaan kameran valoa viestin tai puhelun tullessa, Tekstitykset -toiminnolla saa tekstitykset käyttöön. Aputoiminnoilla voi sammuttaa äänet, parantaa äänenlaatua kuulokojetta käytettäessä, säätää kuulokkeiden oikean ja vasemman puolen äänitasapainoa sekä vaihtaa monoääneen yhtä kuuloketta käytettäessä.
Vastaavat ominaisuudet löytyvät myös iOS-laitteista, joskin hieman eri nimillä. Kuulokojeet-toiminto auttaa sen kanssa yhteensopivien kuulolaitteiden käyttöä puhelimen kanssa. Vain osa iOS-puhelimista on yhteensopivia kuulolaitteiden kanssa. Äänen tunnistus -toiminto vastaa Android -laitteiden Äänentunnistimet-toimintoa. Myös iOS-laitteista löytyy Tekstitys-toiminto.
Kosketus
Android- ja iOS-laitteet tarjoavat mahdollisuutta lisäapuvälineiden käyttöön, mm. kosketusnäytön käyttöä helpottamaan on kyniä, joiden päässä on näyttöön reagoiva pää. Laitteiden etukameraa voidaan käyttää ns. liikkeen tunnistimena.
Kosketusajan kestoa voi säätää sekä Android- että iOS-laitteissa, ja saada laitteen jättämään huomiotta käden vapinasta johtuvat ylimääräiset kosketukset. Myös kohdistimen kokoa ja kursorin eli osoittimen liikkeen nopeutta voidaan säätää kaikissa laitteissa. Mobiililaitteita voi hallita kosketusnäytön sijaan laitteen kytkimillä, ja iOS-laitteita pelkällä ääniohjauksella eli Sirillä.
Tietokoneista tuttu katseohjaus on mahdollista tuoda mobiililaitteisiin, varsinkin tabletteihin apuvälineiden myötä, jolloin laitetta voidaan ohjata täysin pelkällä katseella kosketuksen sijaan.
Doro
Doro-puhelinmallisto on suunnattu senioreille. Se tarjoaa kahteen perusryhmään jaettavia puhelimia:
- peruspuhelimia, joiden käyttöjärjestelmä muistuttaa vanhaa Nokia Symbian -järjestelmää ennen älypuhelimia
- älypuhelimia, joissa on Android -käyttöjärjestelmä
Doron ominaisuudet löytyvät Android- ja iOS-laitteista. Erona muiden valmistajien puhelimiin, ovat joissain Doron malleissa suuremmat näppäimet ja erillinen SOS-painike, jolla voi soittaa esim. hätänumeroon tai läheiselle.
Lopuksi
Android- ja iOS-laitteissa on paljon samoja ominaisuuksia, ja kuulon ja näön apuohjelmat ovat käytännössä identtisiä toiminnallisuuksiltaan. Jos tarvitsee lisäapua laitteen käytettävyyteen, on molempiin saatavissa erilaisia apuvälineitä ja apuohjelmia Googlen Play Kaupassa (Android) ja Apple Storessa (iOS). Älylaitteissa aputoiminnot löytyvät laitteesta kohdasta Asetukset > Käyttöapu (iOS) tai > Helppokäyttöisyys (Android).