Etätyökalut ja pikaviestimet
Kuuntele luennon teksti tästä.
Etätyökaluja ovat videoneuvotteluohjelmat ja pikaviestinpalvelut. Videoneuvottelutyökaluista tunnetuimpia ovat
- Microsoft Teams
- Zoom
- Google Meet
pikaviestimistä
- Facebook Messenger
- Telegram
- Signal
- Discord
Teknologian kehittyminen on mahdollistanut etätapaamiset entistä helpommin. Etäkokoukset ja -luennot ovat kasvattaneet suosiotaan myös yhdistyksissä ja muissa harrastuspiireissä. Zoom, Teams ja Google Meet ovat ohittaneet monipuolisuutensa ansiosta aiemmin suosituimman Skypen.
Zoom: plussat & miinukset
Selkeinä plussina voidaan pitää seuraavia Zoomin ominaisuuksia. Tapahtuma on helppo sopia ja viedä kalenteriin, lisäksi Zoom sallii yli 10 ihmisen ryhmäpuhelut ilman laadun heikkenemistä, kokouksissa näytön jakaminen on helppoa ja videoäänenkin jakaminen onnistuu saumattomasti. Zoom-sovellus on yhteensopiva eri käyttöjärjestelmien kanssa (Windows, Android ja iOS).
Zoom-kokouksissa osallistujat voi jakaa huoneisiin ja huoneissa voi hyödyntää fläppitaulutyökalua, mikä on Zoomissa nimellä white board. Suurikin yleisöluento onnistuu Zoomin avulla ja keskustelua voi moderoida useampi käyttäjä saman aikaisesti.
Miinuksia puolestaan ovat Zoomissa viimeisen vuoden aikana havaitut tietoturva-aukot, joita on korjattukin päivityksillä. Saadaksesi kaiken irti Zoomista, joudut lataamaan sovelluksen tai selainlaajennuksen, lisäksi tarvitset vielä lisenssin, sillä ilmainen versio sallii vain 40 min kestävät kokoukset. Käyttöönottoa hankaloittaa myös se, että käyttöliittymä on vain englanniksi.
Google Meet: Plussat & miinukset
Google Meetin suurin plussa on tehokas, helppokäyttöinen ja yksinkertainen käyttöliittymä. Google Meet tarjoaa hyvän tietoturvan ja mahdollistaa GSuite-palvelun tilaajille myös yhtäaikaisen tiedoston muokkauksen kokouksen aikana. Kokouksissa on käytössä korkealaatuinen näytönjako, videoneuvottelut ja melua vaimentavat toiminnot.
Samoin kuin Google muitakin tuotteita, myös Google Meetiä voi käyttää pöytätietokoneiden, mobiililaitteiden ja tablettien välillä synkronoinnin avulla. Google Meetin käyttöliittymän saa myös suomeksi.
Miinuksina voidaan pitää Google Meetin sidonnaisuutta Google-tiliin, voidaksesi käyttää Google Meetiä sinulla tulee olla Google-tili. Lisäksi kokoustilassa ei ole tarjolla sisäänrakennettua taulutoimintoa, Google Meet voidaan kyllä integroida muihin tauluihin tarvittaessa. Osallistujia ei voi jakaa huoneisiin, eikä videoiden äänen jakaminen onnistu. Täysien ominaisuuksien saaminen käyttöön Google Meetissä vaatii GSuite-tilauksen, sillä ilmainen versio tukee vain alle tunnin kokouksiin.
MS Teams: Plussat & miinukset
Selkeä plussa MS Teamsille on helppous sopia tapahtuma ja viedä se kalenteriin. Teams sallii yli 10 ihmisen ryhmäpuhelut ilman laadun heikkenemistä. Kokouksissa on helppo jakaa näyttöä, videon äänen jakaminen onnistuu, osallistujat voidaan jakaa huoneisiin ja Teams-huoneissa voidaan hyödyntää fläppitaulu eng. white board toimintoa.
MS Teams on yhteensopiva eri käyttöjärjestelmien kanssa (Windows, Android ja iOS). Sen Live-ominaisuus mahdollistaa suuretkin yleisöluennot ja sovelluksen käyttöliittymän saa suomeksi. Kokouksiin voi myös osallistua rekisteröitymättä.
Miinuksina voidaan pitää ilmaisversion rajallisuutta, se sallii alle tunnin mittaiset kokoukset ja vaatii rekisteröitymisen. Vaikka Teams onkin yhteensopiva eri käyttöjärjestelmien kanssa, pitää Mac ja mobiilikäyttäjien asentaa ohjelma laitteisiin ennen käyttöä.
Ainoastaan osallistuminen kokouksiin on mahdollista ilman lisenssiä tai rekisteröitymistä ja täysien ominaisuuksien saaminen käyttöön vaatii BusinessPremium (ei Liveä) tai E3 lisenssin (sis. Live).
Pikaviestimet – WhatsApp, Signal ja Telegram
Erilaisia pikaviestisovelluksia on paljon. Osa sovelluksista on jonkin palvelun oheistuote (esim. Facebook Messenger ja Apple iMessage), osa taas toimii itsenäisesti.
WhatsApp on osa Facebook-konsernia, mutta sen käyttö on mahdollista ilman Facebook-tiliä. Signalia ja Telegramia on pidetty varteenotettavina, ilmaisina WhatsAppin korvaajina. Signalin taustalla on voittoa tavoittelematon säätiö, jonka perustajia on mm. WhatsAppin Facebookille myynyt Brian Acton. Telegramin omistaa venäläinen Pavel Durov, ja yritys on rekisteröity sekä Iso-Britanniaan että Yhdysvaltoihin.
Erot pikaviestimien välillä
WhatsAppin, Signalin ja Telegramin toiminnallisuudet ovat suunnilleen samat. Kaikilla voi lähettää tekstiviestejä, soittaa ääni- ja videopuheluita ja lähettää liitetiedostoja. Ryhmien muodostaminen on myös vakiotoiminto ja kaikkia voi käyttää mobiililaitteen lisäksi tietokoneella. Kaikissa on rajoitus: keskustelukumppaneilla tulee olla sama sovellus asennettuna.
Signalin, Telegramin ja WhatsAppin välillä on eroja viestien suojauksen ja säilyttämisen eli tietoturvan, mutta erityisesti metatiedon eli yksityisyyden alueilla. Sovelluksen kehittäminen vaatii tietojen keräämistä, jotta voidaan tarjota käyttäjille kolmansien osapuolten sovelluksissa kohdennettua mainontaa ja suosituksia. Mitä enemmän metatietoa kerätään, sitä enemmän yksityisyys kapenee.
Eniten metatietoa kerää WhatsApp. Yksityisyydensuojastaan ja turvallisuudestaan tarkoilla käyttäjillä on ollut aihetta huoleen siitä asti, kun Facebook hankki WhatsAppin. Facebook on ollut lukuisien suurienkin tietomurtojen kohteena.
Facebook on hiljattain ilmoittanut harkitsevansa kolmen erillisen viestialustan yhdistämistä. Aikomuksena on yhdistää Facebook Messengerin, WhatsAppin ja Instagramin viestitoiminnot, jolloin käyttäjät voivat viestitellä toisilleen näiden kolmen alustan välillä. Tämä lisää tietoturvariskejä entisestään.
Signal |
Telegram |
|
|
Sim-kortti tarvitaan sisäänkirjautuessa | Kyllä | Ei | Kyllä |
Kuvien esikatselu | Ei | Kyllä | Ei |
Ryhmävideopuhelut | Kyllä | Ei | Kyllä |
Ryhmäaudiopuhelut | Kyllä (8) | Kyllä (200 000) | Kyllä (8) |
Audio- ja videopuhelut laitteella, jossa ei ole sim-korttia | Kyllä | Kyllä | Ei |
Jos haluat varmasti taata tietojesi yksityisyyden ja tietoturvan, on näistä kolmesta Signal paras vaihtoehto. Jos taas kaipaat normaalia pikaviestintä enemmän ominaisuuksia, on Telegram paras, tietoturvapuolella se kuitenkin häviää Signalille ja WhatsAppille.
Discord
Discord on viestintäpalvelu yhteydenpitoon puheen ja tekstin välityksellä. Discordin käytetään joko sovelluksena tai selaimella, tietokoneella tai puhelimella.
Kirjautumiseen tarvitaan sähköpostiosoite sekä itse keksitty käyttäjänimi ja salasana. Samoin kuin muutkin pikaviestipalvelut, myös Discord vaatii rekisteröitymisen.
Discordissa kuka tahansa voi luoda palvelimen, jonka sisälle on mahdollista luoda eri puhe- ja tekstikanavia. Samalla palvelimella voi olla useita kanavia, joita kaikki seuraajat voivat tarkastella. Tekijän on mahdollista rajoittaa omien kanavien käyttöoikeuksia palvelimen sisällä. Palvelimelle voidaan kutsua käyttäjiä kutsulinkillä.
Palvelu toimii vanhemmillakin laitteilla näppärästi. Discord on alunperin kehitetty aktiivisille pelaajille, joten puhekanavat toimivat mahdollisimman reaaliajassa.
Palvelimien sisäisten puhekanavien lisäksi Discordissa on mahdollisuus käyttäjien välisiin video- ja äänipuheluihin. Äänichatissa osallistujia voi olla rajattomasti.
Tekstikanaville pystyy kirjoittamaan, laittamaan gifejä ja lataamaan kuvia tai pieniä videoita.
Discord sopii yksityisyytensä takia hyvin vertaistuki- ja vastaaviin ryhmiin, joissa kaikki keskustelijat eivät halua esiintyä omilla nimillään.