Etusivu / Sydändigi / Osa 3 / 3 Langaton tulostus

Langaton tulostus

Katso luentovideo vierestä.

Alempaa löydät luennon tekstinä ja voit myös tutustua luennon kalvoihin.

Monesti meille tulee vastaan tilanteita, että on päästävä tulostamaan mobiililaitteelta. Siihen on olemassa useita mahdollisuuksia riippuen meidän laiteympäristöstämme eli mikä päätelaite on kysymyksessä ja mikä kirjoitin meillä on käytössä. Tulostaminen ei tapahdu samalla tavalla kuin tietokoneelta eikä mobiililaitteelta löydy Tulosta-painiketta, vaan meillä täytyy olla mobiililaitteeseen ladattuna laitekohtainen applikaatio eli sovellus. Käytetty applikaatio riippuu kirjoittimesta ja käytössä olevasta laitteesta sekä käyttöjärjestelmästä.

Langaton tulostaminen ei ole vaikeaa, kunhan laitteet tukevat sitä, eli ovat siihen yhteensopivia. Esimerkkeinä mobiililaitteista tulostamisen tekniikoista mm. AirPrint ja Wifi Direct. Applen tuotteisiin Air Print ja Android-tuotteeseen Wifi Direct. Jotta tulostaminen on mahdollista, sekä tulostimen että mobiililaitteen tulee tukea toimintoa. Näissä on eroja eli välttämättä ei saada tulosteita jokaisesta sovelluksesta tai sähköpostista. Saattaa olla, että jostakin päästään suoraan tulostamaan Jako- toiminnolla, tai sitten joudumme käynnistämään applikaation, jonne haetaan se tulostettava dokumentti.

AirPrintistä muutama sana. AirPrint on Applen ja HP:n kehittämä langaton tulostustekniikka. Toiminto on nykyisin mukana useimpien tulostinvalmistajien laitemalleissa. Kun mobiililaitteessa tulostetaan niin erillistä laiteohjainten asennuksia ei tarvita, vaatii kuitenkin applikaation asennuksen mobiililaitteeseen. PC-tietokoneissahan tulostimen käyttöönotto vaatii laiteohjausten asennuksen. Mobiililaiteeseen tarvittavan ilmaisen applikaation voi hankkia Google Play- kaupasta tai Appstoresta. Tulostaminen onnistuu, kun tulostin ja mobiililaite on yhdistetty samaan langattomaan lähiverkkoon. Sama koskee myös langatonta tulostusta PC-tietokoneella. Tulostamiseen voidaan käyttää myös Jako-toimintoa: Tiedoston jakaminen-ominaisuus. Tulostimesi käyttöoppaasta saat selville tukeeko laite Airprint-toimintoa. Voit myös tarkistaa asian laitteen internetsivustolta tuotteen teknisistä tiedoista tai tiedustelemalla asiaa laitteen myyjältä.

Aikaisemmin oli puhetta siitä, että tarvitaan langaton lähiverkko. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitaan liityntäpiste, jonka kautta kaikki verkon liikenne kulkee, esim. langaton reititin. Reititin ohjaa kaikkea langatonta liikennettä. Mutta meillä ei ole välttämättä lähiverkkoa käytössä, jolloin on Ad Hoc-mahdollisuus, jolloin langattoman verkon laitteet ovat yhteydessä suoraan toisiinsa. Tällöin hyödynnetään mobiililaitteen yhteyspistettä kuten hotspotia. Tässä tapauksessa tämä tarkoittaa, että yhteydenjako on päällä puhelimessa ja kirjoitin/tulostin on kytkettynä puhelimessa olevaan mobiiliverkkoon ja yhteys on sitä kautta rakennettu. Tämä Ad Hoc-verkko ei ole yhtä turvallinen kuin infrastuktuuriverkko mutta en näe sillä olevan suurempaa merkitystä tulostamisen kannalta. Jos ja kun teillä on laitepari eli mobiililaite, tulostin sekä mahdollinen lähiverkko, niin tutkimalla tuotteen ominaisuuksia varmistuu, että sieltä löytyvät nämä toiminnot tai kokeilemalla ja katsomalla millä tavalla se tulostus tapahtuu. Kaikki ei tapahdu suoraan Tulosta-painikkeen kautta vaan voi joutua käynnistämään applikaation, tai sitten dokumentin Jako- toiminnon kautta löytyy Tulosta-toiminto.

Näin onnistut tulostuksessa.

Tämä langattomasta tulostuksesta,
Kiitos!

 

Luennon materiaali

Katso tästä esityksen materiaali: