Hyppää sisältöön
Etusivu / Puhtia ravitsemuksesta
Kati Palviainen
Julkaistu 5.1.2023
Päivitetty 19.1.2023

Ravitsemusaiheisen tapaamisen sisältönä voivat olla monenlaiset ruokaan ja ruokailuun liittyvät asiat. Tapaamisessa voidaan jakaa hyviä onnistumisen kokemuksia sekä ruokavinkkejä.

Tapaamisen suunnittelussa kannattaa aluksi miettiä, jakaako ravitsemukseen liittyvät asiat pienempiin kokonaisuuksiin. Materiaalia riittää useammalle kerralle ja yhteen asiaan voi syventyä paremmin. Ravitsemuksen eri aihealueita voivat olla esimerkiksi ateriarytmi, ruokakolmio, lautasmalli, rasvan laatu, kuitu, proteiinit, suola, sokeri ja Sydänmerkki. On myös mahdollista käsitellä asiaa yhdellä kerralla laajemmin ja yleisemmin.

 

Toteutus

Tietoisku

Tapaamisen aluksi aiheesta voi olla tietoisku. Sellaisena toimii aiheeseen liittyvä video, lehtiartikkeli tai muu materiaali. Tietoiskun tavoitteena on herättää terveelliseen ravitsemukseen liittyvä keskustelu käyntiin.

Tehdään yhdessä

Testit Ravitsemuksesta on useita erilaisia testejä. Niitä tekemällä saa käsityksen, kuinka asiat ovat omassa arjessa. Tulostettavia testejä ovat ruokailutottumukset, rasvan laatu, suolan saanti ja kuitutesti. Testit löytyvät verkossa täytettävinä lomakkeina täältä. Testien tekemisen jälkeen voidaan yhdessä keskustella, mitä asioita testien tuloksista nousi esiin: mitkä asiat ruokailussa ovat jo hyvin ja mihin voisi kiinnittää enemmän huomiota.

Keskustelukortit Ravitsemukseen liittyvät keskustelukortit ohjaavat hyvin keskustelua. Kysymyskortteja voi jakaa pareittain tai pienryhmissä, ja keskustella niiden aiheista. Kortit voit tulostaa täältä.

Kotitehtävä Kotona tehtäväksi sopii oman ruokapäiväkirjan pitäminen muutamalta päivältä tai oman arjessa toteutuvan ruokakolmion piirtäminen. Näistä voi keskustella seuraavalla tapaamiskerralla.

 

Materiaalit

Sydänliiton verkkoluentotallenteista löytyy aiheeseen sopivia luentoja katsottavaksi.

Paljon erilaisia ruoka-aiheisia toimintavinkkejä tapaamisiin löytyy Sydänliiton verkkosivuilta täältä.

Gery.fi:n verkkosivuilta löytyy myös ideoita tapaamiseen sekä materiaaleja.

 

Vinkit

Reseptien jakaminen osallistujien kesken.

Suosikki-Sydänmerkkituotteen vinkkaaminen kaverille.

Tapaamisen toteutus Marttojen kanssa yhteistyönä esimerkiksi niin, että he tulevat kertomaan ravitsemuksesta. Martoilta voi kysyä myös mahdollisuutta yhteiseen ruoanvalmistuskertaan.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut