Hyppää sisältöön
Etusivu / Vertaistukihenkilönä vapaaehtoistyölläsi on merkitystä

Vertaistukihenkilönä vapaaehtoistyölläsi on merkitystä

Vertaistukihenkilönä sinulla on mahdollisuus tukea monin tavoin toisia sairauden kohdanneita.

Anna Rikala, Vertaistuen asiantuntija
Julkaistu 29.6.2021

Vertaistukihenkilön tärkein tukemisen työkalu ovat kuuntelevat korvat. Saat kuulla ja tuntea, kuinka helpottavaa vastasairastuneen tai hänen läheisensä mielestä on tavata jo pidempään sairauden kanssa selvinnyt henkilö. Voit keskustella sairastumiseen ja sen mukanaan tuomiin elämänmuutoksiin liittyvistä tunteista ja kokemuksista. Voit myös hyödyntää osaamistasi tai oppia uutta, esimerkiksi kertomaan omaa tarinaasi kuulijoita kiinnostavalla tavalla ja esiintymään erilaisissa tilaisuuksissa.

Vertaistukihenkilönä voit oppia paljon sekä itsestäsi että erilaisista ihmisistä ja heidän kohtaamisestaan. Vastasairastunut ja hänen läheisensä tarvitsevat kuuntelijaa ja vastauksia moniin kysymyksiin, joihin juuri sinä osaat kokemustesi perusteella vastata. Voit tarjota toisille sairastuneille ja heidän läheisilleen ainutlaatuisen mahdollisuuden huomata, kuinka sairastumisen aiheuttamista muutoksista selviää.

Vertaistukitoiminta koetaan hyvin palkitsevaksi. Moni muistaa alkuvaiheen epävarmuuden, hämmennyksen ja pelot uuden sairauden edessä. Tuntuu hyvältä, kun voi tukea toista matkalla sairauden kanssa eteenpäin. Vertaistukitoiminta tarjoaa uusia tuttavia ja olet osa sydänyhteisön vapaaehtoistoimijoiden mukavaa porukkaa.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut