Hyppää sisältöön
Kaikki Lapset/perheet Ruoka Ryhmät ja kerhot Tapahtumat

Kasvisten maisteluvisa

Kasvisten maisteluvisassa osallistujat pääsevät tutustumaan satokauden kasviksien makuihin ja käyttötarkoituksiin leikkimielisen visailun avulla.

Julkaistu 27.5.2021
Päivitetty 3.9.2021

Uusiin kasviksiin tutustuminen maistamisen keinoin pienentää kasvikseen luotuja ennakkoluuloja. Maisteluvisassa osallistujat pääsevät maistamaan satokauden kasviksia ja arvuuttelemaan, mistä kasviksista on kyse. Samalla saadaan vinkkejä käyttötavoista.

Kesto

Valmistelut + n. 30 minuuttia

Valmistelut

 1. Valitse sellaisenaan syötäväksi sopivia kasviksia hetken satokauden mukaan. Vinkkejä eri satokauden kasviksiin löydät satokausi.fi tai ohessa olevasta valmiista listasta. Kasvisten valinnassa on hyvä ottaa huomioon hinta ja saatavuus myös pienemmistä kaupoista.
 2. Hanki kasvikset. Yhdestä kasviksesta riittää maistiainen n. 10 hengelle. Varaa myös jokaista kasvista yksi ylimääräinen kappale, jotta osallistujat pääsevät tutustumaan kasvisten ulkonäköön. Hankinnat kannattaa jättää mahdollisimman lähelle itse tapahtumaa, jotta kasvikset säilyvät hyvinä tapahtumaan asti.
 3. Valmistele kasviksien esittelykortit. Kortteihin voi kuvailla kasviksen makua ja käyttötarkoitusta sekä mainita huomioitavia asioita kasviksen käytöstä tai käsittelystä. Ideoita esittelykortteihin on listattu ohessa olevaan listaan. Kortteja voi halutessaan myös koristella näyttävän näköisiksi. Koristeena voi käyttää mm. kuvaa kasviksesta, jolloin kortit erottaa toisistaan helposti.
 4. Pese ja pilko kasvikset valmiiksi, mutta muista jättää jokaista kasvista yksi kokonainen kappale tapahtumaan tutkittavaksi. Muista pilkkoessa hyvä käsihygienia.
 5. Tulosta jokaiselle osallistujalle oma kilpailu- ja arviointilomake valmiiksi.
 6. Pakkaa kasvikset, esittelykortit ja kilpailu-ja arviointilomakkeet mukaan tapahtumaan.

Toteutus

 1. Ennen tapahtuman aloitusta osallistujilta tulee selvittää mahdolliset allergiat, jotta vältytään allergisilta reaktioilta.
 2. Aseta kasvikset ja niiden maistelupalaset pöydälle vierekkäin haluamaasi järjestykseen. Kasviksiin kannattaa selkeyden vuoksi merkitä numerojärjestys. Osallistujat kiertävät kasvikset yksi kerrallaan rauhassa siten, että jokainen ehtii maistaa ja tutkailla kasvista.
 3. Osallistujat merkitsevät kilpailulomakkeeseen, minkä kasviksen he arvioivat olevan kyseessä. Samalla arvioidaan myös kasviksen makua ja käyttötarkoituksia.
 4. Kun kaikkia kasviksia on maistettu ja arvaukset kirjattu ylös, asetetaan kasvisten viereen oikeille paikoille niiden esittelykortit ja samalla käydään läpi oikeat vastaukset.
 5. Lopuksi annetaan osallistujien vielä rauhassa tutustua kasvisten esittelykortteihin. Samalla voidaan yhteisesti keskustella kasvisten mausta ja niiden käyttötarkoituksista.

Tarvikkeet

 • satokauden kasviksia, joita maistellaan
 • veitsi
 • tarjoilulautasia
 • pöytä
 • pöytäliina
 • haarukoita/cocktailtikkuja
 • kilpailu- ja arviointilomakkeet
 • kyniä
 • paperikortteja
 • vesikannu ja juomalasit

 

Vinkki

Esittelykortit ovat monikäyttöisiä. Voit hyödyntää niitä myös mm. Satokauden kasvisnäyttelyssä

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut