Vertaistukiryhmät
Vertaistukiryhmässä keskustellaan ja kenties tehdäänkin jotain yhdessä. Ryhmän ohjaaja voi hyödyntää ryhmän toiminnassa jotain hänelle läheistä ja muitakin kiinnostavaa harrastusta.
Vertaistukiryhmän perustamista voi suunnitella yhdessä yhdistyksen tai sydänpiirin/sydänalueen vertaistukitoiminnasta vastaavan kanssa. Ryhmän luonteeseen vaikuttaa erityisesti se, kenelle toimintaa suunnitellaan ja kuinka paljon sinulla itselläsi on aikaa käytettävissä.
Ryhmä kannattaa suunnata jollekin tietylle kohderyhmälle ja kohderyhmä vaikuttaa siihen, mitä ryhmässä tehdään, millä tavalla toiminta toteutetaan. Ryhmä voi kokoontua säännöllisesti keskustelemaan, tai tekemään jotakin ja samalla keskustelemaan yhdessä. Ryhmässä voidaan käydään kävelyretkillä, tai harrastaa jotain ja samalla jutella yhdessä.
Vertaistukiryhmä voi olla avoin, jolloin uusia jäseniä voi tulla ryhmään koska vaan ja he voivat käydä silloin kun itselle sopii. Ryhmä voi olla myös suljettu, jolloin se kokoontuu yleensä ennalta sovitun aikajakson, ja ryhmän kokoonpano pysyy samana. Vertaistukeen tarvittava luottamus saattaa rakentua helpommin, kun ihmiset eivät vaihdu vaan osallistujat tutustuvat nopeammin paremmin toisiinsa. Toki avoimessakin ryhmässä luottamus saadaan rakentumaan, siihen ja tutustumiseen on vain ohjaajan kiinnitettävä enemmän huomiota aina kun uusi henkilö tulee ryhmään mukaan.
Kun alkaa suunnitella ryhmän perustamista, on hyvä pohtia mm. seuraavia kysymyksiä:
- Kenelle toiminta suunnataan – mikä on toiminnan kohderyhmä?
- Miksi ryhmä on olemassa – mitä toiminnalla tavoitellaan?
- Mitä ryhmässä tapahtuu?
- Millainen ryhmä on – avoin vai suljettu – ja ilmoittaudutaanko sinne etukäteen?
- Kuka tai ketkä ryhmää ohjaavat?
- Missä ryhmä kokoontuu?
- Milloin ryhmä kokoontuu?
- Kuinka ryhmää markkinoidaan eli kuinka osallistujat löytävät sen?
Tukea ryhmänohjaajille
Sydänliitto järjestää ryhmänohjaajakoulutusta, joka on suunnattu ryhmätoimintaa aloitteleville. Koulutuksen aikana opitaan ryhmän perustamiseen, ohjaamiseen ja päättämiseen liittyviä asioita. Koulutuksessa pohditaan myös vuorovaikutukseen ja ryhmäytymiseen liittyviä teemoja.
Ikäinstituutti tarjoaa paljon materiaalia hyödynnettäväksi vertaistukiryhmissä. Mielipakka tarjoaa runsaasti erilaisia keskustelunaiheita sekä samalla kuvakortit. Elämäntaidot esiin –opas tarjoaa valmiin kymmenen kerran kokonaisuuden ryhmän toimintaan. Mukana on jokaiselle kerralle aihe, harjoituksia ja tehtäviä. Vaikka materiaalit on tehty ikäihmisille, ne sopivat kaikenikäisille aikuisille.