Hyppää sisältöön
Etusivu / Vertaistukivastaava sydänyhdistyksessä
Anna Rikala, Vertaistuen asiantuntija
Julkaistu 1.7.2021

Toiminnan periaatteet

Vertaistukitoiminnan sisältö ja viestit ovat yhteisiä koko sydänyhteisössä. Vertaistukitoiminnan kokonaisuudesta löydät monipuolisesti tietoa yhdistyspalvelun osuudesta Vertaistukitoiminta.

Tehtävän tavoite

Vertaistukivastaava koordinoi oman sydänyhdistyksensä vertaistukitoimintaa ja edistää sen elinvoimaisuutta osana yhdistyksen toimintaa. Koordinointi voi olla muun muassa ideointia, suunnittelua, toiminnan toteuttamista, tukemista ja viestintää.

Sydänyhdistyksen vertaistukivastaavan ydintehtävät

  • tutustuu Vertaistukitoimintaosuuteen yhdistyspalvelussa
  • vie yhdistyksen vertaistukitoimintaan liittyvät asiat sydänyhdistyksen hallitukseen
  • päivittää vertaistukihenkilöiden ja/tai vertaistukitoiminnan tiedot niihin viestintävälineisiin, joilla yhdistys tiedottaa omasta toiminnastaan
  • toimii yhteyshenkilönä yhdistyksen vertaistukitoiminnan asioissa Sydänpiiriin ja yhteistyökumppaneihin

Muita mahdollisia tehtäviä

  • Ryhmät ja tapahtumat

Vertaistukivastaava edistää vertaistuen toteutumista yhdistyksen ryhmissä, kerhoissa ja tapahtumissa. Yhdistyksellä voi olla yksi tai useampia vertaistuellisia ryhmiä tai kerhoja. Niissä voidaan keskustella tai harrastaa jotakin mukavaa yhdessä ja vertaistuki toteutuu osana tekemistä. Tapahtumissa voi olla mukana vertaistukihenkilö, joka keskustelee ihmisten kanssa ja tekee vertaistukitoimintaa tutummaksi. Lisävinkkejä löydät muista aiheen artikkeleista.

  • Yhteistyö

Vertaistukitoimintaa voidaan toteuttaa yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, jolloin vertaistuki asettuu osaksi sairastuneen hoitopolkua. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi säännöllisiä tai kertaluonteisia käyntejä terveyskeskuksessa. Vertaistukitoimintaa voi toteuttaa myös yhdessä toisten yhdistysten kanssa. Esimerkiksi vertaistuellinen ryhmä voi olla yhdistysten yhteistä toimintaa.

  • Vaikuttamistoiminta

Vertaistukitoimintaa kannattaa tehdä tunnetuksi terveydenhuollon ammattilaisille, jotta he osaavat ohjata asiakkaitaan vertaistuen pariin. Vertaistukitoimintaa kannattaa tehdä tutuksi myös ns. suurelle yleisölle. Monelle vertaistuki on sanana vieras – ei tiedetä, mitä se oikein tarkoittaa. Tämän vuoksi ei osata hakea tukea, vaikka sille tunnetaan tarvetta.

  • Viestintä

Sekä sydänyhteisön että sydänyhdistyksen vertaistukitoiminnasta kannattaa viestiä aktiivisesti ja yhdistyksen vertaistukivastaava tietää siihen paikkakunnalta parhaat kanavat.

  • Toimijoiden tukeminen

Sydänyhdistyksen vertaistukivastaava voi löytää yhdistyksen jäsenistä sopivia henkilöitä vertaistukihenkilöiksi, jutella heidän kanssaan asiasta ja ohjata ottamaan yhteyttä Sydänpiirin vertaistukivastaavaan. Sydänyhdistyksen vertaistukivastaava perehdyttää vertaistukihenkilöiden peruskurssin käyneet uudet vertaistukijat yhdistyksen vertaistukitoimintaan ja tukee heitä tehtävässään.

Sydänyhdistyksen hallitus

  • nimeää vertaistukivastaavan ja huolehtii hänen perehdyttämisestään yhdistysasioihin
  • huolehtii, että hallituksessa on yhteyshenkilö vertaistukivastaavalle, jos tämä ei ole hallituksen jäsen
  • tukee vertaistukivastaavaa tehtäviensä toteuttamisessa ja hänen jaksamistaan

Toimintaa tukevat

Sydänpiirissä:_________________________________________________________________ (hallituksen yhteyshenkilö selvittää)

Sydänliitossa: Anna Rikala, anna.rikala@sydanliitto.fi, 050 5597 486

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut