Hyppää sisältöön
Kaikki Lapset/perheet Mielen hyvinvointi Ryhmät ja kerhot Tapahtumat

Arjen iloa ja läsnäoloa lapsiperhetapahtuma

Tämän tapahtuman tavoitteena on tarjota perheille mahdollisuus pysähtyä arjen ja rauhoittumisen äärelle. Tarkoituksena on myös miettiä oman perheen vahvuuksia.

Anne Kuusisto
Julkaistu 25.3.2020
Päivitetty 9.6.2020

Kesto:

Voit itse päättää kuinka kauan tapahtuma on avoinna, suositus on noin 2-3 tuntia. Kukin piste kestää 5-15 minuuttia.

Toiminta:

Tämä ohjelmavaihtoehto sisältää neljä erilaista toimintapistettä, joissa korostuvat läsnäolo ja hyvä mieli. Voit järjestää tapahtumassa kaikki pisteet tai valita niistä tapahtumaan parhaiten sopivat. Alla on kuvattu tarkemmin jokaista toimintapistettä. Jokaiselle tapahtumaan osallistujalle jaetaan sulka/höyhen, jota he käyttävät eri toimintapisteillä.

HENGITTELYÄ HÖYHENEN KANSSA (kesto n. 5 min)

  • Sisältö: Tällä pisteellä lapset ja vanhemmat voivat tehdä hengitysharjoituksia höyhenen kanssa.
  • Tarvikkeet: Tähän toimintapisteeseen tarvitset höyheniä ja voit lukea osallistujille alla olevan ohjeen.

Tällä pisteellä tunnustellaan omaa hengitystä, sen voimakkuutta ja tahtia. Samalla tutkitaan, miten kasvojen edessä pidettävä höyhen reagoi erilaisiin hengityksiin.

Jokaisella on kädessään oma höyhen, jota tutkia harjoituksen ajan istuma-asennossa.

  1. Näköaisti: Anna höyhenen olla kevyesti kämmenellä. Millaiselle höyhen näyttää? Millaisia muotoja löydät siitä? Entä millaisia värejä?
  2. Tuntoaisti: Millaiselle höyhen tuntuu kämmenellä? Kevyelle, painavalle, kutittavalle? Millaiselle höyhen tuntuu, jos sillä silittää käsivartta tai vaikkapa poskea?
  3. Kuuloaisti: Millaiselle höyhen kuulostaa, jos liikutat sitä korvan lähellä? Miltä höyhen kuulostaisi, jos se osaisi puhua?
  4. Hajuaisti: Tuoksuuko höyhen kenties jollekin?
  5. Hengityksen havainnointi: Pyydä lasta viemään höyhen lähelle suuta ja hengittämään hetken aikaa suun kautta sisään ja ulos. Mitä tapahtuu höyhenelle kun ilma virtaa sisään ja ulos joko normaalisti hengittäen tai hieman voimakkaammin puhaltaen (SH: höyhen liikkuu lähemmäs ja UH: höyhen liikkuu kauemmas)?
  6. Höyhentanssi: Voit antaa lasten tutkia höyhentä liikkeen avulla ja käyttää myös rauhallista taustamusiikkia. Miten höyhenen kanssa voi liikkua? Voitko puhaltaa sitä ilmaan tai lattiaa pitkin? Voitko tanssia höyhenen kanssa?

Harjoitus päätetään palaamalla aloitusasentoon höyhen kämmenellä. Käydään läpi lasten kokemuksia harjoituksesta.

Lähteenä Aistimatka höyhenellä: Skillilataamo.fi

HÖYHENRATA (kesto n. 5-15min)

  • Ohjeet: Lattiaan tehdään maalarinteipillä rata, jota pitkin kuljetetaan puhaltamalla höyhentä. Rata on noin 50cm levyinen ja maalarinteippi toimii reunarajoina. Höyhentä puhalletaan lattialla eteenpäin niin, että se ei ylitä reunarajoja. Jos höyhen ylittää reunan, palataan alkuun. Ratoja voi tehdä kaksi vierekkäin, toisen helpomman ja toisen vaikeamman. Näin lapsi ja aikuinen voivat kuljettaa höyheniä samaan aikaan.
  • Tarvikkeet: Tähän toimintapisteeseen tarvitset maalarinteippiä.

Näin ohjeistat osallistujia:

Lattiaan on merkitty maalarinteipillä rata. Tarkoituksena on kuljettaa höyhen puhaltamalla radan läpi lattiaa pitkin. Aseta höyhen radan alkuun lattialle. Lähde kuljettamaan höyhentä eteenpäin lattiaa pitkin puhaltamalla. Kokeile, kuinka voimakas puhallus vie höyhentä eteenpäin. Ole kuitenkin tarkkana, ettei puhallus vie höyhentä sivureunan yli. Mikäli höyhen ylittää reunaviivan, palaa höyhenen kanssa alkuun. Kokeile puhallusta eri voimakkuuksilla ja testaa millaisella puhaltamisella pääset parhaiten eteenpäin.

MEIDÄN PERHEEN TÄHTI (kesto n. 5-10min)

RENTOUTUMISPISTE (kesto n. 10 min)

  • Ohjeet: Jos käytössä on erillinen tila, jossa voi köllöttää tai istua patjoilla tai muuten rennosti, voi sinne järjestää Mindfulness –harjoituksen lapsille ja aikuisille.
  • Tarvikkeet: Tähän pisteeseen tarvitsee erillisen tilan tai rauhallisen nurkkauksen. Lisäksi tarvitaan äänentoistolaite, jolla voi laittaa pyörimään Mindfullness –harjoituksen. Vaihtoehtoisesti pisteellä voi olla oma vetäjä, joka lukee harjoituksen rauhallisesti äänen. Mahdollisuuksien mukaan pisteelle voi ottaa nalleja, hernepusseja, pieniä tyynyjä tai vastaavaa, joita lapsi voi laittaa oman vatsan päälle helpottamaan harjoitukseen ja hengittämiseen keskittymistä. Linkki äänitteeseen löytyy Neuvokas perhe mindfulness – sivulta  tai jos äänentoistolaittieita ei ole, voit lukea ääneen Neuvokas perheen rentoutus- tarinan. 

 

 

 

 

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut