Ryhmien ja tapaamisten ohjaajille
Yhdistyksissä toimii monenlaisia ryhmiä ja järjestetään erilaisia tapaamisia. Vertaistukiryhmät ja -tapaamiset tarkoittavat toimintaa, jota ohjaa koulutettu vertaistukihenkilö. Ryhmiä ja tapaamisia voivat ohjata myös muut vapaaehtoiset. Nekin ryhmät ovat usein luonteeltaan vertaistuellisia, koska osallistujilla on paljon yhteistä. Kokoamme tälle sivulle tueksenne ideoita ja materiaaleja, joita voitte hyödyntää sekä vertaistukiryhmien että vertaistuellisen toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa.
Ryhmien ja tapaamisten suunnittelu
Tapaamiset ovat kertaluonteisia tilaisuuksia, joissa voidaan kokoontua yhteen jonkin teeman ympärille. Ryhmät voivat olla monenlaisia, avoimia tai suljettuja ryhmiä, yleensä kuitenkin suhteellisen säännöllisesti kokoontuvia. Sekä tapaamisten että ryhmien toiminnan suunnittelussa on paljon yhteistä.
Vertaistukiryhmät Toiminnan markkinointiVertaistuellinen omahoitoryhmä
Vertaistuellisissa omahoitoryhmissä jaetaan tietoa, tukea ja kokemuksia sydänterveyteen liittyen. Ryhmää voi ohjata yhdistyksen vapaaehtoistoiminnassa mukana olevan henkilö. Olemme kehittäneet tämän ryhmämallin ryhmätapaamisten järjestämisen tueksi. Voit perustaa aivan uuden ryhmän ja toteuttaa sen tämän mallin mukaisesti. Voit myös ottaa käyttöösi vinkit eri aihealueista jo olemassa olevan ryhmäsi tapaamisiin.
Tutustu ja innostu!
Vertaistuellinen omahoitoryhmäRyhmänohjaajakoulutus
Sydänliiton ryhmänohjaajakoulutus on tarkoitettu sydänyhdistysten jäsenille, jotka jo toimivat tai ovat kiinnostuneita toimimaan ryhmän ohjaajana. Koulutus sopii monenlaisten tapaamisten, ryhmien ja kerhojen ohjaajille, myös Tulppa-ryhmien ja kurssien vertaisohjaajille. Ryhmänohjaajakoulutusta on järjestetty usein kerran vuodessa.
Verkkoryhmiä ohjaaville tai toimintaa suunnitteleville on järjestetty tarpeen mukaan omaa koulutusta, joka keskittyy verkossa tapahtuvan toiminnan erityispiirteisiin.
Koulutuksista kerrotaan koulutuskalenterissa, voit kysyä niistä myös Annalta, anna.rikala@sydanliitto.fi.
Koulutuskalenteri
Jäikö joku asia askarruttamaan tai tarvitsetko ryhmänohjauksesta tarkempaa tietoa? Ota yhteyttä oman alueesi Sydänpiiriin tai Sydänliittoon, jossa sinua auttaa vertaistuen asiantuntija Anna Rikala. Annan tavoitat osoitteesta anna.rikala@sydanliitto.fi tai numerosta 050 5597 486.