Hyppää sisältöön
Etusivu / Eteisvärinäpotilaan antikoagulaatiohoito

Eteisvärinäpotilaan antikoagulaatiohoito

Eteisvärinäpotilaan antikoagulaatiohoidon tarvetta arvioidaan CHADS-Vasc -pisteytyksellä. Samanaikaisesti vuotovaaraa arvioidaan HASBLED -pisteytyksellä.

Anna-Mari Hekkala, Ylilääkäri
Julkaistu 6.8.2024
Päivitetty 28.8.2024

Antikoagulaatiohoitoa tarvitaan, koska eteisvärinään liittyy tromboembolisen komplikaation vaara. Eteisvärinän aikana eteisten säännöllinen supistelu puuttuu, jolloin vasemman eteisen seinämille, mutta erityisesti vasempaan eteiskorvakkeeseen, voi syntyä trombi. Verivirrassa kulkeutuva trombi voi vilahtaa aivoverenkiertoon, jolloin seuraukset ovat tuhoisat.

Antikoagulantti valitaan yksilöllisesti. Valinnassa huomioidaan erityisesti munuaistoiminta ja yhteisvaikutukset muiden säännöllisessä käytössä olevien lääkkeiden kanssa.

Antikoagulaatiohoito toteutetaan samoin periaattein eteisvärinässä ja eteislepatuksessa. Eteisvärinän oireisuus tai ilmenemistapa (harvoin, jatkuva tai pysyvä) ei vaikuta antikoagulaatiohoidon aloitus- tai jatkamispäätökseen.

Tromboembolisen vaaran arviointi

Tromboembolisen haittatapahtuman riski ei ole samanlainen kaikilla potilailla. Henkilön yksilöllistä riskiä arvioidaan CHADS-Vasc-pisteytyksellä. Alla olevassa taulukossa löytyy pisteytyksen sisältö.

Jos riskipisteitä saa kaksi, kyseessä on suuren riskin potilas, ja antikoagulaatiohoitoa suositellaan aina, vaikka vuotoriski olisi suurentunut. Yksi piste tarkoittaa keskisuuren riskin tilannetta, jolloin hoidon aloituksessa otetaan huomioon myös pienemmät tukosvaaratekijät (tupakointi, dyslipidemia), sekä vuotovaara.

Jos tukosriskipisteitä on nolla, kyseessä on pienen tukosvaaran potilas, eikä säännöllistä antikoagulaatiohoitoa vielä tarvita. Kuitenkin nämäkin potilaat tarvitsevat määräaikaisen hoidon esimerkiksi elektiivisen rytminsiirron tai katetriablaatiohoidon yhteydessä.

CHADS-Vasc-pisteytys

Ominaisuus

Pisteet

Congestive heart failure

Sydämen vajaatoiminta (vasemman kammion; EF alentunut)

1
Hypertension

Kohonnut verenpaine

1
Age

Ikä ≥75 vuotta

2
Diabetes 1
Stroke

Aiemmin sairastettu aivoverenkierron häiriö

2
Vascular disease

Valtimosairaus, esim. sepelvaltimotauti

1
Age

Ikä 65-74 vuotta

1
Sex (female)

Naissukupuoli, kun ikää yli 75 vuotta

2

 

Samanaikaisesti arvioidaan vuotovaaraa HASBLED-pisteytyksellä. Tämän tarkoituksena on kiinnittää huomiota lisääntyneestä vuotovaarasta. CHADS-Vasc-pisteitä ja HASBLED-pisteitä ei verrata absoluuttisesti toisiinsa, HASBLED-pisteet eivät siis kumoa CHADS-Vasc-pisteitä.

Vuotovaara on suurentunut, jos pisteiden määrä on vähintään kolme.

HASBLED-pisteytys

Ominaisuus

Pisteet

Hypertensio

Systolinen verenpaine yli 160 mmHg    

1
Abnormal liver or kidney function

Maksan tai munuaisten vaikea-asteinen toimintahäiriö 

1 molemmista
Stroke

Aiempi aivoverenkiertohäiriö      

1
Bleeding

Verenvuototaipumus (esim. syöpä, anemia, trombosytopenia)

1
Labile INR

INR-arvojen vaihtelu     

1
Elderly

Yli 65 vuoden ikä

1
Drugs or alcohol

Vuotoriskiä lisäävä lääkitys tai alkoholin runsas käyttö  

1 molemmista

 

Eteisvärinäpotilaan hoidossa käytettävät antikoagulantit