Kun asiakkaallasi on sepelvaltimotauti
Sepelvaltimotauti on Suomen yleisimpiä kansansairauksia. Sepelvaltimotaudin hoidon kannalta tärkeimmät ohjattavat asiat liittyvät elintapoihin ja lääkehoitoon. Ohjaa myös, millaisia vaikutuksia sairaudella voi olla arkielämään sekä tarvittaessa tutkimuksiin ja toimenpiteisiin liittyvät asiat.
Sepelvaltimotauti on krooninen sairaus, joten asiakas tarvitsee sen hoidossa säännöllistä tukea ja seurantaa.
Akuuttivaiheessa
Sepelvaltimotauti todetaan usein äkillisessä tilanteessa. Sairaalassa tapahtuvan ohjauksen tulee olla rauhoittavaa, psyykkistä selviytymistä tukevaa. Ohjaa akuuttivaiheessa vain ydinasiat. Omahoitoon ja elintapoihin liittyvä ohjaus on ihanteellista ajoittaa kotiutumisen jälkeiseen aikaan.
- Mistä sairaudessa on kyse – kuvamateriaalia ohjauksen tueksi
- Mikä on normaalia toipumisaikana, mitä pitää seurata, mihin yhteys, jos ongelmia ilmenee, sairastumisen herättämät tunteet
- Mitä pitää tehdä ja mitä ei saa tehdä kotiutumisen jälkeen
- Lääkehoito ja -korvaukset
- Missä jatkohoito, ohjaus ja seuranta tapahtuvat
- Sydänliiton kurssit
- Kuntoutus
- Vertaistuki
- Potilaan yksilölliset tarpeet
Tutkimukset ja toimenpiteet
Sepelvaltimotaudin tutkiminen perustuu potilaan oireistoon. Lääkärin haastattelun ja kliinisen tutkimuksen jälkeen edetään tarvittaessa muihin tutkimuksiin.
Sepelvaltimotaudin tutkimukset
Sepelvaltimoiden merkittävät ahtaumat voidaan avata pallolaajennuksella. Joskus tarvitaan sepelvaltimoiden ohitusleikkausta. Toimenpiteet eivät pysäytä ateroskleroosin etenemistä, vaan lääkitys ja hyvät elintavat kuuluvat kaikille.
Elintavat
Sepelvaltimotautiin voi vaikuttaa merkittävästi elintavoilla. Varmista, että potilaalla on riittävästi tietoa sepelvaltimotautiin liittyvistä elintavoista.
Elintapoihin saattaa liittyä syyllisyyttä, joka on tärkeää ammattilaisena tunnistaa ja vähentää sen taakkaa. Tämä luo suotuisan pohjan omahoidolle.
Lääkehoito
Sepelvaltimotaudin lääkehoidon tavoitteena on parantaa sairauden ennustetta eli estää sairauden etenemistä ja lievittää oireita ja siten parantaa elämänlaatua.
Sepelvaltimotaudin lääkkeet kuuluvat pääasiassa alempaan erityiskorvausluokkaan, jonka saamiseksi tarvitaan lääkärin B-lausunto.
Ohjaa asiakasta käyttämään dosettia ja tekemään lääkelista.
Arki
Arki sepelvaltimotautidiagnoosin jälkeen voi jatkua yleensä varsin normaalina. On kuitenkin joitakin asioita, jotka askarruttavat potilaan mieltä tai jotka tulee ottaa arjessa huomioon. Näitä ovat esimerkiksi uneen, stressiin, seksuaalisuuteen ja matkustamiseen liittyvät asiat. Huomioi yksilölliset erot tiedon ja tuen tarpeessa.
Arkielämä sepelvaltimotaudin kanssa
Kuntoutuminen
Kuntoutus ja Sydänliiton kurssit lisäävät potilaan hyvinvointia, ehkäisevät uusia sydäntapahtumia, vähentävät sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvää kuolleisuutta ja sairaalahoidon tarvetta. Jokaiselle sepelvaltimotautipotilaalle tulee tarjota tietoa kuntoutumisen eri vaihtoehdoista.
Seuranta
Sepelvaltimotautipotilaan tulisi käydä seurantakäynneillä terveyskeskuksessa tai työterveyslääkärillä noin kerran vuodessa. Käyntien yhteydessä tarkastetaan lääkityksen sopivuus ja riittävyys, sekä arvioidaan oireisuus, elintapahoidon toteutuminen ja muu elämänlaatu. Pelkkä reseptien uusinta ei ole seurantaa.
Tavoitearvot
Verenpaine | < 130/80 mmHg (kotimittauksissa < 125/80 mmHg) |
LDL-kolesteroli | alle 1,4 mmol/l tai mahdollisimman lähellä sitä |
Lähteet: Käypä hoito Verenpaine 2020, Käypä hoito Dyslipidemiat 2021 |