Hyppää sisältöön

Vertaistuki

Sairastuminen vakavaan pitkäaikaissairauteen on pysäyttävä kokemus. Mieleen voi nousta myös ajatus siitä, olenko ainoa, jolle on käynyt näin. Vertaisen antama tuki ja esimerkki sairauden kanssa elämisestä tuo toiveikkuutta sairastuneelle.

Vertaistuki perustuu kokemusten jakamiseen. Vertaistukihenkilöt ovat itse sairastuneet sydänsairauteen tai ovat sairastuneen läheisiä. He ovat kouluttautuneet tähän vapaaehtoistoiminnan tehtävään, koska haluavat toimia kuuntelijoina, keskustelijoina ja rohkaisijoina toisille sairastuneille ja läheisille. Vertaistukitoiminta on aina ehdottoman luottamuksellista.

Mitä asiakkaani hyötyy vertaistuesta?

Vertaistukihenkilöt ovat selvinneet sairastumisen aiheuttamasta elämänmuutoksesta. He ovat valmiita kohtamaan toisia, jotka pohtivat esimerkiksi seuraavia asioita: mitä sairastuminen tarkoittaa arjessani, mitä tulevaisuus sydänsairauden kanssa tuo tullessaan, kuinka selviämme tästä yhdessä läheisteni kanssa. Vertaistukihenkilöt voivat olla vierellä myös sairauden kanssa elämisen muuttuvissa vaiheissa. Vertaistuki voi helpottaa asiakastasi käsittelemään sairastumiseen tai sairauden kanssa elämiseen liittyviä kokemuksia, huolia ja monenlaisia tunteita.

Tutustu Riston tarinaan

Voit ohjata asiakastasi tutustumaan Riston tarinaan täällä.

Vertaistukea jo sairaalassa

Vertaistukihenkilö voi auttaa sairauteen sopeutumisessa, koska hän tietää mitä uutta sairaus tuo elämään. Hänen kanssaan sairastunut tai läheinen voi jutella myös peloista ja huolista, koska vertaistukihenkilö on itse ollut samankaltaisessa tilanteessa ja ymmärtää toista omien kokemustensa perusteella. Vertaistukea on tarjolla jo sairaalassa. Sydänjärjestö toimii Helsingissä, Turussa ja Tampereella sairaalan yhteydessä. OLKA koordinoi mm. järjestöjen tarjoamaa vertaistukitoimintaa 18 paikkakunnalla.Sydänjärjestön toimintaa sairaaloissa

OLKA-toiminta

Kuinka vertaistukihenkilön löytää?

Vertaistukitoiminnassa on mukana eri sydänsairauksia sairastavia henkilöitä ja läheisiä, vertaistukihenkilöissä on eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Etsi vertaistukihenkilö -hausta voit hakea asiakkaallesi tai ohjata häntä hakemaan itselleen sopivaa vertaistukihenkilöä. Hakupalvelussa voi hakea keskustelunaiheen (sairaudet ja toimenpiteet), iän, kotipaikkakunnan ja kielitaidon mukaan. Vertaistukihenkilölle voi lähettää hakupalvelun kautta viestin. Osa on ilmoittanut yhteystietonsa ja heihin voi olla suoraan yhteydessä. Vertaistukihenkilön kanssa voi jutella puhelimessa tai tavata, jos asuu esimerkiksi samalla paikkakunnalla. Tapaamisen voi sopia kahvilaan tai vaikka lähteä yhdessä kävelylle. Hakupalvelu löytyy asiakkaallesi parhaiten Sydänliiton sivuilta sydan.fi/vertaistukihaku.

Etsi vertaistukihenkilö -haku

Sydänliiton kurssit ovat vahvasti vertaistuellisia

Sydänliiton kurssit tarjoavat mahdollisuuden tavata toisia, samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia. Kursseilla jaetaan ajatuksia ja kokemuksia, keskustellaan, oivalletaan sekä opitaan yhdessä omaa hyvinvointia tukevia keinoja. Kursseille voi osallistua yksin tai läheisen kanssa. Kursseilla on eri teemoja ja niitä on suunnattu eri kohderyhmille. Asiakkaasi löytää kurssit helpoimmin osoitteesta sydan.fi/kurssikalenteri.

Kurssikalenteri

 

Sydänyhdistysten tarjoama tuki ja toiminta

Sydänliiton yli 200 paikallista sydänyhdistystä ja alueilla toimivat sydänpiirit järjestävät monipuolista toimintaa.

Valitse alue ja tutustu toimintaan

Harvinaisempia sydänsairauksia sairastavilla on kolme omaa valtakunnallista yhdistystä: Sydänlapset ja -aikuiset synnynnäisesti sydänvikaisille, SYKE sydän- ja keuhkosiirrokkaille ja Karpatiat sydänlihassairauksia sairastaville. Kaikkiin ovat tervetulleita myös läheiset.

Tukea harvinaisempiin sydänsairauksiin

Sydänyhdistykset järjestävät monenlaisia tapahtumia ja tapaamisia, joista sairastuneet ja läheiset voivat löytää samankaltaista kokeneita ja jutella heidän kanssaan. Useissa yhdistyksissä toimii myös vertaistuellisia ryhmiä. Sydänliiton tapahtumakalenterista löytyy tietoa ryhmistä ja tapahtumista, kalenteri löytyy sydan.fi:stä.

Tapahtumakalenteri

Jotta sinun olisi helppo kertoa asiakkaillesi keskeisistä sydänyhteisön tiedon, tuen ja toiminnan mahdollisuuksista, olemme tehneet pienen käyntikortin kokoisen kortin, josta nämä tiedot löytyvät. Voit antaa sen asiakkaallesi mukaan. Kortteja voit kysyä oman alueesi sydänpiiristä, yhteystiedot löydät täältä.

Voit ohjata asiakastasi tutustumaan Sydänliiton vertaistukitoimintaan osoitteessa sydan.fi/vertaistuki.

Jos sinä tai asiakkaasi haluatte tietää tarkemmin Sydänliiton vertaistukitoiminnan periaatteista ja toimintamallista, löydätte tietoa täältä.

Yhteystiedot

Kysymyksiä ja kommentteja vertaistuesta voit lähettää suoraan Sydänliittoon vertaistuen asiantuntija Anna Rikalalle, anna.rikala@sydanliitto.fi

Haku

Löytynyt 0 tulokset