Ravitsemus
Ravitsemus on keskeisessä roolissa sydänterveyden edistämisessä. Ruokavalinnoilla voi vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin sekä edistää sydänsairauksista kuntoutumista tai helpottaa sydänsairauden kanssa elämistä.
Tästä osiosta löytyy Sydän ja ruoka -suositus, kuvamateriaaleja, testejä ja lomakkeita sekä linkkejä keskeisimpiin ravitsemusteemoihin.
Suosituksia sydänterveyttä edistävään ravitsemukseen
Sydän ja ruoka -suositus
Suositus on Sydänliiton ravitsemuksen asiantuntijaryhmän laatima kooste sydänterveyttä edistävästä ruokavaliosta asiakasohjauksen tueksi.
Ravitsemus ja veren rasva-arvot
Ruokavaliomuutokset veren rasva-arvojen hoidossa -kaavio (Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Duodecim, 2021, viitattu 16.9.2021)
Kuvamateriaalia ravitsemusohjaukseen
Ruoka- ja ravitsemusaiheiset kuvat havainnollistavat ruokavalintoja ja niiden merkitystä hyvinvoinnille. Niitä voi hyödyntää ohjaustilanteissa ja diaesityksissä.
Kuvamateriaalit on koottu omalle sivulle.
Testejä ravitsemuksesta
Testit auttavat asiakasta itseään hahmottamaan omien syömistottumusten merkitystä terveydelle. Testipalautteista asiakas saa käytännön vinkkejä ja motivaatiota tottumustensa muuttamiseen.
Testejä voi hyödyntää asiakasohjauksessa ja tutkimuksissa.
Lomakkeita ravitsemusohjaukseen
Lomakkeet auttavat asiakasta hahmottamaan omaa syömistä ja pohtimaan onnistumisia, haasteita ja tavoitteita osana ravitsemusohjausta.
Yhteystiedot
Kysymyksiä ja kommentteja ravitsemusaiheista
voit laittaa suoraan Sydänliiton
ravitsemusasiantuntija Tuija Pusalle: tuija.pusa@sydanliitto.fi.