Hyppää sisältöön
Etusivu / Eteisvärinäpotilaan hoidossa käytettävät antikoagulantit

Eteisvärinäpotilaan hoidossa käytettävät antikoagulantit

Eteisvärinäpotilaan antikoagulaatiohoidossa voidaan käyttää joko suoria antikoagulantteja tai varfariinia.

Anna-Mari Hekkala, Ylilääkäri
Julkaistu 6.8.2024
Päivitetty 21.8.2024

Eteisvärinään liittyvää tromboembolista komplikaatiota ehkäistään suoralla antikoagulantilla. Varfariinia käytetään potilailla, joilla on mekaaninen tekoläppä tai mitraaliläpän stenoosi. Varfariini saattaa edelleen olla käytössä osalla iäkkäämmistä potilaista, joilla hoito on aloitettu vuosia sitten.

Suorien antikoagulanttien puoliintumisaika on lyhyt, ja huippupitoisuus saavutetaan 1–4 tunnin kuluessa lääkkeen nauttimisesta. Jos veren hyytymisen toivotaan normaalistuvan toimenpiteen, kuten leikkauksen vuoksi riittää toimenpiteestä riippuen yleensä yhden tai kahden päivän lääketauko.

Suoria antikoagulantteja ei saa käyttää vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa (GFR alle 15 ml/min).

Apiksabaani (Eliquis®)

5 mg tabletti kaksi kertaa päivässä (noin 12 tunnin välein). Pienempää tablettivahvuutta (2,5 mg) käytetään, jos kaksi seuraavasta ehdosta täytyy: ikä yli 80 vuotta, paino alle 60 kg, tai krea ≥130 mikromol/l. Pienempää annosta voidaan harkita, jos GFR on 15–29 mikromol/l, mutta käytössä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Unohtamistapauksessa unohtunut annos otetaan välittömästi, ja lääkkeen ottoa jatketaan sen jälkeen normaalisti.

Tavallisimmat haittavaikutukset: limakalvoverenvuodot (nenäverenvuoto, peräpukamavuoto, ienverenvuoto), pahoinvointi

Edoksabaani (Lixiana®)

60 mg tabletti kerran päivässä. Pienempää annosta (30 mg) käytetään, jos munuaisten toiminta on heikentynyt (GFR 15–49 ml/min) tai paino on alle 60 kg.

Unohtamistapauksissa unohtunut annos on otettava heti, ja lääkkeen ottoa jatketaan sen jälkeen normaalisti. Kaksinkertaista annosta ei saa ottaa, eli edellisenä päivänä unohtunutta annosta ei korvata tupla-annoksella seuraavana päivänä.

Tavallisimmat haittavaikutukset: huimaus, päänsärky, pahoinvointi, limakalvoverenvuodot (nenäverenvuoto, peräpukamavuoto, ienverenvuoto), ihottuma, kutina.

Dabigatraani (Pradaxa®)

150 mg kapseli kaksi kertaa päivässä (noin 12 tunnin välein). Pienempää annosta (110 mg) käytetään, jos potilaan ikä on yli 80 vuotta, munuaisten toiminta on heikentynyt (GFR 30–50 ml/min) tai käytössä on verapamiili.

Unohtamistapauksessa unohtunut annos voidaan ottaa, jos seuraavaan annokseen on enemmän kuin kuusi tuntia aikaa. Jos seuraavaan annokseen on aikaa alle kuusi tuntia, unohtunut annos jää väliin. Unohtunutta annosta ei saa korvata kaksikertaisella annoksella.

Huomioitavaa: lääke eliminoituu 80%:sti munuaisten kautta. Erityisesti vanhuksilla munuaisten toimintaa pitää seurata säännöllisesti, esim. 3–6 kuukauden välein.

Huomioitavaa: lääke on pakattu foliopakkaukseen. Pakkauksen saa avata vasta lääkkeenottohetkellä.

Tavallisimmat haittavaikutukset: dyspepsiaa 5–10%:lla

Rivaroksabaani (Xarelto®)

20 mg tabletti kerran päivässä. Pienempää tablettivahvuutta (15 mg) käytetään, jos munuaistoiminta on heikentynyt (GFR alle 50 ml/min). Käyttöä voi harkita, jos GFR on 15–29 ml/min, mutta vain erityistä varovaisuutta noudattaen.

Lääke on otettava ruuan kanssa (esim. aamupalan yhteydessä), muutoin lääke ei imeydy toivotusti.

Unohtamistapauksissa unohtunut annos on otettava heti, ja lääkkeen ottoa jatketaan sen jälkeen normaalisti. Kaksinkertaista annosta ei saa ottaa, eli edellisenä päivänä unohtunutta annosta ei korvata tupla-annoksella seuraavana päivänä.

Tavallisimmat haittavaikutukset: huimaus, päänsärky, kutina, limakalvoverenvuodot (nenäverenvuoto, peräpukamavuoto, ienverenvuoto)

Varfariini (Marevan®)

Annostus on yksilöllinen. Tablettivahvuuksia on kaksi: 5 mg (punainen tabletti) ja 3 mg (sininen tabletti). Annostus määritetään mittaamalla verestä INR-arvoa. Yleinen tavoite on INR 2–3.

Lue lisää varfariinihoidosta

Lähteet: Eteisvärinän Käypä hoito -suositus, Pharmaca Fennica