Painolla on tärkeä rooli terveyden näkökulmasta. Kuitenkaan pelkkä vaakalukema tai vyötärönympärys ei kerro ihmisen terveydentilasta, mielen ja kehon hyvinvoinnista tai toimintakyvystä. Elintapaohjauksessa kilotavoitteen asettamista kannattaa harkita tarkkaan. Sitä ei välttämättä tarvitse asettaa lainkaan, kun asiakasta autetaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta.
Jokaisen keho toimii ja vastaa elintapamuutoksiin yksilöllisesti. Siksi muutosten vaikutusten seurantaan tulisi valita sopivat mittarit.
Elintapaohjauksen etenemisen mittareina paino, painoindeksi ja vyötärönympärys ovat myös hitaita. Käyttäytymisen muutos näkyy usein niissä vasta pitemmän ajan kuluttua. Se on toisaalta luonnollista, koska pysyvien elintapamuutosten istuttaminen omaan elämään vaatii harjoittelua ja vie aikaa.
Ohjauksen vaikutuksen mittareina voi käyttää esimerkiksi:
- Asiakkaan kokemusta elintapamuutoksen etenemisestä
- Miten elintapamuutoksen tekeminen etenee mielestäsi?
- Asiakkaan kokemusta jaksamisesta ja voinnista
- Miten voit tällä hetkellä?
- Asiakkaan kokemaa pystymisen tunnetta elintapojen ja toimintakyvyn ylläpitämisessä
- Miten olet mielestäsi onnistunut ylläpitämään elintapamuutosta?
- Asiakkaan kokemusta työ- ja toimintakyvystä
- Minkälaiseksi koet työkykysi tällä hetkellä? Miten arkiaskareet sujuvat?
- Mitattua toimintakykyä
- Asiakkaan kokemaa hyötyä ohjauksesta
- Mitä hyötyä koit saaneesi tästä tapaamisesta? Miten tämä tapaaminen auttoi sinua?
- Laboratoriomittauksia terveydentilasta
Asiakkaan kokemukseen perustuvissa mittareissa voi hyödyntää esimerkiksi janaa. Asiakas voi arvioida kyseessä olevaa asiaa oman kokemuksensa perusteella janalla, jossa
- 1 = tilanne on vaikeimmillaan/heikoimmillaan
- 10 = tilanne on tavoitteen mukainen/riittävän hyvä
Janan käytössä on hyvä ottaa huomioon, että 10 ei tarkoita täydellisyyttä eikä arvo 1 ole merkki epäonnistumisesta. Janan ääripäät voi määritellä aiheena olevan kysymyksen mukaan. Numero on keino saada asiakas työskentelemään asian parissa, ei objektiivinen arviointimenetelmä.
Lisätietoa painon ja vyötärönympäryksen mittaamisesta.
Asiakaslähtöisestä ohjauksesta huolimatta elintapamuutos ei aina toteudu toivotulla tavalla. Asiakkaan elämässä on monia muita ohjauksesta riippumattomia tekijöitä, jotka vähentävät hänen voimavarojaan, esimerkiksi hankalat elämäntilanteet, ihmissuhteet, taloudellinen tilanne tai muut sairaudet. Tällöin asiakas tarvitsee muuta tukea kuin elintapamuutosohjausta.