Flytta dig till innehållet
Hem / Hjärttransplantationen / Mitt hjärta måste bytas ut

Mitt hjärta måste bytas ut

I 28 år levde Maiju med hypertrofisk kardiomyopati. Det är en ärftlig sjukdom som gör hjärtmuskeln tjockare. Sjukdomsprevalensen bedöms vara ungefär 1:500. I dag har Maiju ett nytt hjärta.

Maiju har en allvarlig ärftlig sjukdom. För henne blev det enda alternativet till slut att byta ut hjärtat.

En hjärttransplantation blev aktuell ungefär 15 år tidigare än Maiju hade hoppats. Hennes läkare konstaterade att det inte fanns något annat att göra längre, så hon placerades i transplantationskön.

Familjen Paukkala har drabbats av ett av de svårare genetiska felen som orsakar hypertrofisk kardiomyopati och därmed en av de svåraste formerna av sjukdomen. I synnerhet Maiju har fått känna av det.

– Jag tänkte att jag antagligen får ett helt nytt liv efter hjärttransplantationen. Jag väntade mig en identitetskris när jag äntligen själv skulle kunna göra saker och ting, säger Maiju.

Efter en väntan på ett år och tre månader ringde telefonen. Maiju satt och tittade på en valdebatt inför riksdagsvalet och var djupt engagerad, för hon älskar politik.

– Vi har ett nytt hjärta åt dig, sa en röst i andra ändan. Det betydde start direkt.

– Jag irriterade mig över att inte hinna se slut valdebatten, skrattar Maiju. Sen kom jag ihåg att färden går mot ett nytt liv.

Efter operationen tillstötte problem. Hennes blodomlopp kraschade och bröstkorgen måste öppnas på nytt. Det blev blodförgiftning, njursvikt och problem med levern.  Sen följde lunginflammation och lungemboli – och så magbesvär, kräkning och covid.

Nu mår Maiju bra.

– Jag tog inte den lätta vägen, säger Maiju, nära till skratt.

Man kan leva länge med ett nytt hjärta. På grund av hjärttransplantationen är Maiju nu tvungen att ta starka mediciner för att hennes kropp inte ska stöta bort det nya hjärtat. Till all tur utvecklas transplantationsvården ständigt tack vare forskning och prognosen för ett liv efter en transplantation blir bättre år för år.

Var en Hjärtans hjälte och bli månadsgivare. Stöd vårt arbete för hjärthälsa.

Bli en av våra Hjärtans hjältar-månadsgivare:

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem