Hyppää sisältöön
Etusivu / Mitä vertaistukihenkilöltä odotetaan?

Mitä vertaistukihenkilöltä odotetaan?

Vertaistukitoiminnassa on mukana eri ikäisiä ja monenlaisia ihmisiä. Jokaisella on kokemus omasta tai läheisen sydänsairastumisesta. Lisäksi muutamat piirteet yhdistävät kaikkia vertaistukihenkilöitä.

Anna Rikala, Vertaistuen asiantuntija
Julkaistu 29.6.2021

Vertaistukihenkilönä toimiminen perustuu aina vapaaehtoisuuteen. Vertaistukihenkilönä olet vapaaehtoistoimija, joka on valmis kuuntelemaan, kertomaan ja keskustelemaan sairastumisesta, toipumisesta ja elämästä sairauden kanssa.  Voit toimia oman aikataulusi puitteissa ja lopettaa halutessasi.

Vertaistukihenkilön tehtäväkuvat voivat vaihdella paljon. Siksi tarvitaan kokemuksiltaan ja taidoiltaan erilaisia toimijoita, jotka ovat valmiita sitoutumaan antoisiin ja joskus myös vaativiin vapaaehtoistoiminnan tehtäviin.

Kaikilta vertaistukihenkilöiksi aikovilta odotamme seuraavia asioita ja ominaisuuksia:

  • Haluat kuunnella ja tukea toista ihmistä, sekä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.
  • Sinulla tulee olla oma tai läheisen kokemus sydänsairauteen sairastumisesta. Sairastumisesta on hyvä olla kulunut aikaa vähintään vuosi.
  • Suhtaudut positiivisesti tulevaisuuteen ja koet olevasi tasapainossa oman tai läheisesi sairastumisen suhteen.
  • Haluat kehittyä ja kouluttautua osallistumalla vertaistukihenkilöille järjestettäviin koulutuksiin sekä työnohjaukseen.
  • Toiminnan aloittamisessa auttaa se, jos sinulla on jo jonkinlainen näkemys siitä, millaisessa vertaistukitoiminnassa haluaisit olla mukana. Peruskurssilla tutustutaan lisää erilaisiin tehtäviin.

Vertaistukitoimijana sinulla on mahdollisuus kehittyä sekä ihmisenä että toisten tukijana. Oikeanlainen motiivi, innostus asiasta, aktiivisuus sekä sitoutuminen tehtävään auttavat sinua laadukkaan vertaistukitoiminnan toteuttamisessa toisille sydänsairastuneille ja läheisille.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut