Hyppää sisältöön
Etusivu / Myötätuntoa arkeen
Marika Vänskä
Julkaistu 5.1.2023
Päivitetty 19.1.2023

Tässä ryhmätapaamisessa keskustellaan omasta hyvinvoinnista itsemyötätunnon kautta. Ihminen kokee myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan. Myötätunto on eläytymistä toisen ihmisen iloon ja suruun, antaen tukea ja myötäeläen. Lisäksi se on välittämistä ja tekoja toisten hyväksi. Nämä ovat tärkeitä taitoja, kun elämme sosiaalisessa ympäristössämme.

Itsemyötätunto on ystävällisyyttä itseä kohtaan. Myötätunto kohdistuu itseen ja samalla tulee tunnistetuksi, että myös minä olen myötätunnon arvoinen ja arvokas ihminen. Itsestä huolen pitäminen ja oma hyvinvointi ei ole itsekästä, vaan sillä on myönteinen vaikutus läheisiin ihmissuhteisiin. Itsemme kanssa meillä on elämän pisin matka yhdessä, joten itselleen kannattaa olla myötätuntoinen.

Itsekritiikki voi joskus olla ankaraa ja puhe itselle voi olla ajoittain hyvinkin syyttävää ja syyllistävää. Tiukka itsekritiikki ja negatiivien sisäinen puhe itselle voi lisätä ahdistusta ja masennusta sekä hidastaa palautumista stressaavista tapahtumista.

Itsemyötätunto on taito, jota voi tietoisesti harjoitella.

 

”Yksi itsemyötätunnon hetki voi muuttaa päiväsi kulkua. Monta itsemyötätunnon hetkeä voivat muuttaa elämäsi.”

                                             Chris Germer, myötätuntoisen psykologian asiantuntija

 

Toteutus

Tietoisku

Alustukseksi voi lukea ääneen jommankumman sydan.fi:stä löytyvän artikkelin: Myötätunto on paras ystävä itselleni tai Mielen lämpöä sydämesi hyväksi.

Ryhmissä voi tehdä sen jälkeen lyhyitä tehtäviä myötätuntoisten ajatusten herättelemiseksi itseään kohtaan.

Tehdään yhdessä

Keskustellen ja/tai kirjoittaen Keskustelkaa ryhmässä tai kirjoita itseksesi, mikä on sinulle merkityksellinen tai mieluisa asia, jonka voisit tehdä. Pohdi, mitä hyvää se arkeesi tuo.

Minä olen -harjoitus Valitse sinua kuvaavat sanat. Älä ole vaatimaton, vaan ajattele, millainen olet parhaimmillasi. Pyri löytämään ainakin 3–5 sanaa. Jakakaa sanat ryhmässä toisillenne ja keksikää yhdessä lisää. Näitä sanoja voi alkaa tietoisesti lisäämään omaan sisäiseen puheeseen. Esimerkiksi minä olen: ystävällinen, vauhdikas, hyvä innostumaan, sinnikäs, rehellinen, hyvä oppimaan, hauska, utelias, hyvä toimimaan toisten kanssa, hyvä puhumaan, luotettava, hyvä kuuntelija, luova, vahva, rohkea, harkitsevainen, huumorintajuinen.

Kirjoita kirje Kirjoita itsellesi myötätuntoinen kirje, ainakin 3–5 lausetta. Tämä osa itseäsi välittää sinusta kuin ystävästä: ”Rakastan sinua enkä halua, että kärsit turhista asioista”. Voit aloittaa sen esimerkiksi: ”On hienoa, kun olet viime aikoina oppinut…”, ”Arvostan sinua, koska…”, ”Huomaan toisten ilahtuvan, kun…”. Laita kirje syrjään ja lue se itsellesi myöhemmin.

Kotitehtävä Kirjoita viikon ajan joka päivä kiitollisuuspäiväkirjaan vähintään yksi lause asiasta, josta kiität itseäsi. Asioiden ei tarvitse olla erityisiä tai suuria. Esimerkiksi: ”Kiitän itseäni siitä, että tänään olin kärsivällinen vaikka kaupassa oli jonoa.” Huomaat, että kiitollisuuden aiheita on yllättävän paljon.

 

Materiaalit

Sydan.fi:n artikkelit Viisi helppoa mindfulness-harjoitusta arkeen ja  Tunnista omat vahvuudet

Ikäinstituutti: Pieni myötätunto-opas

 

Vinkki

Tapaamiseen sopii hyvin tehtäväksi Sydänliiton mindfulness-harjoitus.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut