Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Viisi helppoa mindfulness-harjoitusta arkeen

Viisi helppoa mindfulness-harjoitusta arkeen

Mindfulness on pysähtymistä itsensä äärelle, omien tuntemusten ja ajatusten tarkastelua sekä hyväksyvää läsnäoloa niiden kanssa.

Anne Kuusisto, lapsiperheasiantuntija, Mindfulness-ohjaaja.
Julkaistu 22.10.2019
Päivitetty 8.11.2019
Kuva: Anna Kara

Arjessa on paljon asioita, jotka kuormittavat mieltä. Tämän lisäksi olemme usein itsellemme hyvin vaativia omassa päänsisäisessä puheessamme. Mindfulness-harjoitus on hyvä apuväline. Harjoittelemalla läsnäoloa voi oppia suhtautumaan omiin ajatuksiin neutraalisti: ”Mielenkiintoista, minussa on tällaisia ajatuksia ja tuntemuksia.” Jos päivittäin yrittää muistaa tehdä pieniä asioita läsnäolon tilassa, olo alkaa rauhoittua ja vauhti hidastuu. Pienet hyvänolon hetket saavat päivän tuntumaan pidemmältä ja levollisuus voi lisääntyä. Huomaa hengityksesi, siitä kaikki alkaa.

Pienet 2–3 minuutin hetket tuovat päivään hyvää tekeviä taukoja ja vähentävät koettua stressiä. Helppoja mindfulness-harjoituksia kannattaa viljellä arkeen ja tehdä niistä hyvänolon rutiineja.

  1. Aamuhengitys. Pysähdy aamulla hengittämään muutaman kerran niin, että keskityt vain hengittämiseen. Hengitä vaikka ulko-ovella kotoa lähtiessäsi, tunne raikas ilma sisäänhengityksessä ja hengitä tietoisesti hyvää tekevää energiaa päivääsi. Voit toistaa mielessäsi: ”Tästä tulee hyvä päivä.” Älä anna kiireelle ja huoliajatuksille valtaa.
  2. Työmatkalla pysähdy kuuntelemaan. Keskity huomioimaan aamubussissa, autossa tai pyörän selässä, mitä kuulet ympärilläsi. Tutki ääniä kuin kuulisit ne ensimmäistä kertaa, ilman analysointia. Palauta huomiosi ääniin, vaikka mieli lähtisi vaeltamaan tuttuja ajatuslatujaan.
  3. Syö rauhallisesti. Keskity aistimaan makuja, tuoksuja ja sitä miltä ruoka näyttää. Anna ruokailun olla itsellesi hyvää tekevä hetki. Hidasta vauhtia, pureskele, nauti ja ole läsnä itsellesi.
  4. Kahvitauolla pysähdy tuntemaan kuuma kahvikuppi ja ole läsnä hetkessä. Voit myös pyrkiä löytämään joka kerta yhden asian, joka naurattaa tai hymyilyttää sinua. Juttele hauskan ihmisen kanssa, muistele asiaa joka teki sinut iloiseksi. Tunne ilo kehossasi.
  5. Jos olet ruuhkassa tai kiukkuisen ihmisen seurassa, pysähdy ja huomaa, millaisia ajatuksia ja tunteita sinussa on. Voit kuvitella mielessäsi, että astut tilanteesta ulos (otat ns. lintuperspektiivin) ja näet tilanteen yläilmoista. Hengitä tietoisesti, ja luota siihen, että tunteet tulevat ja menevät. Asioilla on tapana järjestyä. Sano itsellesi jokin voimalause mielessäsi.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi