Hyppää sisältöön
Etusivu / Vertaistuki verkossa

Vertaistuki verkossa

Vertaistuki onnistuu myös verkkoympäristössä. Verkko mahdollistaa yhteydenotot ja osallistumisen helposti eri puolilta toiminta-aluetta. Verkossa tapahtuva toiminta voi olla parempi vaihtoehto pimeisiin ja hankaliin keliolosuhteisiin liittyviin aikoihin. Matkoihin ei myöskään kulu aikaa, kun tapaamiseen voi liittyä omalta kotisohvalta.

Anna Rikala, Vertaistuen asiantuntija
Julkaistu 2.7.2021

Vertaistukihenkilön ja tukea hakeneen välillä yhteyttä on usein pidetty puhelimitse ja jos asutaan lähekkäin, on saatettu sopia myös tapaaminen vaikkapa kävelylenkillä. Monilla on käytössä nykyään esimerkiksi WhatsApp-sovellus, joka mahdollistaa myös videopuhelut. Videopuhelu voi olla hyvä vaihtoehto tapaamiselle ja se saattaa helpottaa vuorovaikutusta myös tavalliseen äänipuheluun verrattuna. Videopuhelussa näkee, kenen kanssa keskustelee ja samalla myös tärkeää sanatonta vuorovaikutusta.

Erilaisia tapaamisia ja ryhmätoimintaa voi järjestää verkossa melko samalla tavalla kuin lähitoimintana. Tutustumiseen kannattaa käyttää vielä vähän enemmän aikaa ja vahvasti varmistaa, että kaikki saavat osallistua keskusteluun. Verkossa tapahtuva toiminta saattaa vaatia myös vähän enemmän rytminvaihdoksia ja puheenvuorojen pituuden huomiointia, jotta kaikki jaksavat pysyä keskustelussa mukana. Ryhmän ohjaaminen verkossa -koulutuksesta saa tukea verkossa tapahtuvien vertaistukiryhmien järjestämiseen ja ohjaamiseen. Koulutuksessa ei paneuduta ryhmän ohjaamisen perusasioihin vaan nimenomaan verkkoryhmätoiminnan erityispiirteisiin.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut