Hyppää sisältöön
Kulttuuri

Satumetsä

Perinteinen Satumetsä-tapahtuma tarjoaa vuosittain mahdollisuuden perheille liikkua ja kokea kulttuurista elämystä Suomen syksyisessä luonnossa. Joensuussa tapahtumaa on järjestetty tällä muotoa jo 30 vuoden ajan. Tapahtumaan on osallistunut vuosittain 500–2500 kävijää.

Satumetsä-tapahtuma on toteutettu aina yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Karelian ammattikorkeakoulun terveysalan opiskelijat ovat valinneet sadun/kertomuksen, jonka pohjalta he ovat luoneet rasteja metsään lapsille. Vuosien varrella mukana on ollut mm. Peter Pan, Peppi Pitkätossu ja Kalevala ja paljon muita ihastuttavia aiheita.

Järjestäjinä on ollut useita tahoja: Joensuun Sydänyhdistys, Karelian ammattikorkeakoulu /terveysala ja Pohjois-Karjalan Sydänpiiri sekä vuosittain vaihtuvat yhteistyökumppanit.

Toteutus/Työnjako

Sydänyhdistys:

Järjestelyt etukäteen, tapahtumassa ja jälkeen, tavaroiden hankinta, talkoolaiset

P-K: n Sydänpiiri:

Tiedotus, jutut lehtiin, yleisötilaisuuden ilmoitus, pelastussuunnitelma, pakettiauto tavaroiden kuljetuksia varten, reitin merkintä, yhteistyötahot, yhteistyösuunnitelmat ja yhteydenpito heihin. Sopiminen paikoista metsässä ja majalla.

Karelia ammattikorkeakoulu:

Saturastit, toiminta rasteilla, osallistujien passit ja kartat, aiheeseen liittyvien pukujen valmistus.

Tapahtuman kesto

Satumetsä on avoinna kävijöille 4 tuntia, mutta valmisteluihin on varattava kymmeniä tunteja aikaa. Yhteiset suunnittelupalaverit eri toimijoiden kanssa ovat tärkeitä.

Materiaalit ja välineet

Luonto itsessään toimii merkittävimpänä elementtinä ja antaa materiaalia koko tapahtumalle. Lisäksi Karelian opiskelijat huolehtivat rastien rekvisiitoista ja materiaaleista. Rasteilla on ollut esimerkiksi musiikkia, temppuratoja, tunnistustehtäviä ja loruja.

Sydänyhdistys on pitänyt nuotiopaikkaa ja mehuasemaa vierailijoille sekä hankkinut pääsyliput ja vaihtokassan. Opiskelijat tekevät jokaiselle lapselle rastipassit, joihin saa leiman jokaiselta suoritetulta pisteeltä.

Kustannukset ja mahdolliset tuotot (lipputulot) jaetaan järjestäjien kesken tapahtumakohtaisesti.

Vinkit

Tapahtuma on sovellettavissa myös kevyempään versioon, jolloin valmistelut eivät vaadi niin paljon aikaa. Tärkeintä on yhdessä tekeminen eri tahojen kanssa lapsiperheiden hyväksi!

Lisätietoja

Pohjois-Karjalan Sydänpiiristä p. 050 4343 997, pohjois-karjala@sydan.fi

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut