Hyppää sisältöön
Kulttuuri

Runoutta kerho-ohjelmaan sanataideharjoitusten avulla

Sanataide on helposti toteutettavaa ja monipuolista luovaa ilmaisua, joka ei vaadi erityistaitoja. Alla olevia esimerkkiharjoituksia voi helposti käyttää kerhoissa tai tapaamisissa. Ne taipuvat ohjelmaksi moneen tilaisuuteen ja toimintoon.

Julkaistu 20.8.2021
Päivitetty 25.8.2021

Sanataiteessa on loputtomasti mahdollisuuksia ja siihen voidaan helposti yhdistää muita taiteen muotoja, kuten esimerkiksi kuvataidetta sekä musiikkia.

Kesto

Harjoitusten ja osallistujien määrästä riippuen. Aikaa on hyvä varata vähintään 1 h.

Valmistelut

Mieti etukäteen erilaisia sanataidetehtäviä, joita aiot toteuttaa, varsinkin jos ohjaat sanataideharjoituksia ryhmälle. Voit käyttää apuna alla olevia esimerkkejä, etsiä harjoitteita netistä tai keksiä omia. Vain mielikuvitus on rajana.

Mikäli valitset kirjoittamista tai askartelua vaativia tehtäviä, osallistujille on hyvä varata tila, jossa mahtuu rauhassa työskentelemään. Mikään ei estä toteuttamasta yksinkertaisia harjoituksia vaikkapa ulkona, luonnon äärellä.

Etsi tarvittaessa taustamusiikkia ja kuvia sekä muita materiaaleja tehtäviä varten.

Materiaalit ja välineet

Kyniä ja paperia sekä tarvittaessa erilaisia kuvia ja lehtiä tai vanhoja kirjoja sekä saksia, liimaa ja kartonkia.

Toteutus

Esimerkkejä harjoituksista:

Sanataiteeseen virittäytyminen

Laita esille erilaisia tunnelmakuvia (esim. luonto-, eläin- ja/tai taidekuvia), joista jokainen osallistuja valitsee omaa mielialaansa vastaavan kuvan tai kuvia. Käykää keskustelemalla yhdessä läpi, mitä kuvia kukakin valitsi ja miksi.

Yhteisruno

Sovitaan yhteiselle runolle otsikko tai ohjaajana voit miettiä sen valmiiksi. Jokainen kirjoittaa omaan paperiinsa sovitun otsikon ja ensimmäisen säkeen, eli runon yhden rivin. Sen jälkeen paperi annetaan vasemmalla puolella olevalle osallistujalle, joka kirjoittaa alle oman säkeensä. Näin jatketaan, kunnes osallistujat ovat kirjoittaneet säkeensä kaikkien papereihin (tai sovitun määrän). On hyvä, jos jokainen säe toistaa edellisen säkeen sanomaa, joko suoraan samalla sanalla/sanoilla, tai epäsuoremmin esimerkiksi synonyymeillä tai tulkinnoilla. Runo kootaan yhteen ja luetaan ääneen.

Black out –poetry eli Yliviivausrunous

Harjoituksessa kootaan runo tai runoja hyödyntämällä lehtien tai vanhojen kirjojen tekstejä. Voit ohjaajana valita tekstimateriaalin jonkun teeman mukaisesti tai aivan vapaasti erilaisia tekstejä hyödyntäen. Materiaali jaetaan osallistujille ja jokainen valitsee tekstistä itseään puhuttelevia sanoja mustaamalla teksteistä muut sanat – tai vaihtoehtoisesti ympyröimällä tekstistä haluamansa sanat. Lopuksi valittujen sanojen pohjalta muodostuu runo, joka kirjoitetaan puhtaaksi. Runot voidaan lukea ääneen ja keskustella niistä heränneistä ajatuksista.

Unelmakartta

Huomioithan, että tämä tehtävä vaatii enemmän aikaa. Jokainen osallistuja kokoaa itselleen unelmakartan asioista, joista haaveilee. Varaa jokaiselle iso kartonki, sakset ja liimaa, sekä aikakauslehtiä. Osallistuja leikkaa lehdistä inspiroivia kuvia sekä tekstejä ja liimaa ne kartonkiin, omaan unelmakarttaansa. Karttaan voi myös piirtää ja/tai kirjoittaa. On tärkeää, että kartta saa tekijänsä tuntemaan iloa sekä positiivisuutta. Kun unelmakartta on valmis, se kannattaa laittaa näkyville ja siihen on hyvä palata esimerkiksi puolen vuoden välein, huomatakseen jonkin unelman toteutuneen ja/tai päivittääkseen sitä.

Vinkit

Sanataiteessa kaikki on mahdollista, eikä ole olemassa oikeaa eikä väärää tapaa taiteilla. Keksikää yhdessä uusia harjoitteita ja perustakaa vaikkapa sanataidekerho tai jakakaa kotona syntyneitä runoja toisillenne.

Lisätietoja

Kirsi Järvinen, Satakunnan Sydänpiiri ry, Minä olen! -hyvinvointia kulttuurin keinoin (2021–2023). kirsi.jarvinen@sydan.fi

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut