Hyppää sisältöön
Etusivu / Elintavat sepelvaltimotaudin hoidossa

Sepelvaltimotaudin hoidon perusta on hyvä riskitekijöiden hoito, joka muodostuu terveellisistä elintavoista ja lääkehoidosta. Sydänkuntoutuksessa tai -valmennuksessa saa apua elintapamuutoksiin ja mikä tärkeintä, vertaistukea muilta saman sairauden kanssa eläviltä.

Tupakoimattomuus

Yksi keskeisimmistä elintapatekijöistä on tupakoimattomuus. Tupakointi ja muut nikotiinituotteet lisäävät ateroskleroosia ja veren hyytymistä. Tupakoinnin lopettaminen on siis suositeltavaa. Tukea tähän löytyy esimerkiksi Stumppi.fi-palvelusta ja 28 päivää ilman -palvelusta.

Materiaalia ohjauksen tueksi

Liikunta

Säännöllinen liikunta vaikuttaa suotuisasti sepelvaltimotaudin riskitekijöihin, sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoon ja lisää monin tavoin hyvinvointia. Ota puheeksi mahdollinen liikuntapelko, joka saattaa estää liikkumista.

Liikunta sepelvaltimotaudin hoidossa

Ravinto

Kuten liikunnalla, myös ruokailulla on suuri merkitys sepelvaltimotaudin hoidossa.  Sydänystävällinen ruokavalio on kasvisvoittoinen, ja jossa on riittävästi riittävästi kuitua ja pehmeää rasvaa ja kohtuudella kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria.

Ravitsemus sepelvaltimotaudin hoidossa

Ylipaino

Ylipainon vähentämisellä pystytään vaikuttamaan sepelvaltimotaudin etenemiseen. Kuitenkin usein jo pelkällä elintapojen muutoksilla ilman laihtumista on myönteisiä vaikutuksia.

Apua ja tukea painonhallintaan

Alkoholi

Runsas alkoholin käyttö lisää riskiä sydäninfarktiin. Miesten suositellaan rajoittavan alkoholin käyttöä enintään 7–14 ja naisten enintään 7 ravintola-annokseen viikossa.

Materiaalia ohjauksen tueksi