Hyppää sisältöön
Etusivu / Lomakkeita ravitsemusohjaukseen

Lomakkeita ravitsemusohjaukseen

Lomakkeet auttavat asiakasta hahmottamaan omaa syömistä ja toimivat keskustelun tukena.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 18.8.2021
Päivitetty 16.12.2021

Lomakkeita voi hyödyntää osana ravitsemusohjausta tai erilaisissa ryhmissä.

Ruokapäiväkirja-lomake

Lomake soveltuu yksilö- ja ryhmäohjaukseen. Lomake on tarkoitettu ensisijaisesti asiakkaan oman havainnoinnin ja arvioinnin välineeksi. Lomakkeessa on tilaa myös nälän ja kylläisyyden tunteen arviointiin sekä syömiseen liittyvien tunteiden, ajatusten ja tilanteiden ylös kirjaamiseen.

Ruokapäiväkirjan täyttöohje

Ohje auttaa asiakasta kirjaamaan syömisestään keskeisimpiä seikkoja Ruokapäiväkirja-lomakkeelle. Täyttöohjetta voi käyttää myös vain soveltuvin osin.

Ruokapäiväkirjan arviointia -lomake

Lomake omien syömistottumusten itsearviointiin. Lomakkeen avulla asiakas saa itse pohtia syömistään ruokapäiväkirjan täyttämisen jälkeen. Lomaketta voi täyttää myös ilman ruokapäiväkirjan pitoa.

Lomakkeen avulla asiakas saa itse arvioida ateriarytmiään, syömisen monipuolisuutta, annoskokoa, ruokavalintojensa laatua ja määrä sekä ruokasuhdettaan. Lopussa on kirjoitustilaa onnistumisten ja kehittämiskohtien listaamiseen.

OTA-ravinto-lomake

Lomake tukee asiakasta syömistottumusten muutoksen suunnittelussa. Asiakas valitsee itse yhden tekijän, jota hän on valmis muuttamaan, ja tekee sen pohjalta konkreettisen suunnitelman itselleen ohjaajan tukemana. Tavoitteena on löytää yksi tekijä ja kuvata siihen liittyvä muutossuunnitelma mahdollisimman yksityiskohtaisesti.