Painonhallinta ja ohjaaminen
Ohjaajan on hyvä pohtia omaa suhdettaan lihavuuteen ja lihaviin ihmisiin, koska ohjaajan omat arvot ja asenteet heijastuvat aina ohjaustilanteeseen. Ota paino puheeksi vain, jos sinulla on mahdollisuus tarjota asiakkaalle tukea hänen tarpeisiinsa.
Ennen kuin kohtaan painonhallinta-asiakkaan
Painonhallinta-asiakkaita ohjaavan on hyvä tutkailla ensin rehellisesti omaa suhdettaan lihavuuteen ja lihaviin ihmisiin, koska se heijastuu aina ohjaustilanteeseen jollain tavalla.
Pohdi aluksi,
- mitä ajattelet lihavuudesta ja lihavista ihmisistä
- miten suhtaudut omaan kehoosi ja painoosi
- mitä paino kertoo ihmisen kokonaisterveydestä ja hyvinvoinnista
Ennen kuin otat painon puheeksi, pohdi myös
- miksi painon puheeksi ottaminen olisi tärkeää tämän asiakkaan kohdalla
- minkälaista tukea voit tarjota asiakkaalle
Painon voi ottaa puheeksi vain, jos sinulla on mahdollisuus tarjota riittävästi tukea ja osaamista asiakkaan tarpeisiin. Usein painonhallinta-asiakas tarvitsee moniammatillista apua ja useamman ohjaustapaamisen. Sinulla on hyvä olla selvillä, kenelle tai mihin asiakkaan voi ohjata erityisen tuen tarpeen ilmetessä.
Tutustu tarkemmin aiheeseen Miten siitä painosta sitten pitäisi puhua? -oppaan avulla. Opas auttaa sinua löytämään vastuullisen, asiakasta kunnioittavan ja kuuntelevan tavan puhua painosta.
Tutustu myös Painon puheeksi oton oppaaseen, josta saat valmiita kysymysesimerkkejä painosta ja hyvinvoinnista keskusteluun asiakkaan kanssa. Painon puheeksi oton tapaa on tärkeä pohtia erityisesti, jos asiakas ei itse ota sitä puheeksi, mutta ammattilaisena koet, että siitä olisi hyvä keskustella asiakkaan kanssa.
Lasten painon puheeksi ottoon vanhemman kanssa on myös omia apuvälineitä ja vinkkejä.
Lue myös psykologi Katarina Meskasen vinkit terveydenhuollon ammattilaisille, kun asiakas tulee vastaanotolle syömis- tai paino-ongelmien kanssa.