Hyppää sisältöön
Etusivu / Uncategorized @fi / Korvaushoitotuotteet ja lääkkeet nikotiiniriippuvuuden hoitoon

Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, koska se sitoutuu aivojen nikotiinireseptoreihin. Toisilla aivojen nikotiinireseptorien rakenne on sellainen, että lopettaminen on vieroitusoireiden vuoksi huomattavan vaikeata. Onneksi lopettamisen tueksi löytyy useita valmisteita, jotka parantavat merkittävästi mahdollisuuksia vieroittautua tupakasta.

Vieroitusoireita lievittävät valmisteet on tarkoitettu tilapäiseksi avuksi. Ennen tuotteen aloittamista pitää siis tehdä päätös lopettamisesta, ja korvaushoitotuotteita tai lääkitystä pitäisi käyttää vain sovittu määräaika.

Nikotiinikorvaustuotteet

Korvaushoitotuotteista saa vereen nikotiinia, mutta pienempinä ja loivemmin vaikuttavina annoksina kuin tupakasta. Korvaustuotteita voi käyttää myös nuuskasta tai sähkösavukkeista vieroittautumiseen. Valmisteet lievittävät vieroitusoireita ja vähentävät tupakanhimoa.

Voimakasta riippuvuutta kannattaa hoitaa pitkävaikutteisella nikotiinilaastarilla. Valmisteita löytyy päivälaastareina (16 h) ja vuorokausilaastareina (24 h), ja molempia kolmea eri vahvuutta. Laastarin vahvuus valitaan tupakointimäärän mukaan. Tarkoituksena on vähentää laastarin vahvuutta hoidon edistyessä. Suositeltu hoidon kesto on 2-3 kuukautta.

Purukumit, inhalaattorit, sumute sekä kielenalus- ja imeskelytabletit ovat lyhyempivaikutteisia. Sopivan valmisteen valintaan vaikuttavat monet seikat, esimerkiksi inhalaattori sopii henkilölle, joka tarvitsee tupakointia jäljittelevää tekemistä. Purukumi ja sumute ovat nopeavaikutteisia. Suositeltu hoidon kesto on 2-3 kuukautta, pikkuhiljaa annosta pienentäen.

Perehdy lisää korvaushoitotuotteiden valikoimiin ja annosvahvuuksiin Käypä hoito -suosituksessa.

Lääkehoito lopettamisen tukena

Lääkitykseen tarvitaan lääkeresepti. Valmisteita on kaksi vaihtoehtoa.

Varenikliini (Champix®) lievittää tehokkaasti vieroitusoireita sekä vähentää tupakan mielihyvävaikutusta ja siten halua polttaa, sillä lääke vaikuttaa suoraan aivojen nikotiinireseptoreihin. Potilaan pitää päättää päivä, jolloin hän aikoo lopettaa tupakoinnin. Lääkitys aloitetaan yksi viikko ennen tätä päivää. Hoito kestää 12 viikkoa. Tarvittaessa lääkitystä voidaan jatkaa toiset 12 viikkoa, jos vieroittautuminen ei onnistunut ensimmäisen kolmen kuukauden kuluessa. Aloituspakkauksessa on kaksi tablettivahvuutta, joista miedommalla aloitetaan. Annostus on alkuun 0,5 mg 1 tabletti päivässä kolmen päivän ajan, sitten 0,5 mg kaksi kertaa päivässä neljän päivän ajan, ja sen jälkeen ylläpitoannos on 1 mg kaksi kertaa päivässä. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, unettomuus ja värikkäät unet sekä päänsärky. Pahoinvointi on lievää, ja häviää yleensä hoidon jatkuessa tai jos lääkkeen ottaa ruokailun yhteydessä. Lääkkeeseen on rajoitettu peruskorvattavuus, joka edellyttää perustelut -kohtaan reseptimerkintää ”Nikotiiniriippuvuus, tukihoito aloitettu + päivämäärä”.

Bupropioni (Zyban®) on toinen tehokas vieroitusoireita lievittävä lääke. Lääkitys aloitetaan, kun potilas vielä tupakoi, mutta tässäkin tapauksessa täytyy päättää tupakoinnin lopetuspäivä lääkityksen toiselta hoitoviikolta. Annostus on ensimmäisen viikon aikana 150 mg yksi tabletti päivässä, sen jälkeen kaksi tablettia päivässä. Hoitoaika on 7-9 viikkoa. Lääkitys on lopetettava, jos tupakoinnin lopettaminen ei ole onnistunut 7 viikon aikana. Yleisin haittavaikutus on unettomuus.

Lisäksi vieroitushoidossa voidaan Käypä hoito -suosituksen mukaan käyttää nortriptyliiniä, mutta lääkkeellä ei tällä hetkellä ole virallista indikaatiota tupakasta vieroitukseen.

Kumpaakaan valmistetta ei suositella käytettäväksi raskauden tai imetyksen aikana.

Lääkehoidon kustannus on noin 3-4 euroa päivässä, mikä on huomattavasti vähemmän kuin tupakan, jos sitä kuluu askin verran päivittäin.

 

Lue seuraavaksi