Kokemustoiminta
Kokemustoimijat ovat haastavan elämänkokemuksen omaavia, pitkäaikaissairaita tai vammaisia henkilöitä tai heidän läheisiään. Sydänliiton kokemustoimijoilla on kokemus omasta tai oman lapsen sydänsairaudesta.
Kokemustoimijan tehtävänä on ymmärryksen ja tiedon lisääminen elämästä sairauden kanssa eri alojen ammattilaisille ja opiskelijoille sekä suurelle yleisölle. Kokemustoimijaksi pätevöidytään osallistumalla Kokemustoimintaverkoston rakentaman mallin mukaiseen peruskoulutukseen. Koulutuksen tavoitteena on, että kokemustoimija osaa jäsentää ja välittää tarkoituksenmukaisesti kokemuksellista tietoaan henkilöille, joilla ei ole vastaavaa kokemusta. Kokemustoimintaverkosto koordinoi järjestöjen kokemustoimintaa. Sydänliiton toimijoilla on lisäksi oman järjestön tuki toimintaan.
Mitä kokemustieto on?
Sydänliiton toimijat jakavat kokemuksia ja kokemustietoa siitä, mitä oma tai lapsen sydänsairaus merkitsee omassa ja koko perheen elämässä, erilaisissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa.
Kokemustoimijoiden arjen asiantuntijuus tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisille ja opiskelijoille mahdollisuuden peilata teoriatietoa tunnetasolla elettyihin ja arkielämässä todentuneisiin kokemuksiin sydänsairastumisesta. Kokemustietoa voidaan käyttää asiakkaiden tarpeiden entistä parempaan tunnistamiseen ja edelleen palveluiden ja toiminnan kehittämiseen.
Kaksi Sydänliiton kokemustoimijaa kertoo omasta toiminnastaan täällä.
Missä kokemustiedosta on hyötyä?
Kokemustoiminnassa pyritään siihen, että kokemuksellinen tieto otetaan huomioon sosiaali- ja terveyspalveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja toteuttamisessa. Lisäksi kokemustieto tukee sosiaali- ja terveysalan ammatillisen koulutuksen toteutumista eri oppilaitoksissa.
Myös muut kuin sote-alan organisaatiot hyötyvät kokemustiedosta. Kokemustoimijan tuoma asiakkaan näkökulma palvelujen käyttäjänä voi olla erittäin arvokas myös yksityisille organisaatioille, kuten kuljetus- ja matkailu- tai palvelualojen yrityksille.
Mitä kokemustoimija tekee?
Peruskoulutuksen antamilla valmiuksilla kokemustoimija voi toimia niin sairaaloissa, oppilaitoksissa kuin palvelualojen yrityksissäkin monenlaisissa tehtävissä. Kokemustoimijat voivat pitää luentoja, lyhyitä puheenvuoroja tai alustuksia. He voivat olla mukana erilaisissa opiskelijoiden ja ammattilaisten koulutuksissa, keskusteluissa, työryhmissä ja työpajoissa. Kokemustoimijat tuovat hoitopolkua jo läpikäyneen tai siinä läheisenä olleen näkökulmaa käsiteltävään asiaan.
Kehittäjä-vaikuttaja -jatkokoulutuksen käyneillä on valmiuksia myös vaativimpiin kehittämisen tehtäviin. Kokemustoimijat voivat olla mukana sosiaali- ja terveyspalveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja toteuttamisessa. Heitä voidaan tilata myös yksityisten palvelualojen yrityksiin edellä kuvattuihin tehtäviin. Lisäksi kokemustoimijat puhuvat erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. He voivat toimia myös yleisen tietoisuuden lisääjinä antaen haastatteluja ja tekemällä median kanssa yhteistyötä.
Kuinka kokemustoimijaksi kouluttaudutaan?
Kokemustoimintaverkosto on rakentanut peruskoulutukseen yhtenäisen rungon, jota eri järjestöt koulutuksia toteuttaessaan seuraavat. Järjestöt haastattelevat kokemustoiminnasta kiinnostuneet ja päätös koulutukseen osallistumisesta tehdään yhdessä. Kokemustoimijaverkosto järjestää kehittäjä–vaikuttaja -jatkokoulutusta kokemustoimijoille, jotka haluavat lisätä valmiuksiaan toimia kehittämisen ja vaikuttamisen eri tehtävissä. Tehtävissä painottuu vahvemmin toimiminen oman viiteryhmän edustajana.
Toisin kuin useissa, pitkäkestoisissa kokemusasiantuntijakoulutuksissa, kokemustoimijan koulutuksessa ei perehdytä vertaistukeen tai vertaisryhmän ohjaukseen, eikä koulutus toimi osana omaa kuntoutumista.
Kokemustoiminta on osa järjestöjen vapaaehtoistoimintaa
Kokemustoimintaverkostolla ei ole varsinaista palkkiosuositusta kokemustoimijoille. Kuitenkin erilaisilla organisaatiolla, kuten oppilaitoksilla ja sairaaloilla, on omia linjauksia kokemusosaajille maksettavista palkkioista. Jokaisella kokemustoimijalla on itsellään mahdollisuus tapauskohtaisesti sopia tilaajatahon kanssa palkkiosta. Vähimmäisedellytyksenä on, ettei kokemustoimijalle aiheudu toiminnasta kuluja, vaan matka-, ruokailu- ja muut kulut korvataan tilaajan puolesta. Järjestö tarjoaa kokemustoimijoilleen tukea toimimiseen, pyrkii lisäämään toimintamahdollisuuksia sekä yleistä tietoisuutta kokemustoiminnan merkityksestä.
Kuinka löytää sopiva kokemustoimija?
Sydänliiton kokemustoimijat löytyvät omasta hakupalvelusta.
Sydänliiton kokemustoimijahaku
Kokemustoimintaverkoston verkkosivuilta löytyy lisäksi Kokemuspankki kaikkien kokemustoimijoiden tavoittamiseen yhdestä paikasta. Kokemuspankki on tarkoitettu tilaajien työkaluksi löytää ja tavoittaa sopivia kokemustoimijoita kulloiseenkin tarpeeseen ilman turhia välikäsiä. Pankista löytyvät kokemustoimijoiden yhteystiedot, joten voit olla suoraan yhteydessä kokemustoimijaan. Kokemuspankissa on yli 600 jäsenjärjestöjen kokemustoimijoiden tiedot ryhmiteltynä selkeästi.
Kokemuspankin käyttö edellyttää tunnuksia, koska pankki sisältää salassa pidettäviä ja arkaluonteisia tietoja. Tunnuksia tehdään julkisten tahojen (esim. sote- ja opetusyksiköiden) ammattilaisille, joilla on työnsä puolesta tarve käyttää kokemustoimijoita eri yhteyksissä. Tunnukset kokemuspankkiin voi tilata Kokemustoimintaverkoston työntekijöiltä. Katso lisää täältä.
Yhteystiedot
Kysymyksiä ja kommentteja kokemustoiminnasta voit lähettää suoraan Sydänliittoon vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Paula Mäkelälle, paula.makela@sydanliitto.fi