Kardiologi: Kohonneen kolesterolin hoito ei ole kuuriluontoista
Kohonnut kolesteroli aiheuttaa sydän ja verisuonisairauksia ja siksi sitä pitää alentaa. Kolesterolin alentaminen vaatii sinnikkyyttä ja on usein elinikäistä. Alentamisen keinot löytyvät terveellisistä elintavoista sekä tarvittaessa lääkityksestä.
Kardiologian erikoislääkäri Olli Suomalainen saapuu haastatteluun kävellen. Hän huolehtii omasta kolesterolin hallinnastaan pyöräilemällä, päivittäisellä arkiliikunnalla sekä syömällä terveellisesti. Suomalainen hoitaa päivittäin sydänpotilaita Jorvin sairaalassa. Usein potilaat ovat sairastuneet sydäninfarktiin, mikä johtuu ahtautuneista sepelvaltimoista. Valtimot ahtautuvat, koska verenkierrossa on liikaa huonoa LDL -kolesterolia.
Lipoproteiinirekat
Kolesterolia saadaan ravinnosta ja elimistö, etupäässä maksa tuottaa sitä myös itse. Se on elimistön välttämätön rakennusaine, mutta liian suurina määrinä aiheuttaa riskin valtimoiden ahtautumiselle. Kolesteroli liikkuu verenkierrossa lipoproteiinimolekyylien kuljettamana.
”Lipoproteiini on kuin rekka maantiellä, joka kuljettaa kolesterolia.” selventää Suomalainen. LDL lipoproteiini, jota tavallisimmin kutsutaan huonoksi LDL -kolesteroliksi, kuljettaa kolesterolia maksasta kudoksiin. Hyvä HDL lipoproteiini kuljettaa kolesterolia kudoksista poispäin maksaa kohti. ”Mitä pidempään kolesteroli on koholla sitä todennäköisemmin verisuonet ahtautuvat ja voi aiheuttaa sydäninfarktin.” Suomalainen summaa.
Usealta vuosikymmeneltä olevien laajojen kansainvälisten tutkimusten perusteella on määritelty kolesterolille tavoitearvot. Suuressa valtimotaudin riskissä olevien henkilöiden LDL kolesterolin tavoitearvot ovat matalammat kuin terveen väestön, esimerkiksi sepelvaltimotautia sairastavien LDL kolesterolin tavoite taso on alle 1,4 mmol/l.
”Mitä matalammaksi LDL taso saadaan, sitä epätodennäköisempää valtimotaudin eteneminen on. Meidän pitää kaikilla käytettävissä olevin keinoin estää uusia sairauskohtauksia.” Suomalainen tiivistää.
Laboratorion antamat kolesterolin viitearvot:
kokonaiskolesteroli alle 5,0 mmol/l
LDL alle 3,0 mmol/l
HDL miehillä yli 1,0 mmol/l
HDL naisilla yli 1,2 mmol/l
Esimerkki kolesterolin tavoitearvoista: valtimotautia sairastavalla LDL alle 1,4 mmol/l
Ravinnolla on merkitystä
Kolesterolin säätelyyn ja pitoisuuteen veressä vaikuttaa perimä, mutta myös ravitsemus ja liikunta. Kardiologi itse hallitsee omaa kolesterolia syömällä useammin kasvis- kuin liharuokaa, suosien kalaa ja käyttämällä ruoan laitossa kasvisöljyjä sekä valitsemalla kaurapuuroa ja ruisleipää. Suomalainen selventää ruokavalion merkitystä: ”Kun syödään kasvisöljyjä, saadaan hyviä HDL lipoproteiineja, jotka kuljettavat kolesterolia pois elimistöstä. Kuidut puolestaan sitovat kolesteroleja ja kolesterolin valmistukseen tarvittavia sappihappoja ja vie ne pois elimistöstä.”
Ruokavaliolla voidaan pienentää veren kokonaiskolesterolia. Ruokavalioon tehdyt muutokset näkyvät kolesteroliarvoissa jo muutamassa viikossa. Kolesteroliin vaikuttavat ruokavalion rasvan laatu ja kuidut.
Suositusten mukaan rasvan laadun kannalta on olennaista vähentää kovan rasvan määrää ja huolehtia riittävästä pehmeän rasvan saannista. Rasvaiset maito- ja lihavalmisteet sisältävät haitallista kovaa rasvaa ja kolesterolia on runsaasti kananmunissa. Hyviä pehmeän rasvan lähteitä ovat kasvisöljyt, pähkinät ja kala.
Sydänliitto Etelä-Suomen Alueen ravitsemusterapeutti Tarja Mänttäri kertoo: ”Asiakastyössä olen useasti nähnyt, kuinka pienillä arkivalinnoilla LDL-kolesteroli on laskenut merkittävästi. Juuston määrän puolittaminen ja vaihtaminen alle 17% rasvaa sisältäväksi, makkaran käytön vähentäminen ja suklaalla herkuttelun vähentäminen yhdistettynä rypsi- tai muun öljyn lisäämiseen joko aamupuuroon, kasviksiin tai muuhun ruokaan on sekä vähentänyt LDL-kolesterolia, että saanut painon kääntymään laskuun”.
Kolesteroli kohdalleen ruokavalinnoilla: https://sydan.fi/fakta/kolesteroli-kohdalleen-ruokavalinnoilla/
Kokonaisriski vaikuttaa valtimotaudin syntyyn
”Kohonneen kolesterolin hoito ei ole kuuriluonteista vaan vaatii usein elinikäisen sitoutumisen. Joskus elintapahoidolla on mahdollista alentaa kolesterolia riittävän paljon niin ettei lääkehoitoa tarvita. Kuitenkin potilailla, joilla on todettu valtimotauti, tulee hoitosuositusten mukaan olla kolesterolilääke riippumatta heidän kolesteroliarvoistaan. Tutkimuksista tiedetään, että potilaiden ennuste paranee lääkityksen kanssa verrattuna henkilöihin, jotka eivät käytä kolesterolilääkettä.” Suomalainen selittää.
Jos kolesterolit ovat koholla, lääkäri selvittää valtimotautien kokonaisriskin. Jos riski on pieni, suositellaan elintapahoitoa, mutta jos riski on korkea, suositellaan lääkitystä yhdessä elintapahoidon kanssa. Suomalaisen mukaan suuri riskisen henkilön kolesterolin alentaminen on merkityksellistä keinolla millä hyvänsä.
Valtimotautien kokonaisriskin arviointi
Valtimotautien riskin voi selvittää tekemällä arvioinnin FINRISKI -laskurilla: https://www.terveyskirjasto.fi/pgt00013
automaattisesti suuressa riskissä, jos on diagnosoitu:
valtimotauti
diabetes
krooninen munuaissairaus
vaikea yksittäinen vaaratekijä: vaikea perinnöllinen kolesteroli, LDL yli 5,0 mmol/l, vaikea verenpainetauti
Elämästä on lupa nauttia
Elämäntapahoito on merkittävä osa kolesterolin hallintaa. Kardiologin mielestä pipo ei saa kuitenkaan olla liian tiukalla: “Vaikka kolesterolin hallinta ja hoito on pitkäkestoista ja pysyvää, se ei tarkoita, ettei elämästä saisi nauttia. Päivittäiset ja arkiset valinnat ovat tärkeimpiä kolesterolin hallinnassa, mutta yksittäiset herkkukerrat eivät venettä kaada.”
Kansallisten suositusten mukainen ravitsemus sekä säännöllinen liikunta ovat tutkitusti hyvinvoinnin kulmakiviä. Suomalainen kannustaakin terveisiin elämäntapoihin: “En tiedä parempaa sijoituskohdetta, kuin omaan terveyteen panostaminen.”
Viite: Dyslipidemiat -Käypä hoito suositus 2022. Duodecim. https://www.kaypahoito.fi/hoi50025
Marraskuussa 2025 järjestetään 4 osainen Kolesterolikoulu verkossa. Tule mukaan alentamaan kolesterolia!
Osallistu kolesterolikouluun
YHTEISTYÖSSÄ MUKANA