Flytta dig till innehållet
Hem / Elvytys / Hjärtstartare räddade Heidis liv
Pertti Keinänen, varainhankintapäällikkö
Publicerat 25.6.2023
Heidi Kiikola berättar om en förunderlig händelse som har delat in hennes liv i ett före och ett efter. "Jag var nära att dö, men tack vare hjälpare fick jag tilläggstid i livet."

Stöd Hjärtförbundets viktiga arbete med ett bidrag.

För sex år sedan var Heidi Kiikola, 35, som vilken mamma som helst. Hon var mitt uppe i livet. Hennes yngre barn hade nyligen börjat skolan och det äldre barnet gick i de övre klasserna. Heidi jobbade som köksarbetare i ett storkök som betjänade en hälsovårdsstation och ett serviceboende.

Det var den första februari 2017. Heidi satt i gungstolen i kafferummet på jobbet vid lunchtid och matsalen intill fylldes av yrkesmänniskor inom hälsovården. Hon satt och pratade med sin chef när hon plötsligt miste medvetandet mitt i en mening. Heidis hjärta stannade och hon kollapsade i gungstolen.

”Jag miste medvetandet mitt i en mening, mitt hjärta hade stannat.”

Chefen ropade på hjälp. Till all tur fanns det gott om kunnig vårdpersonal i huset. Hjälparna märkte snabbt att Heidis hjärta inte slog. Heidi fick hjärt-lungräddning omgående och samtidigt sprang någon efter en hjärtstartare. När hjärtstartaren var framme försökte hjälparna få igång Heidis hjärta med hjärtstartaren, med ingenting hände. Minuterna gick och Heidi låg på golvet i storköket medan räddningsinsatserna fortsatte. Det började se dystert ut, men den fjärde chocken från hjärtstartaren fick igång hjärtat igen.

Just nu är hjärtstartarverksamhetens finansiering hotad. Ge ett bidrag och hjälp!

Heidi fördes till sjukhus med ambulans och där började hennes konvalescens. I början var hon virrig och minnet fungerade inte alls. Hon glömde sådant som hade sagts bara någon minut tidigare. Hon frågade om och om igen varför hon var på sjukhus.

Sjukhusvården pågick i sammanlagt tre veckor. Innan Heidi fick fara hem fick hon en ICD-defibrillator inplanterad. Den är hennes livförsäkring, en vakthund för hennes hjärta. Hemma var hon rädd att vara ensam och undrade om hjärtat fungerar och om ICD:n fungerar. Heidi hade stark livslust och det var säkert därför hennes rädsla för döden blev så stor. Hon bearbetade sina rädslor genom terapi. Familjen skaffade också en ny hund, Irma, och bara att ha hunden i närheten har varit som lugnande terapi.

”Genom Hjärtförbundet hittade jag också en utbildad kamratstödsperson. Det var enormt viktigt för mig att kunna tala om det som hade hänt med en människa som hade liknande erfarenheter.”

Efter att ha blivit dödsallvarligt sjuk har Heidi känt ett behov att dela med sig av det goda hon har fått genom att ställa upp som volontär i hjärtgemenskapen. Hon har suttit i styrelsen i lokala hjärtföreningar, gett kamratstöd till andra insjuknade, utbildat lekmän i hjärt-lungräddning och talat till barn om HLR.

Heidi anser att det arbete Hjärtförbundet gör är otroligt viktigt. Hon hoppas att sidan defi.fi som Hjärtförbundet och andra aktörer upprätthåller ska få så mycket stöd som möjligt. Hon betonar att påverkansarbete även behövs i Finland, så att folk fäster mer uppmärksamhet vid hjärthälsa. Innan hon drabbades av hjärtstilleståndet hade Heidi upplevt oförklarliga rytmstörningar och svimningar, men hennes upplevelser hade hälsovården inte tagit på tillräckligt stort allvar. För att allt fler ska kunna räddas borde hjärt-lungräddning och användning av en hjärtstartare bli en medborgarkunskap som man lär sig i grundskolan.

Heidi har en önskan till dig:

”Därför ber jag att du med ett bidrag deltar i ett arbete som görs för alla oss som lever i Finland. Vi behöver varandra. Ge ett bidrag redan idag.”

Donera nu

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem