Flytta dig till innehållet
Hem / Hjärt- och kärlsjukdomar / Tveka inte att hjälpa vid ett hjärtstillestånd

Tveka inte att hjälpa vid ett hjärtstillestånd

Då ett hjärta har stannat, måste hjälp fås snabbt. Eftersom det också i bästa fall kan ta flera minuter innan akutvården är på plats, har den första personen som kommer till platsen den viktigaste rollen med tanke på patientens liv.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Publicerat 12.1.2022

Konstatera livlöshet och ring 112

Tilltala och ruska om. Om personen inte reagerar, ring 112, aktivera telefonens högtalarfunktion och fortsätt att hjälpa. Kontrollera om personen andas normalt.

Påbörja yttre hjärtmassage

­Ifall personen inte andas alls eller inte andas normalt, påbörja yttre hjärtmassage. Placera den bakre delen av handflatan på bröstbenet, den andra handen ovanpå den första. Tryck hårt och snabbt, cirka två gånger per sekund. Under covidpandemin rekommenderas inte mun mot mun-metoden. Annars blås om du kan. Då är återupplivningsrytmen 30 tryck, 2 blåsningar.

Be att någon hämtar en hjärtstartare

Om det finns andra på plats, be att någon hämtar en hjärtstartare genast som livlösheten konstateras. Appen 112 Suomi lokaliserar de 10 närmast belägna hjärtstartarna. Om du är ensam eller om det inte finns någon hjärtstartare i närheten, koncentrera dig på den yttre hjärtmassagen.

Starta hjärtstartaren

Följ hjärtstartarens anvisningar. Fortsätt den yttre hjärtmassagen så oavbrutet som möjligt. Fäst elektroderna på den hjälpbehövande personens bara bröst enligt bildanvisningarna. Apparaten berättar, ifall en elstöt är nödvändig. Tryck vid behov på stötknappen och fortsätt hjärtmassagen.

Var inte rädd för att hjälpa, du kan inte göra något fel

Du kan lita på det, att nödcentralen handleder under återupplivningen och de anvisningar som hjärtstartaren ger. Hjärtstartaren kan inte orsaka skada åt någon. Bekanta dig med appen 112 Suomi, så går det snabbare att använda den i en nöd­situation.

defi.fi > Vad ska jag göra om jag ser någon falla till marken eller hittar någon liggande på marken?

Läs också:

Motion och gemenskap främjar hjärthälsan

De fascinerande generna

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem