Flytta dig till innehållet
Hem / Återupplivning / Mitt hjärta stannade

Mitt hjärta stannade

Erkki Nykänen var 52 år när han fick en hjärtinfarkt och i samband med det också en hjärninfarkt. Hans fru gav honom hjärt-lungräddning tills akutvården kom till platsen. En lyckad bypassoperation ledde till att Erkki återhämtade sig helt. I dag är Erkki aktiv i Hjärtförbundet och en av våra kamratstödspersoner.

Erkki Nykänen var nära döden. Att hans hustru handlade snabbt räddade hans liv.

Det var en helt vanlig lördagskväll. Erkki Nykänen var på väg från bastun tillsammans med sin fru.

– Frun säger att jag sa att det gör ont i bröstet. Hjärtat stannade och hon började återuppliva mig. Akutvården startade direkt, men det tar 15 minuter för dem att komma ut hit till landet.

Situationen var väldigt allvarlig: under 17 minuter slog hans hjärta inte. Hjärtrytmen gick att återställa först efter sex stötar från den hjärtstartare, alltså defibrillator, som akutvårdarna hade med sig .

I sex dygn hölls Erkki nedsövd innan han vaknade på Mejlans sjukhus på julafton.

– Tur att jag har varit så pass tom i bollen att infarkten inte kostade så mycket, skämtar han.

Erkki minns ingenting av vad som hände. Det är bra: han blev inte deprimerad.

– På sjukhuset var de verkligt proffsiga. Att komma hem var en tankeställare. Det är ganska stort att tänka på att jag får gå här fortfarande.

Fyra månader efter infarkterna gick Erkki på kurs och blev en av Hjärtförbundets kamratstödspersoner.

– Hjärtförbundet har haft en stor roll i mitt liv efter det som hände. Jag fick fakta, information om hur rehabiliteringen går till och jag fick gå på kurs i Noux i tre dagar. På Hjärtförbundets webbplats har jag hittat information om mat och annat: Hjärtförbundet är en bättre källa för sådant än Google. Det talas mycket om motion, men kosten är i centrum. Fel fetter och salt, det är det viktigaste. Dessutom är det relativt enkelt att lägga om sin kost.

Var en Hjärtans hjälte och bli månadsgivare. Stöd vårt arbete för hjärthälsa.

Bli en av våra Hjärtans hjältar-månadsgivare:

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem