Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Finländska superbär

Finländska superbär

Med supermat avses livsmedel, som innehåller exceptionellt mycket näringsämnen som är gynnsamma för hälsan. Termen förknippas ofta med produkter som hör hemma på andra sidan jordklotet, men supermat kan vi också hitta i skogen nära oss. Inhemska bär innehåller mycket vitaminer och bara litet socker och energi. I bären finns dessutom rikligt med flavonoider, som gör dem till verkliga hälsobomber.

Katri Lehtinen
Publicerat 9.12.2013
Uppdaterad 25.8.2018
Puolukoita riitti kaikille metsälle lähtijöille.

De inhemska naturbären innehåller mycket vitaminer som är viktiga för kroppen, så som C- och E-vitaminer samt A-vitaminets förstadium karotenoider. I kroppen fungerar C- och E-vitaminerna som antioxidanter, de förhindrar alltså, som namnet säger, skadliga försurningsreaktioner. A-vitaminets viktigaste kända uppgifter har anknytning till synen. A-vitaminbrist, som är sällsynt i västländerna, förorsakar först nattblindhet och leder, ifall bristen fortgår, till total blindhet.

Mycket näringsämnen, litet energi

De vitaminrikaste av de inhemska bären innehåller betydligt mera C-vitamin än den traditionella vitaminkällan apelsin. De asiatiska Goji-bären påstås ha en betydande C-vitaminhalt, men i verkligheten är C-vitaminhalten på sin höjd i samma klass som apelsinens. E-vitamin innehåller Goji-bären inte alls och halten av karotenoider är betydligt lägre än i inhemska naturbär.

Bär innehåller mindre socker än frukt och de innehåller mycket långsamma kolhydrater, som håller blodsockret på en jämn nivå under lång tid.

Bär innehåller både lösligt och olösligt fiber. Fiberrikast är hjortron, havtornsbär och rönnbär. Olösligt fiber främjar magfunktionen, lösligt fiber igen sänker blodets kolesterolhalt. Bär innehåller endast litet energi och passar också bra för den som bantar och håller koll på sin vikt.

I bär finns endast litet fett och protein och med undantag för havtornsbär finns naturbärens fett huvudsakligen i fröna. Havtornsbärens fett finns också i bärköttet och av de inhemska bären innehåller havtornsbär mest fett. Fettsyrorna i bären är till största delen enkel- och fleromättade fettsyror som är hälsosamma för kroppen, alltså mjukt fett som är viktigt för hjärtat. Dessutom innehåller fröoljan omega-3 och omega-6 – fettsyror, som är nödvändiga för kroppen.

Hälsa ur polyfenoler

De polyfenoler, som bären innehåller, är föremål för intensiv forskning. Till polyfenolerna hör en mängd olika föreningar, som i bären fungerar som färgämnen och delar av olika försvarsmekanismer. Varje slags bär innehåller polyfenoler, som är typiska för just det bäret, dessutom påverkar miljön mängden av de föreningar som utvecklas. Naturbär innehåller mångdubbelt polyfenoler jämfört med odlade bär.

Polyfenolerna har konstaterats ha gynnsam hälsopåverkan. Ett regelbundet intag av bär främjar hjärt- och kärlhälsan, sänker blodtrycket och halten av inflammationsfaktorer i blodet. Förutom blodkärlens hälsa upprätthåller de också ögonens och hjärnans hälsa. Dessutom kan bären förebygga cancer i tarmarna och skydda mot minnessjukdomar. Saft gjord på sura bär (tranbär och lingon) kan dessutom skydda mot upprepade urinvägsinfektioner.

Bäst som färska, frysta till vintern

Rikast på näringsämnen är bären som färska, men Finlands korta sommar gör det nödvändigt att konservera. Bär som frys hela bevarar bäst sina näringsämnen, men man kan också göra socker eller puré av bären. Det lönar sig att frysa bärpuré i små portionsbitar, som är behändiga att blanda till exempel i morgongröten. Snabb tining på tiningseffekt i mikron eller i rumstemperatur bevarar C-vitaminerna bäst.

Vid saftning går en stor del av näringsämnena förlorade, speciellt C-vitamin, som är känslig för upphettning, förstörs vid tillverkningen av saft. Också polyfenolerna och andra näringsämnen blir kvar i skalskiktet. I stället för saftning rekommenderas att bären frys hela och att man gör smoothies av dem, medan de ännu är frusna.

De inhemska bär som finns i butiken kan användas utan att hettas upp, däremot bör utländska bär före användningen hettas upp, för att undvika matförgiftning och hepatit A. I de inhemska bären finns dessutom endast små mängder rester av bekämpningsmedel, och i naturbären inga rester alls. Däremot har rester av bekämpningsmedel i Goji-bären orsakat problem och tidigare har en stor del av de partier som anlänt till Finland förkastats i tullen. Enligt en lagändring, som trädde i kraft år 2010, klassas Goji-bären nu som tomater och gränsvärdena för bekämpningsmedelsrester höjdes.

Den finländska supermaten vinner över sina utländsta konkurrenter beträffande färskhet och säkerhet. Bärens låga energihalt och hälsosamhet gör dem till bättre alternativ till polyfenolkällor än rödvin och choklad. Eftersom den hälsosamma inverkan syns först vid regelbunden användning, borde bären användas dagligen. Pröva till exempel en bäryoghurtsorbet som mellanmål eller starta dagen med en läcker smoothie.

 

Havtornssmoothie
glutenfri, äggfri
2 mogna bananer
2 apelsiner
3 dl fettfri vaniljyoghurt
2 dl havtornsbär
1 dl kli

Skala och skiva bananerna och apelsinerna. Mosa frukterna, yoghurten och havtornsbären med en stavmixer eller i en hushållsassistent. Tillsätt kliet till sist. Tjockleken på blandningen kan justeras genom att använda apelsinsaft i stället för apelsiner.

Recept: Piritta Aho

Bäryoghurtsorbet
glutenfri, äggfri
4 dl hallon
200 g naturell yoghurt
1/2 dl socker

Mosa bären med en stavmixer eller i en hushållsassistent. Tillsätt yoghurt och socker. Frys blandningen. Ta sorbeten ur frysen ca ½ timme före serveringen. Gör t.ex. bollar med en glasskopa av sorbeten.

Källa: www.arktisetaromit.fi, www.kasvikset.fi

Lue seuraavaksi